Κρήτη

Έτσι βγαίνει η ρακή στην Κρήτη (βίντεο)

Η όλη διαδικασία παραγωγής της ρακής στη Κρήτη, αποτελεί μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη παράδοση πολλών ετών με τις ρίζες της να εντοπίζονται στην Αρχαία Ελλάδα

"Φωτιά" έχουν πάρει αυτή την εποχή τα  ρακοκάζανα της Κρήτης όπου και  πραγματοποιείται η απόσταξη της ρακής.

Η όλη διαδικασία παραγωγής της ρακής στη Κρήτη, αποτελεί μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη παράδοση πολλών ετών με τις ρίζες της να εντοπίζονται στην Αρχαία Ελλάδα.

Στη δεκαετία του 1920, ο τότε Kρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος ψήφισε νόμο στη Βουλή για την από¬σταξη τση ρακής, με τον οποίο δόθηκαν οι πρώτες άδειες για ρακοκάζανα σε αγρότες και αμπελουργούς τση Κρήτης, έτσι ώστε να αρχίσουν να παράγουν νόμιμα την ρακή.

Το 1929, τη χρονιά που λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων υπήρξαν προβλήματα με τη σταφίδα, οι παρα¬γωγοί έσωσαν τη σοδειά τους μέσα από τη ρακή, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι άδειες για ρακοκάζανα.

Σήμερα, υπάρχουν αρκετοί που κατέχουν τη νόμιμη άδεια και παράγουν ρακή, ενώ δε δίνονται πλέον άδειες λόγω της αυστηρής νομοθεσίας που αφορά τα οινοπνευματώδη. Πολλές όμως άδειες χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου γιατί δε μεταβιβάστηκαν ή δεν πωλήθηκαν σε άλλους αμπελουργούς, με αποτέλεσμα από τα 1.400 καζάνια που λειτουργούσαν παλαιότερα, σήμερα να είναι ενεργά πολύ λιγότερα.

Για την απόσταξη της ρακής, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα, ενώ μέρος αυτού είναι η ρούμπα που μας περιγράφει στο βίντεο που ακολουθεί από τον Ψαρουδάκη Αριστείδη στο Αποδούλου.

Δείτε βήμα - βήμα την διαδικασία  :

Πηγή: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια