«Ενωμένοι οι Ευρωπαίοι θα είμαστε και πάλι πρωταγωνιστές» το μήνυμα του Μ. Σχοινά από την Κρήτη

Κρήτη
«Ενωμένοι οι Ευρωπαίοι θα είμαστε και πάλι πρωταγωνιστές» το μήνυμα του Μ. Σχοινά από την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε στο νησί για την εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης «Η Κρήτη ως πρότυπο Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής: υγεία-παιδεία-πολιτισμός-ασφάλεια»

«Η Κρήτη ως πρότυπο Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής: υγεία-παιδεία-πολιτισμός-ασφάλεια» ήταν το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του  Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

O κ. Σχοινάς συμμετείχε το βράδυ της Παρασκευής, σε εκδήλωση με θέμα “Η Κρήτη ως πρότυπο Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής: υγεία- παιδεία- πολιτισμός- ασφάλεια”, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ολοκληρώνοντας στο Ηράκλειο την διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη.

Τι ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής τόνισε:

 «Για μας τους Μακεδόνες κάθε φορά που βρισκόμαστε στην Κρήτη συμβαίνει κάτι πολύ απλό. Αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας. Δεν μπορώ να σας το εξηγήσω ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά έτσι και κατά περίεργο τρόπο το ίδιο συμβαίνει και με τους Κρητικούς όταν έρχονται στη Μακεδονία. Κάπως λοιπόν εκεί τα δύο γεωγραφικά άκρα του Ελληνισμού συνδιαλέγονται σε μια λογική που κάποτε θα καταλάβουμε, αλλά αφού την καταλαβαίνουμε, πιστεύω στην καρδιά μας είναι αρκετό. Είμαι εδώ δύο μέρες και είναι σαν να είμαι μία βδομάδα. Είναι γνωστό, ο Δίας άρπαξε την Ευρώπη και την έφερε στην Κρήτη. Μάλλον ήξερε καλά τι έκανε, γιατί αυτός ο τόπος είναι ένας τόπος πραγματικά ευλογημένος. Ένας τόπος που τον έχω χαρακτηρίσει επανειλημμένα ως την ευρωπαϊκή βιτρίνα εξωστρέφειας. Είναι ένας τόπος που βλέπει προς την Ευρώπη που δέχεται Ευρωπαίους, που είναι ανοιχτή, συνεκτική, δημοκρατική, ανεκτική κοινωνία.

Η περιοδεία μου ήταν προγραμματισμένη για πέρυσι. Στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά ήταν ακριβώς εκείνη η μέρα που έγινε σεισμός στο Αρκαλοχώρι. Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Ετοιμαζόμουν να μπω στο αεροπλάνο, μίλησα με τον Περιφερειάρχη και μου είπε “μην έρθεις, δε θα βοηθήσεις, έχουμε άλλες προτεραιότητες. Έλα σε άλλη ευκαιρία”. Και να που τα ’φερε έτσι η τύχη να είμαι εδώ ένα χρόνο ακριβώς μετά, και γι’ αυτό σήμερα το απόγευμα (σ.σ. χθες) θέλησα να επισκεφτώ το Αρκαλοχώρι. Συναντήθηκα με τους κατοίκους και άκουσα τα προβλήματά τους. Διαπίστωσα πως στέκονται με αισιοδοξία απέναντι στο μέλλον και θέλω να βεβαιώσω ότι Ελλάδα, Ευρώπη και περιφέρεια μαζί θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, έτσι ώστε το Αρκαλοχώρι να σταθεί στα πόδια του. Για του λόγου το αληθές, πάνω στα χαλάσματα είπαν μια πολύ ωραία μαντινάδα. Οι κάτοικοι σήκωσαν κεφάλι και λένε “θα το χτίσουμε τo Αρκαλοχώρι πάλι, ναι, θα το χτίσουμε λοιπόν”».

Συνεχίζοντας, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε: «Έχουμε επωφεληθεί σε αυτή την περίοδο της ένταξης από σημαντικούς πόρους πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στα οποία αναβαθμίσαμε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής μας.

Και αν ψάχνετε μια περιοχή στην Ελλάδα, μια περιφέρεια η οποία να χαρακτηρίζει, να αποδίδει πιστά αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια στη χώρα, εγώ θα πρότεινα χωρίς καμία επιφύλαξη την Κρήτη. Γιατί εδώ στην Κρήτη μπορεί κάποιος να δει στην πράξη τη μεγάλη πρόοδο της χώρας μας σε όλους τους τομείς. Δε θα αναφέρω πολλά νούμερα, αλλά σήμερα η Κρήτη είναι ένα ακλόνητο, ελκυστικό, πανευρωπαϊκό και διεθνές brand. Είναι κάτι που δε χωράει αμφισβήτηση. Είναι πολλοί Ευρωπαίοι που ξέρουν περισσότερο την Κρήτη από την Ελλάδα. Τη θεωρούν προορισμό, θεωρούν ότι είναι ένας τόπος ευλογημένος.

