Κρήτη

Πετρέλαιο θέρμανσης και αντλίες θερμότητας - Αυτές είναι οι φθηνότερες λύσεις για τα νοικοκυριά

Πώς θα ζεσταθούν τα ελληνικά νοικοκυριά τον επερχόμενο «δύσκολο χειμώνα»

H ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει τις τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και οι προβλέψεις για δύσκολο χειμώνα, έχουν οδηγήσει τους πολίτες να αναζητήσουν οικονομικούς τρόπους για να ζεσταθούν, μειώνοντας όσο γίνεται την κατανάλωση ρεύματος.

Το χαμηλότερο κόστος για θέρμανση θα έχουν όσοι επιλέξουν τις αντλίες θερμότητας αλλά και όσοι αξιοποιήσουν το κίνητρο του υψηλού και έκτακτου επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο αντί για το φυσικό αέριο, αποκαλύπτει νέα έρευνα που παρουσίασε  η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η οποία προκύπτει από τεχνικά στοιχεία (συντελεστές απόδοσης, μετατροπή μονάδων μέτρησης) των ΕΚΕΤΑ και ΕΜΠ, στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου και τις επιδοτήσεις του Οκτωβρίου, καθώς και από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα επιδόματα θέρμανσης και τις εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου.

Στην έρευνα επισημαίνεται πως οι υπολογισμοί γίνονται με τις τιμές και τις επιδοτήσεις ρεύματος για την περίοδο του Οκτωβρίου 2022 - Μαρτίου 2023 και το κόστος προέκυψε με βάση την ανάγκη να καταναλωθούν τη χειμερινή σεζόν 4.500 θερμικές κιλοβατώρες. Αφορά την κατανάλωση θερμικής ενέργειας με έναν ήπιο χειμώνα για μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά που μένει σε κατοικία 120 τ.μ. στην Αθήνα.

Πετρέλαιο

Το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο (λέβητας) υπολογίστηκε σε 810 ευρώ για το χειμερινό εξάμηνο. Η τιμή, αν ληφθεί υπόψη η ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία, εκτιμάται στα 1,57 ευρώ το λίτρο. Βέβαια να τονιστεί ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη δαπάνη αφορά νοικοκυριό που δεν δικαιούται το επίδομα.

Επίδομα θέρμανσης

Στην περίπτωση όμως που η συγκεκριμένη οικογένεια είναι δικαιούχος της βασικής επιχορήγησης των 350 ευρώ, τότε, με βάση τις βαθμοημέρες και άλλα τεχνικά στοιχεία, για όλον τον χειμώνα θα επιδοτηθεί με 211 ευρώ. Ετσι ο λογαριασμός για θέρμανση με πετρέλαιο κατεβαίνει στα 599 ευρώ. Πιο χαμηλό είναι το κόστος για ένα νοικοκυριό που μέχρι πέρυσι κατανάλωνε φυσικό αέριο για να ζεσταθεί και επιλέξει να αξιοποιήσει το κίνητρο της κυβέρνησης για επιστροφή στο πετρέλαιο. Το ύψος του βασικού επιδόματος θέρμανσης ανεβαίνει στα 700 ευρώ. Αν αυτή η οικογένεια μένει στην Αθήνα, τότε θα πάρει για όλη τη σεζόν 421 ευρώ. Ετσι το κόστος θέρμανσης μειώνεται κι άλλο και καταλήγει στα 399 ευρώ.

Φυσικό αέριο

Στο φυσικό αέριο η επιδότηση που δίνεται από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προσγειώνει την τιμή του στα 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το αποτέλεσμα είναι να διατηρείται φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ακόμη και στην περίπτωση της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά που θα καταναλώσουν ντίζελ. Ετσι η οικογένεια που θα χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο θα πληρώσει για όλον τον χειμώνα 549 ευρώ.

Τζάκι και αερόθερμα

Φωτιά θα πάρουν και οι λογαριασμοί για όλους όσοι επιλέξουν να θερμανθούν με τζάκι ανοιχτού θαλάμου αλλά και με συσκευές που διαθέτουν ηλεκτρικές αντιστάσεις (όπως αερόθερμο, σόμπες κ.λπ.). Για την πρώτη περίπτωση ένα νοικοκυριό θα ξοδέψει σε ξύλα 1.080 ευρώ. Και όσοι επιχειρήσουν να ζεσταθούν με ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να υπολογίσουν κόστος στα 763,5 ευρώ. Οι υπολογισμοί για τη χρέωση της κιλοβατώρας γίνονται εφόσον η οικογένεια έχει επιλέξει πάροχο με κλιμακωτό τιμολόγιο και λαμβάνοντας υπόψη και τις επιδοτήσεις. Επίσης να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες συσκευές δεν είναι αποδοτικές και καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος.

Οι αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας έχουν υψηλή απόδοση θέρμανσης μειώνοντας ουσιαστικά την κατανάλωση ρεύματος. Ετσι, το κόστος για όσους διαθέτουν αυτή την υποδομή κατεβαίνει πολύ χαμηλά και με βάση τους υπολογισμούς η δαπάνη είναι μόλις 252 ευρώ για τη χειμερινή σεζόν.

Ηλεκτρικές κουβέρτες

«Από τον Αύγουστο ο κόσμος ζητά ηλεκτρικές κουβέρτες» επισημαίνει στο OPEN TV, ο έμπορος ηλεκτρικών ειδών, Νίκος Καρώνης, προσθέτοντας ότι η ζήτηση του συγκεκριμένου προϊόντος έχει αυξηθεί κατακόρυφα. «Πέρσι, οι κουβέρτες δεν είχαν ζήτηση μέχρι να αρχίσουν τα βαριά τα κρύα. Τώρα ο κόσμος αναζητεί φθηνούς τρόπους για να ζεσταθεί τον προσεχή χειμώνα, και ήδη από τον Αύγουστο ψάχνουν τρόπους. Ακούγοντας από το καλοκαίρι ότι θα αυjηθούν το πετρέλαιο και το αέριο, ψάχνουν τρόπους να ζεσταθούν. Μόνο την περασμένη εβδομάδα πουλήσαμε πάνω από 130 κουβέρτες» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην κατανάλωση, τόσο για τις ηλεκτρικές κουβέρτες όσο και τα ηλεκτρικά υποστρώματα, εξήγησε ότι είναι αρκετά χαμηλή. «Ειδικά τα υποστρώματα έχουν 60 watt κατανάλωση στο τέρμα, στην μεγαλύτερη βαθμίδα».

«Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση που έχει είναι πολύ χαμηλή, ακόμα κι αν είναι αναμμένο για 8 ώρες που είναι ο βραδινός μας ύπνος» είπε και πρόσθεσε πως οι ηλεκτρικές κουβέρτες και τα ηλεκτρικά υποστρώματα «δεν εγκυμονούν κινδύνους, αν χρησιμοποιούνται βάσει προδιαγραφών», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το κόστος είπε ότι οι τιμές έχουν συγκρατηθεί. «Οι τιμές τους ξεκινούν από 15 ευρώ αυτές που δεν πλένονται κι αυτές που πλένονται ξεκινούν από 25 ευρώ» και κατέληξε λέγοντας ότι όταν εξαντληθεί το στοκ που έχουν τα μαγαζιά κι έρθουν καινούριες παραλαβές, η τιμή τους θα πάρει μια αύξηση της τάξης του 20%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια