Πούλησαν πάνω από 4 ευρώ το περσινό λάδι

Κρήτη
Πούλησαν πάνω από 4 ευρώ το περσινό λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπουδαία τιμή σε δημοπρασία στη Ζάκρο... Χρονιά- “χρυσάφι” για τους ελαιοπαραγωγούς προμηνύεται η φετινή

Ακριβό το λάδι φέτος όπως όλα δείχνουν για την Κρήτη, αφού ήδη ξεπέρασε τα 4 ευρώ σε δημοπρασία στη Ζάκρο, και μάλιστα το προϊόν περυσινής εσοδείας, ωστόσο ένα μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τα εργατικά χέρια... Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, όπως κάνει κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, εξέδωσε ανακοίνωση-κάλεσμα για όσους ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά στα λιόφυτα, προκειμένου να επικοινωνήσουν με το ΕΚΗ για να γραφτούν στη σχετική λίστα. Στο μεταξύ, αν όλα πάνε καλά, στην Ελλάδα η ελαιοπαραγωγή φέτος θα είναι αυξημένη από πέρυσι κατά 40%, ενώ ιδιαίτερα οι νομοί Ηρακλείου και Χανίων προσδοκούν παραγωγή-ρεκόρ!

Οι επιδράσεις στις τιμές στην ισπανική αλλά και την ελληνική αγορά ελαιολάδου, από τη συνεχιζόμενη ανομβρία στις ελαιοκομικές περιοχές της Ισπανίας και τις συνεχείς εκτιμήσεις από εθνικούς και διεθνείς φορείς για μειωμένη παραγωγή στην Ε.Ε. και ιδίως στην Ισπανία, συνεχίζουν να είναι αυξητικές. Μάλιστα, στην Κρήτη κάποιοι έχουν αρχίσει το λιομάζωμα για την παραγωγή του αγουρέλαιου. Βέβαια, είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσει κανείς για συγκεκριμένη τιμή εκκίνησης στο φρέσκο λάδι. Όμως, όπως έχουμε πρώτοι γράψει, η νέα ελαιοκομική περίοδος που επίσημα αρχίζει σε λίγες ημέρες αναμένεται να χαρακτηριστεί από τιμές 4 ευρώ ανά κιλό, ή γύρω στα 4 ευρώ.

Ήδη τις τελευταίες μέρες οι μέγιστες τιμές στην Ισπανία για το περυσινό προϊόν είναι στα 4,70 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή, αυξήσεις παρουσιάστηκαν και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του γεωπόνου, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστημονικού συμβούλου του ΣΕΔΗΚ (στην ιστοσελίδα του φορέα) Νίκου Μιχελάκη, τιμή 4,06 ευρώ το κιλό πέτυχε με πρόσφατο διαγωνισμό ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου στη Σητεία. Έσπασε έτσι το φράγμα των 4 ευρώ, ενώ και οι τιμές και άλλων ελαιουργείων ανέβηκαν στα 3,70-3,80 ευρώ το κιλό.

«Ωστόσο, φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις ελαιοτριβεία καταφέρνουν με διάφορες αιτιολογίες να πληρώνουν λάδια οξύτητας 0,3ο με 3,35 ευρώ/κιλό, πράγμα που δείχνει ότι η διάθεση με διαγωνισμούς αποτελεί όχι μόνο την πλέον διαφανή, αλλά και συμφέρουσα μέθοδο διάθεσης. Και βασικός λόγος είναι ότι αναγκάζει τους αγοραστές σε ανταγωνισμό και περιορίζει τον ρόλο των μεσαζόντων. Η εφαρμογή όμως των διαγωνισμών στην πράξη αποτελεί βέβαια θέμα πρωτίστως των ελαιοτριβείων, ιδίως των συνεταιριστικών, αλλά και των παραγωγών οι οποίοι πρέπει να συστήσουν στα ελαιοτριβεία να την υιοθετήσουν. Η εφαρμογή της είναι ανέξοδη, αφού ο ΣΕΔΗΚ δημοσιεύει δωρεάν τις προσκλήσεις των διαγωνισμών ή δημοπρασιών, όπως διαπιστώνουν όσοι παρακολουθούν την ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η εκτιμηθείσα παραγωγή

Στην Ελλάδα, λοιπόν, φέτος, από τους περυσινούς 235.000 τόνους, αναμένεται να φτάσουμε σε ποσότητες άνω των 300.000 τόνων, σημειώνοντας μια αύξηση που θα υπερβαίνει το 40%. Μάλιστα, είμαστε η μόνη ελαιοπαραγωγός χώρα της Ε.Ε. που περιμένει αύξηση της παραγωγής της και μάλιστα τόσο μεγάλη, όταν οι άλλες χώρες θα έχουν μεγάλη μείωση, λόγω της ξηρασίας που τις πλήττει.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, οι εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ έχουν ως εξής:

- Στον νομό Ηρακλείου πάνω από 50.000 τόνοι, από τους 35.000 τόνους της περυσινής χρονιάς.

