13ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο: Όλα τα βλέμματα στην Κρήτη για τη γιορτή της επιστήμης (βίντεο)

Κρήτη
13ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο: Όλα τα βλέμματα στην Κρήτη για τη γιορτή της επιστήμης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει τις πύλες της από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου στον Άγιο Νικόλαο η κορυφαία διοργάνωση με τη σφραγίδα της ΕΚΙΜ, που συμπληρώνει 61 χρόνια ζωής

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1961, ο Ανδρέας Γ. Καλοκαιρινός εξέφραζε ενώπιον 131 συνέδρων από 16 χώρες, που συμμετείχαν στο πρωτοποριακό για την εποχή εγχείρημα του 1ου Κρητολογικού Συνεδρίου, την ελπίδα ότι αυτή η εκδήλωση «θα αποτελέσει σταθμό στην κρητολογική έρευνα». Λόγια που αποδείχτηκαν προφητικά, καθώς το Συνέδριο απέκτησε τον ρόλο ενός από τα κορυφαία παγκοσμίως και το μοναδικό επικεντρωμένο αποκλειστικά στη μελέτη όλων των ιστορικών περιόδων της Κρητικής Ιστορίας.

Εξήντα ένα χρόνια μετά, το ΙΓ’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του, αυτή τη φορά στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, από τις 5 ως τις 9 Οκτωβρίου , με την οργανωτική ευθύνη της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) και του Δήμου Αγίου Νικολάου. Η προφητική ελπίδα και παράλληλα υπόσχεση του Ανδρέα Καλοκαιρινού είχε γεννηθεί σε μια κομβική στιγμή για την ιστορία του τόπου. Εκείνη την ημέρα του 1961 ο ίδιος, μαζί με τη νεανική τότε ηγεσία της ΕΚΙΜ, την οποία συμπλήρωναν κορυφαίες μορφές της επιστήμης στην Κρήτη, ο Μενέλαος Παρλαμάς, ο Νικόλαος Πλάτων, ο Στυλιανός Αλεξίου κ.ά., ένιωθε υπερηφάνεια για την ολοκλήρωση ενός άθλου. Όχι απλά τη διάσωση της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου μετά από πολλές περιπέτειες, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της ΕΚΙΜ, αλλά την αναστήλωση και ανάδειξή της.

Ουδόλως τυχαία, τη μέρα που το μνημείο παραδόθηκε στο κοινό άνοιξε τις πύλες του εκεί και το 1ο Κρητολογικό Συνέδριο, κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική περιφέρεια της εποχής, το οποίο μετατράπηκε σε έναν από τους πιο ενεργούς πυρήνες της επιστημονικής γνώσης και έρευνας στην Κρήτη, εστιάζοντας όχι μόνο στο αρχαίο παρελθόν, αλλά και σε κάθε τομέα της ιστορίας και της λαογραφίας του νησιού. Η γιορτή αυτή των γραμμάτων και της επιστήμης συνεχίζει να αποτελεί τον φάρο γύρω από τον οποίο συγκεντρώνονται κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα τους.

Φέτος, στις πέντε ημέρες του Συνεδρίου θα συμμετάσχουν 484 μελετητές, καταξιωμένοι επιστήμονες και ερευνητές, αλλά και πολλοί νέοι στα πρώτα φερέλπιδα επιστημονικά τους βήματα, από την Ελλάδα και 20 άλλες χώρες. Στο ΙΓ’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο θα παρουσιαστούν συνολικά 347 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις, αποτέλεσμα των πιο πρόσφατων ερευνών της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Εθνογραφίας, της Τέχνης και των Γραμμάτων της Κρήτης, που θα καλύπτουν, όπως έχει καθιερωθεί, τις τρεις χρονικές περιόδους της Κρητικής Ιστορίας και πιο συγκεκριμένα Προϊστορία και Αρχαιότητα, Βυζάντιο και Βενετοκρατία, και Νεότερη και Σύγχρονη Εποχή.

Όπως ανακοίνωσαν χθες οι διοργανωτές, ως άξονας του Συνεδρίου, για όλα τα τμήματά του, είχε αρχικά οριστεί, ενόψει της πραγματοποίησής του το 2021, το θέμα “Ανατροπές, ρήξεις, ασυνέχειες, επαναστάσεις”. Μετά την αναβολή του Συνεδρίου για ένα έτος λόγω των συνθηκών της πανδημίας, προστέθηκε ένας δεύτερος θεματικός άξονας: “Υγεία και ασθένεια στις ανθρώπινες κοινότητες”.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι το Συνέδριο θα εξελίσσεται ταυτόχρονα σε ως και έξι διαφορετικές αίθουσες στον φυσικό χώρο και σε ισάριθμες εικονικές αίθουσες στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο των εργασιών του έχουν ενταχθεί έξι εργαστήρια, καθώς και η παρουσίαση 24 ατομικών αναρτημένων ανακοινώσεων. Οι προφορικές ανακοινώσεις ανέρχονται σε 315.