Πάνω από 30 τοπικά σας προϊόντα διαθέτουν αυτή τη στιγμή την απόλυτη ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας της Προστασίας Προέλευσης μετά από τα Γεωγραφικής Ένδειξης. Μόνο την περίοδο 2014-2020, μόνο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική διατέθηκαν, εγκρίθηκαν 656 εκατομμύρια ευρώ. Και σε αυτά πρέπει να προστεθούν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται λοιπόν για μια συγκεκριμένη απτή στήριξη της Ευρώπης, που ενίσχυσε πάνω από 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο νησί.

Ογδόντα εκατομμύρια ευρώ για την κοινωνική ενσωμάτωση και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και σε αυτά θα προστεθούν μεγάλα εμβληματικά σημαντικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επιτέλους η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης. Είχα ιδία αντίληψη αυτές τις δύο μέρες για το πόσο επείγον είναι. Αυτή η Κρήτη, που τόσο ζηλεύουμε, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ολοκληρωμένο ΒΟΑΚ, και αυτό θα γίνει με την εγγυημένη πια χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και το ίδιο θα συμβεί με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας και Αριστείας, που έχετε εδώ στο νησί, και αυτό επίσης θα λάβει χρηματοδότηση πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρώπη.

Μην ξεχνάμε επίσης έργα που γενιές Κρητικών περίμεναν, όπως την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, στην οποία συμμετείχε η Ευρώπη, όπως τις νέες τεχνολογίες στην ανταγωνιστικότητα. Τα νοσοκομεία. Δε θέλω να μακρηγορήσω και να σας ζαλίσω με νούμερα, αλλά θέλω να επαναλάβω αυτή την ακλόνητη πεποίθησή μου, ότι εδώ στην Κρήτη συντελείται ένα μικρό ευρωπαϊκό θαύμα. Και πρέπει να είστε, πρέπει να είμαστε όλοι συλλογικά περήφανοι γι’ αυτό που είστε».

Το καλωσόρισμα του Αρναουτάκη 

Καλωσορίζοντας τον κ. Σχοινά, ο Περιφερειάρχης Κρήτης επισήμανε πως «πρόκειται για τον Έλληνα Ευρωπαίο επίτροπο ο οποίος φέρει την ευθύνη ενός κρίσιμου χαρτοφυλακίου, καθώς η διεθνής περιδίνηση εκδηλώνεται σε όλα τα πεδία: πυρηνική απειλή, ανοιχτή σύγκρουση της φιλελεύθερης δημοκρατίας με τον ολοκληρωτισμό, ενεργειακή και κλιματική κρίση, διατάραξη εφοδιαστικής αλυσίδας, συνθήκες που αναδεικνύουν την κρισιμότητα του ρόλου του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διατήρηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

https://www.youtube.com/watch?v=MfZIkpE9FSM?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πόσο δύσκολο διεθνές περιβάλλον έχει διαμορφωθεί Και τόνισε πως η Ευρώπη «χρειάζεται μια ψυχή», ένα ιδεώδες, και την πολιτική βούληση να υπηρετήσει αυτό το ιδεώδες.

Γιατί, όπως είπε:

Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα παρά τις αναταράξεις πρέπει να παραμείνει ακλόνητο, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε, μέσα σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο, στις προκλήσεις που παραμένουν στον ορίζοντα. Και εδώ ακριβώς έρχεται η δική μας ευθύνη. 

Στις Περιφέρειες της Ένωσης, στις πόλεις και τα χωριά υποστηρίζεται στην πράξη η εδαφική συνοχή, προωθείται η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα.

Στις Περιφέρειες και ιδιαίτερα στις νησιωτικές Περιφέρειες, όπως η Κρήτη, οι ευρωπαϊκές πολιτικές επικεντρώνονται στην κατανόηση και την ανταπόκριση στις βασικές μεταρρυθμίσεις των σημερινών, πράσινων, ψηφιακών και δημογραφικών επαναστάσεων. Και η Κρήτη, κυρίες και κύριοι, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως μια Περιφέρεια πρότυπο του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Μια περιφέρεια που στηρίζει την Πράσινη Συμφωνία για το κλίμα και τη μεταφέρει σε τοπικό επίπεδο, γιατί η μάχη της κλιματικής αλλαγής θα κερδηθεί ή θα χαθεί στις περιφέρειές μας και στις πόλεις μας. Την ίδια στιγμή στην Κρήτη συνεχίζουμε να εξειδικεύουμε τοπικά τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης σε στενή συνεργασία, τα πανεπιστήμια και τους φορείς της επιχειρηματικότητας.

