Καιρός: Θερμό Σαββατοκύριακο στην Κρήτη - Πότε αναμένεται να δροσίσει

Κρήτη
Καιρός: Θερμό Σαββατοκύριακο στην Κρήτη - Πότε αναμένεται να δροσίσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με θερμοκρασίες καλοκαιριού αναμένεται να κυλήσει το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου στην Κρήτη καθώς η θερμή αέρια μάζα που επηρεάζει το νησί ανεβάζει τον υδράργυρο κυρίως στα Ανατολικά, ακόμη και πάνω από τους 32 βαθμούς Κελσίου

 

  • Ραγδαία μεταβολή από Δευτέρα
  • Από τη ζέστη απότομα στο κρύο
  • Αλλάζει από αύριο το βράδυ το σκηνικό του καιρού
  • Προσοχή στους ενισχυμένους δυτικούς ανέμους στα νότια

Μικρό καλοκαίρι επιφυλάσσει στους Κρητικούς και τους επισκέπτες το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει και αύριο τους 32 βαθμούς σε πολλές περιοχές, πολύ γρήγορα θα υποχωρήσει.

Ωστόσο από αύριο το μεσημέρι και σταδιακά η θερμοκρασία θα πέσει έως και κατά δέκα βαθμούς αλλάζοντας σημαντικά το σκηνικό του καιρού και η ερχόμενη εβδομάδα προβλέπεται άκρως φθινοπωρινή.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα που μίλησε στο neakriti.gr: «Από την Δευτέρα βέβαια και μάλιστα από το βράδυ της Κυριακής η θερμή αέρια μάζα υποχωρεί και έρχεται μια ψυχρότερη αέρια μάζα που θα δημιουργήσει θερμοκρασίες φθινοπωρινού χαρακτήρα, διατηρώντας όμως καλές καιρικές συνθήκες τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη».

Το κύριο χαρακτηριστικό της αλλαγής στο σκηνικό του καιρού θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Ταυτόχρονα οι βοριάδες που θα πνέουν ενισχυμένοι από τη Δευτέρα αναμένεται να προκαλέσουν κυματισμό στις βόρειες ακτές, απομακρύνοντας όσους απολαμβάνουν μέχρι σήμερα τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον μετέωρο «μέχρι την Τετάρτη η ψυχρή αέρια μάζα θα ρίξει τη θερμοκρασία σε φθινοπωρινά επίπεδα, κάτω από τους 20, δροσιά και κρύο για την ενδοχώρα και τα ορεινά τις βραδινές ώρες ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας κοντά στους 25 βαθμούς μ.ο.».

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν αύριο όσοι επιλέξουν να χαρούν κάποιο θαλάσσιο σπορ ή πλωτές διαδρομές με σκάφη στη νότια και δυτική Κρήτη. Κι αυτό γιατί ενώ το πρωί οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως τέσσερα Μποφόρ στη συνέχεια θα στραφούν σε δυτικούς με την ένταση τους να αυξάνεται και να φτάνει μέχρι τα 7 Μποφόρ. «Κι αυτό επειδή θα γίνει λίγο απότομα καλό είναι να το προσέξουμε ιδιαίτερα. Βέβαια προς το βράδυ της Κυριακής οι άνεμοι αυτοί θα εξασθενήσουν και θα αρχίσουν να στρέφονται από βορειοδυτικές και σταδιακά έως και βόρειες διευθύνσεις», όπως διευκρινίζει ο μετεωρολόγος.

Η ερχόμενο εβδομάδα προβλέπεται να έχει χαρακτηριστικά φθινοπώρου καθώς εκτός από την πτώση της θερμοκρασίας νέα ψυχρή εισβολή που προβλέπεται να επηρεάσει την Κρήτη από την Πέμπτη πιθανόν να προκαλέσει βροχές στις περισσότερες περιοχές.

Αναλυτικά η πρόγνωση ανά περιοχή από το meteo.gr:

Στο Ηράκλειο

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 έως 6 Μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου

Στις Μοίρες

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 έως 5 Μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου

Στα Χανιά

Άνεμοι: Δυτικοί 4 έως 5 Μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου

Στα Σφακιά

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 Μποφόρ, μέχρι τις μεσημεριανές ώρες, όπου θα στραφούν σε βόρειους και θα αυξηθούν σε ένταση 5 έως 6 Μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου

Στο Ρέθυμνο

Άνεμοι: Μεταβλητοί μέχρι νωρίς το απόγευμα 3 έως 5 Μποφόρ, όπου θα στραφούν βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση

Θερμοκρασία από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου

Στα Ανώγεια

Αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 έως 5 Μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου

Άγιος Νικόλαος

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί έως 6 Μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου

Στην Ιεράπετρα

Νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνεια κυρίως τις πρωινές ώρες. Το απόγευμα ο ουρανός θα καθαρίσει.

Άνεμοι: μεταβλητοί έως 6 Μποφόρ

Θερμοκρασία: από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου

//--> //-->

Ο καιρός στην επικράτεια

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία, γρήγορα στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, την κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά στα βορειοδυτικά το πρωί, από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βορειονατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα δυτικά βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 26 με 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 29 με 30 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα της τάξης των 6 με 8 βαθμών Κελσίου και θα επανέλθει σε κανονικές τιμές για την εποχή.

Προοπτική για την Τρίτη 4, την Τετάρτη, 5 και την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου

Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης την Πέμπτη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά την Πέμπτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News