«Πανορμίτης»: 43 χρόνια από την έκρηξη του πλοίου - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Σουδιανών (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
«Πανορμίτης»: 43 χρόνια από την έκρηξη του πλοίου - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Σουδιανών (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τίμησαν την επέτειο της έκρηξης του πλοίου Πανορμίτης η οποία έμεινε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη έκρηξη πλοίου σε κατοικημένη περιοχή σε καιρό ειρήνης - Σαράντα τρία χρόνια μετά, οι μαρτυρίες κατοίκων που έζησαν από κοντά την καταστροφή, εξακολουθούν να συγκλονίζουν

 

  • Σείστηκαν τα Χανιά απ’ άκρη σ’ άκρη
  • Βομβαρδισμένο τοπίο η Σούδα μετά την φοβερή έκρηξη

Σαράντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έκρηξη του πλοίου «Πανορμίτης» που συγκλόνισε τη Σούδα και έγινε αισθητή απ’ άκρη σ’ άκρη των Χανίων. Οι μνήμες όσων βίωσαν το φοβερό ατύχημα, παραμένουν ζωντανές και οι μαρτυρίες εξακολουθούν να συγκλονίζουν.

Το πλοίο που ήταν δεμένο στην προβλήτα μπροστά από την κεντρική πλατεία και είχε στα αμπάρια του 500 φιάλες με υγραέριο, κιβώτια με δυναμίτιδα και βαρέλια γεμάτα βενζίνη, εξερράγη στις εννέα το πρωί. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 138 τραυματίστηκαν από τους οποίους οι τρεις ακρωτηριάστηκαν.

Μάλιστα από την ισχύ της έκρηξης το πλοίο κυριολεκτικά εξαφανίστηκε και τμήματα του βρέθηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά ενώ το φορτίο του εκτοξεύθηκε σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων καταστρέφοντας σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα και δημόσιες υποδομές.

«Τρέχανε μαζί με τον καπετάνιο φωνάζοντας στην πλατεία «Φύγετε θα γίνει έκρηξη. Αυτό έσωσε το Σουδιανό λαό», περιγράφει ο δημοτικός σύμβουλο Σούδας Σταύρος Μυριδάκης. «Άρχισε ο ουρανός, δεν μπορείτε να φανταστείτε, πως βρέχει το χιόνι, να πέφτουν σίδερα, λαμαρίνες ολόκληρες, ρέλες του μισού τόνου σε όλο τον Ναύσταθμο. Δεν είχαμε βγει ακόμα έξω να δούμε την καταστροφή».

Παράλληλα ο κ. Γιάννης Φωκάς κάτοικος της περιοχής τονίζει «είμαστε ευλογημένοι που διασωθήκαμε από τη σιδεροβροχή που έπεσε σε όλο τον κόσμο. Το πλοίο εξαϋλώθηκε σε δευτερόλεπτα. Ένα καράβι καίγεται μου είπε η μάνα μου. Το κάψιμο από το θερμικό κύμα ήταν τόσο έντονο και ήταν αυτό που μου γλίτωσε τη ζωή. Το στενάκι που ανεβαίνει είναι η Γ’ Σεπετεμβρίου. Μαζί με αυτό που έτρεχα εγώ φεύγανε πέτρες, κεραμίδια, παράθυρα, καφάσια, τελάρα και ότι οικοδομικό υλικό υπήρχε από τα γύρω κτήρια».

Η έκρηξη του «Πανορμίτη» χαρακτηρίζεται ως το μοναδικό ατύχημα στον ελλαδικό χώρο που συνέβη σε κατοικημένη περιοχή σε καιρό ειρήνης, με τέτοιο τραγικό απολογισμό.

«Η μπίντα, η δέστρα δηλαδή του πλοίου βρέθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα που είναι στα 3,5 χιλιόμετρα. Το κατάρτι στο σπίτι των Ρηγάκηδων. Εδώ έγινε ένας κρατήρας γύρω στα 60 μέτρα. Η προκυμαία έφυγε όλη», συμπληρώνει ο κ. Φωκάς

Το πρωί στο λιμάνι της Σούδας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τη θλιβερή επέτειο της έκρηξης του Πανορμίτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News