Αξιοποιούμε, επίσης, όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Περιφερειακού μας Προγράμματος και του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να ενδυναμώσουμε τους φορείς της παιδείας, τα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά μας Ιδρύματα, για να μεταβούμε στη νέα ψηφιακή εποχή.

Στον τομέα του πολιτισμού, με τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων για μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, για βυζαντινά μοναστήρια και εκκλησίες, με την ενεργό στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας,αναδεικνύουμε το νησί σε πολιτιστική κιβωτό στη Μεσόγειο.Με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στηρίζουμε έμπρακτα και τους φορείς της δημόσιας υγείας, μέσα από την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και μέσα από την αναβάθμιση των υγειονομικών μονάδων του νησιού.

Σε ό,τι αφορά την νέα προγραμματική περίοδο μέχρι το 2027 ο Περιφερειάρχης Κρήτης επεσήμανε:

Στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, η Περιφέρεια Κρήτης, θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας, της εγγύτητας, της πολλαπλασιαστικότητας και της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών πόρων. Μέσα από το ήδη εγκεκριμένο Περιφερειακό μας Πρόγραμμα συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, για τις δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας, με την ανάκαμψη και ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Και βεβαίως σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εδώ από το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, θα συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, προκειμένου η Ευρώπη να διατηρηθεί ενωμένη και συνεκτική στη βάση των αξιών της, της Δημοκρατίας, της Ισότητας και βεβαίως στη διατήρηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Ελλάδα - Ευρώπη

Έχουμε επωφεληθεί σε αυτή την περίοδο της ένταξης από σημαντικούς πόρους πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στα οποία αναβαθμίσαμε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής μας.

Και αν ψάχνετε μια περιοχή στην Ελλάδα, μια περιφέρεια η οποία να χαρακτηρίζει να αποδίδει πιστά αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια στη χώρα, εγώ θα πρότεινα χωρίς καμία επιφύλαξη την Κρήτη. Γιατί εδώ στην Κρήτη μπορεί κάποιος να δει στην πράξη τη μεγάλη πρόοδο της χώρας μας σε όλους τους τομείς; Δεν θα αναφέρω πολλά νούμερα. Αλλά σήμερα η Κρήτη είναι ένα ακλόνητο ελκυστικό, πανευρωπαϊκό και διεθνές brand. Είναι κάτι που δε χωράει αμφισβήτηση. Είναι πολλοί Ευρωπαίοι που ξέρουν περισσότερο την Κρήτη από την Ελλάδα. Τη θεωρούν προορισμό, που θεωρούν ότι είναι ένας τόπος ευλογημένος. Πάνω από 30 τοπικά σας προϊόντα διαθέτουν αυτή τη στιγμή την απόλυτη ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας της προστασίας προέλευσης μετά από τα. Γεωγραφικής ένδειξης μόνο την περίοδο αυτή 2014 2020 μόνο από την κοινή αγροτική πολιτική διατέθηκαν, εγκρίθηκαν 656 εκατομμύρια ευρώ. Και. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται λοιπόν για μια συγκεκριμένη απτή στήριξη της Ευρώπης που ενίσχυσε πάνω από 4000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο νησί.

80 Εκατομμύρια ευρώ για την κοινωνική ενσωμάτωση και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και σε αυτά θα προστεθούν μεγάλα εμβληματικά σημαντικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επιτέλους. Η ολοκλήρωση του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης. Είχα ιδία αντίληψη αυτές τις 2 μέρες για το πόσο επείγον είναι. Αυτή η Κρήτη που τόσο ζηλεύουμε δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ολοκληρωμένο ΒΟΑΚ και αυτό θα γίνει με την εγγυημένη πια χρηματοδότηση από το ταμείο Ανακαμψης.

Το ίδιο θα συμβεί με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας και αριστείας που έχετε εδώ στο νησί και αυτό επίσης θα λάβει χρηματοδότηση πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε επίσης έργα. Που γενιές κρητικών περίμενε, όπως την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου, στην οποία συμμετείχε η Ευρώπη, όπως τις νέες τεχνολογίες στην ανταγωνιστικότητα. Τα νοσοκομεία δεν θέλω να Μακρηγορήσω και να σας ζαλίσω με νούμερα, αλλά θέλω να επαναλάβω αυτή την ακλόνητη πεποίθησή μου ότι εδώ στην Κρήτη συντελείται ένα. Μικρό ευρωπαοκό θαύμα. Και πρέπει να είστε. Πρέπει να είμαστε όλοι συλλογικά περήφανοι για αυτό που είστε.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η στιγμή που ο Μαργαρίτης Σχοινάς απευθύνθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News