- Στον νομό Χανίων αναμένεται παραγωγή 25.000 τόνων ελαιολάδου από τους 23.000 τόνους πέρυσι.

- Στο Λασίθι αναμένονται 22.000 τόνοι, από τους περυσινούς 11.500 τόνους.

- Και στο Ρέθυμνο αναμένονται γύρω στους 10.000 τόνους όπως και πέρυσι.

Υψηλή ποσότητα και διψήφια ποσοστά αυξήσεων προβλέπουν και στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που προέρχονται από πανελλήνια έρευνα του “Ύπαιθρος Χώρα”.

Το κάλεσμα του ΕΚΗ - Ψάχνουν εργάτες για το λιομάζωμα

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καλεί όσους επιθυμούν να εργαστούν κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο στη συγκομιδή ελαιοκάρπου να προσέρχονται στο ΕΚΗ (λεωφόρος Δημοκρατίας 10) ή να τηλεφωνούν στο 2810/281.981 και ώρες 8 το πρωί με 8 το απόγευμα, ώστε να δηλώνουν την επιθυμία τους για εργασία.

«Όπως κάθε χρόνο η ζήτηση για εργατικά χέρια στην ελαιοκομική περίοδο είναι μεγάλη και δεδομένου ότι οι αλλοδαποί εργάτες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν τον πρώτο λόγο για να εργαστούν στα κρητικά χωράφια, πλέον δεν υπάρχουν ή κάποιοι από αυτούς έρχονται μόνο για την ελαιοκομική περίοδο και αμέσως μετά αποχωρούν, η ζήτηση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ήδη στις λίστες του ΕΚΗ είναι εγγεγραμμένοι παραγωγοί που ψάχνουν για εργατικά χέρια από διάφορες περιοχές του νομού, αλλά και άτομα που ζητούν εργασία στην ενδοχώρα», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΚΗ.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες σχετικά, ο γενικός γραμματέας του ΕΚΗ και πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού, Νίκος Κοκολάκης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ειδικά στον πρωτογενή τομέα υπάρχει έλλειψη εργατών. Από ’κει και μετά, το ΕΚΗ έχει κάνει αυτή την προσπάθεια ώστε να βρεθούν άνθρωποι να δουλεύουν στις ελιές και να παίρνουν και το μεροκάματό τους, αλλά ακόμα και εργόσημο, που δεν επηρεάζει το Ταμείο Ανεργίας. Από ’κει και μετά ξέρουμε ότι τα ημερομίσθια σύμφωνα με τον κατώτατο μισθό, βάσει της νομοθεσίας, είναι χαμηλά. Όμως, εμείς καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς να δώσουν αξιοπρεπή μεροκάματα στους εργάτες που θα ανταποκριθούν μέσα από το κάλεσμα αυτό...».

Σύμφωνα με τον Νίκο Κοκολάκη, σε καμία περίπτωση φέτος, με την ακρίβεια που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, δε θα πρέπει το μεροκάματο στις ελιές να πέφτει κάτω από τα 40 ευρώ τη μέρα, ενώ εξυπακούεται ότι θα πρέπει να προσφέρεται στον εργάτη και το κολατσιό της κάθε μέρας στο λιόφυτο.

«Βλέπουμε ότι τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης καθημερινά είναι στα ύψη. Βλέπουμε ότι το κόστος των καυσίμων όπως και της ενέργειας κάθε μέρα ανεβαίνουν. Οπότε πιστεύω ότι, εάν υπάρξουν σωστά ημερομίσθια, θα βρεθούν και οι εργαζόμενοι που χρειάζονται για να βοηθήσουν και σε αυτόν τον κλάδο, στον πρωτογενή τομέα», όπως κατέληξε ο συνδικαλιστής, διευκρινίζοντας πάντως ότι τα μεροκάματα συμφωνούνται μεταξύ εργάτη και ελαιοπαραγωγού και το ΕΚΗ δεν παρεμβαίνει στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News