Σημειώνεται ότι όλες οι ανακοινώσεις που παρουσιάζονται στο Συνέδριο έγιναν δεκτές μετά από διπλή ανώνυμη επιστημονική κρίση των προτάσεων που υποβλήθηκαν.

Σημαντικές καινοτομίες

Το ΙΓ’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο θα είναι “υβριδικό”, καθώς οι σύνεδροι έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής είτε με φυσική παρουσία, είτε εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Τη φυσική παρουσία επέλεξε πάνω από το 85% των συνέδρων, συνολικά 416. Μεταξύ των καινοτομιών της διοργάνωσης αποτελεί η απευθείας μετάδοση του συνόλου των εργασιών του με livestreaming, μέσω της ιστοσελίδας του Συνεδρίου (www.13-iccs.gr), που θα επιτρέψει την ελεύθερη παρακολούθησή τους από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά της γης. Η μετάδοση θα συμπληρωθεί από συνεντεύξεις και ρεπορτάζ που θα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΕΚΙΜ/ΙΜΚ.

Στο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο “Wyndham Grand Crete Mirabello Bay”, θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως ισχύουν.

Οι προσκεκλημένοι

Στις Ολομέλειες του Συνεδρίου θα μιλήσουν προσκεκλημένοι: στις 5/10 ο επίτιμος διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και πρώην καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Alexandre Farnoux και ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λούκος.

Την επομένη, 6/10, τη σκυτάλη θα λάβουν ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, πρώην διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών Jan Driessen, και ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία Enrico Zanini. Στις 7/10 θα μιλήσουν η ομότιμη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου και ο ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξης Πολίτης. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Το Συνέδριο υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου, τα Ιδρύματα Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού, την “Τυποκρέτα Α.Ε.”, τα “Πλαστικά Κρήτης Α.Ε.”, τις “Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ” και τις ANEK Lines & Blue Star Ferries.

Η Οργανωτική Επιτροπή

Η σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής του ΙΓ’ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου έχει ως εξής:

Πρόεδρος Όλγα Γκράτζιου, oμότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, γενικός γραμματέας Αλέξης Καλοκαιρινός, πρόεδρος της ΕΚΙΜ-καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ειδική γραμματέας Λένα Τζεδάκη-Αποστολάκη, γενική γραμματέας της ΕΚΙΜ, φιλόλογος-ιστορικός και επίτιμη σχολική σύμβουλος, ταμίας Αργυρή Γαλενιανού, ταμίας της ΕΚΙΜ-οικονομολόγος και μέλη Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Χρύσα Σοφιανού, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Δημήτριος Στεφανής, αναπλ. προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, Τζελίνα Χαρλαύτη, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Thomas Brogan, διευθυντής του Institute for Aegean Prehistory Study (INSTAP) Center for East Crete, Παυλίνα Καραναστάση, τ. πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Στέλιος Παναγιωτάκης, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κλαίρη Μιτσοτάκη, αντιπρόεδρος της ΕΚΙΜ-συγγραφέας, Εύα Γραμματικάκη, αρχαιολόγος, επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΙΜ, Γωγώ Μοσχόβη, αρχαιολόγος, βυζαντινολόγος, τ. προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΙΜ, και Γιώργος Νικολακάκης, τ. αναπλ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης-μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΙΜ.

Η Τιμητική Επιτροπή

Την Τιμητική Επιτροπή του Συνεδρίου απαρτίζουν οι: Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης, Ιωάννης Ανδρουλάκης, αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γεώργιος Κοντάκης, πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Νικόλαος Κατσαράκης, πρύτανης Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νεκτάριος Ταβερναράκης, πρόεδρος Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και Γρηγόρης Σηφάκης, ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του New York University.

Από το 1961 - Έχει “γεννήσει” 3.615 πρωτότυπες εργασίες

Το Κρητολογικό Συνέδριο παραμένει ένα μεγάλο διεπιστημονικό forum, ένα ευρύ πεδίο συνάντησης ερευνητών όλων των περιόδων της Κρητικής Προϊστορίας και Ιστορίας. Τεκμήριο της παραγωγικότητας της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στο Συνέδριο συνιστούν οι 3.615 πρωτότυπες εργασίες που έχουν παρουσιαστεί από Έλληνες και ξένους ερευνητές στο διάστημα 1961-2016, μελέτες προσιτές στο ευρύ κοινό μέσω των έντυπων ή ηλεκτρονικών εκδόσεων “Πεπραγμένων”, που έπονται των Συνεδρίων.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο, δωδέκατο, Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο έγινε με εξαιρετική επιτυχία τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, επίσης οργανωμένο από την ΕΚΙΜ. Σημειώνεται, επίσης, ότι κάθε φορά το Συνέδριο λαμβάνει χώρα και σε διαφορετικό νομό της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News