Ρέθυμνο: Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά - Μάχη της πυροσβεστικής μια «ανάσα» από την πόλη (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Ρέθυμνο: Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά - Μάχη της πυροσβεστικής μια «ανάσα» από την πόλη (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλίτωσε ο Κάστελλος – Κινδύνεψαν δύο επιχειρήσεις

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου κατάφεραν τελικά οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να οριοθετήσουν ελέγχοντας πλέον την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι μεταξύ Σωματά και Κάστελλου μια «ανάσα» από την πόλη του Ρεθύμνου. 

Μετά τις επιτυχημένες ρίψεις νερού από το πυροσβεστικό ελικόπτερο που σηκώθηκε από τα Χανιά, οι επίγειες δυνάμεις του Ρεθύμνου ενισχύθηκαν και με πεζοπόρο τμήμα από το Ηράκλειο και πλέον συνδυαστικά και με τα επιπλέον πεζοπόρα τμήματα του νομού κατάφεραν έστω και με δυσκολία να προσεγγίσουν τα φλεγόμενα μέτωπα. 

Το συντονισμό της επιχείρησης είχε ο περιφερειακός διευθυντής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργος Τσικαλάς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην φλεγόμενη ζώνη. 

https://www.youtube.com/watch?v=HlIPc12koNs?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Ξερόκαμπου, δηλαδή ανάμεσα σε Σωματά και Κάστελλο, κατευθύνθηκε λόγω της έντασης των ανέμων προς την περιοχή του Κάστελλου, όπου κατέκαψε κυρίως χορτολιβαδικές εκτάσεις, που βρίσκονται σε απόκρυμνα σημεία και που ήταν δύσκολο -λόγω και της απουσίας δρόμων- να τα προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. 

Βασικό μέλημα της πυροσβεστικής ήταν η φωτιά να μην επεκταθεί σε καλλιέργειες και ελαιώνες και κυρίως να μην απειλήσει την κατοικημένη ζώνη του Κάστελλου. 

Ωστόσο, κυριολεκτικά υπεράνθρωπες ήταν οι προσπάθειες που κατέβαλλαν οι επίγειες δυνάμεις για να καταφέρουν να γλιτώσουν δύο επιχειρήσεις της περιοχής -ένα εργοστάσιο αλουμινίου και ένα άλλο παρασκευής τούβλων- μιας και οι πύρινες γλώσσες «έγλυψαν» κυριολεκτικά τις αυλές τους, καίγοντας ότι υπήρχε εκεί. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News