Ηράκλειο: Η ακρίβεια βγάζει στους δρόμους τους συνταξιούχους

Κρήτη
Ηράκλειο: Η ακρίβεια βγάζει στους δρόμους τους συνταξιούχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινητοποίηση συνταξιούχων το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου στα Λιοντάρια - «Δεν μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», σημειώνουν οι συνταξιούχοι

Αγανάκτηση έχει πλημμυρίσει τους συνταξιούχους, οι οποίοι αισθάνονται πως οι ψυχολογικές και οικονομικές τους αντοχές έχουν εξουθενωθεί, καθόσον έρχονται αντιμέτωποι κάθε μέρα αντιμέτωποι με τις οδυνηρές συνέπειες της ακρίβειας.

Οι κουτσουρεμένες συντάξεις όχι μόνο δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα, αλλά οι συνταξιούχοι εκφράζουν σθεναρά την αντίθεσή τους προς κάθε είδους κυβερνητικό χειρισμό, με συνταξιοδοτικές οργανώσεις, όπως ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Ηρακλείου, να καλούν τον κόσμο να προσέλθει μαζί τους για να διαμαρτυρηθεί αύριο.

Ειδικότερα, με “ψίχουλα” προσπαθούν να επιβιώνουν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ακροβατούν επικίνδυνα ανάμεσα στην ακρίβεια και τις συντάξεις που βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Επιρρίπτουν ξεκάθαρα ευθύνες στην κυβέρνηση και ειδικότερα την κατηγορούν πως αδυνατεί να κατανοήσει τα συμφέροντα των απόμαχων της ζωής, οι οποίοι διαγωνίζονται σ’ ένα σκληρό και ανισόπεδο μαραθώνιο για να αντεπεξέλθουν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Αχλαδιανάκης, ανέφερε: «Διαμαρτυρόμαστε για την ακρίβεια που πραγματικά δεν αφήνει περιθώριο για να ζήσουμε αξιοπρεπώς, όπως θα θέλαμε. Δουλεύαμε μια ολόκληρη ζωή και σήμερα δεχόμαστε έναν καταιγισμό περικοπών, με αποτέλεσμα οι σημερινοί, οι χθεσινοί και οι προχθεσινοί κυβερνώντες να μην υπολογίζουν τους συνταξιούχους».

«Με τις διαδικασίες που γίνονται από τον ΕΦΚΑ, και μάλιστα τον ιδιωτικοποιημένο πλέον ΕΦΚΑ, έχουμε τεράστια λάθη. Όσοι ορθώς δήλωσαν μικρά, πενιχρά εισοδήματα από αγροτική καλλιέργεια, τους περικόπηκε κατά 60% η σύνταξη όπως και η προσωρινή τους σύνταξη», είπε από την πλευρά του το μέλος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Ηρακλείου, Νίκος Μεντζίνης.

Οι συνταξιούχοι κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας τα αυτονόητα. Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Ηρακλείου προχώρησε σε κάλεσμα, θέλοντας την κοινωνία στο πλευρό του... «Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τα μέλη μας. Είμαστε πάρα πολλοί συνταξιούχοι και αξίζει να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση εναντίον μας», σημείωσε η γραμματέας του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Ηρακλείου, Στέλλα Κουσκουμπεκάκη.

Η διαμαρτυρία των πολιτικών συνταξιούχων θα γίνει αύριο στις 11 το πρωί στα Λιοντάρια.

Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου

Σημειώνεται πως σήμερα, στις 10:30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί παγκρήτια σύσκεψη των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Σωματείων της Κρήτης στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με σκοπό την πραγματοποίηση μιας παγκρήτιας κινητοποίησης στην οποία να δώσουν όσο το δυνατό πιο πολλοί συνταξιούχοι το “παρών”.

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου καλεί τον κόσμο να παρευρεθεί, ενώ μεταξύ άλλων τονίζεται: «Για να απαντήσουμε στην κοροϊδία και την ασυνέπεια της κυβέρνησης για τις “αυξήσεις” που προπαγανδίζει, μετά από δεκατρία χρόνια περικοπών των συντάξεων, των δώρων, του ΕΚΑΣ και των εφάπαξ, ως βελτίωση της θέσης μας προβάλλουμε στο ακέραιο τις δίκαιες διεκδικήσεις μας, που μένουν ανικανοποίητες. Η άσχημη κατάσταση των συνταξιούχων με πολλά προβλήματα και δυσμενείς εξελίξεις για τη ζωή μας εξακολουθεί. Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματά μας για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα βρεθούμε και πάλι στον ιερό δρόμο του αγώνα, γιατί ό,τι μέχρι σήμερα αποκρούσαμε, καθυστερήσαμε και πετύχαμε οφείλεται στη δράση μας. Γι’ αυτό σχεδιάζουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διεκδικούμε στο ακέραιο συνολικά το πλαίσιο των αιτημάτων μας, να απαντήσουμε στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή-αντισυνταξιουχική πολιτική».

Τον Μάρτιο του 2023 - Έρχονται αυξήσεις 6-7% συντάξεων

Παρά τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των συνταξιοδοτικών σωματείων, η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τις συντάξεις από το 2023. Συγκεκριμένα, στο τέλος Μαρτίου, με τις συντάξεις Απριλίου 2023 θα καταβληθεί η αύξηση 6-7% των συντάξεων, αναδρομικά από τη νέα χρονιά. Πρόκειται για μια τονωτική παρέμβαση στις απολαβές των συνταξιούχων, η οποία συμπίπτει και με την προεκλογική περίοδο.

Η αύξηση στις συντάξεις δεν αποκλείεται να φτάσει κοντά στο 7%. Και αυτό γιατί το ποσοστό θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο που προσθέτει τον τιμάριθμο και την αύξηση του ΑΕΠ, διαιρώντας το σύνολο διά δύο. Δύο μεγέθη που κινούνται με ρυθμούς μεγαλύτερους από τις αρχικές προβλέψεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News