Κρήτη

Ο τουρισμός στα Χανιά και το αποτύπωμα του στη πόλη (βίντεο)

Ισορροπία μεταξύ αειφορίας και τουριστικής ανάπτυξης - Φόρουμ για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Αριθμοί επισκεπτών που εκτοξεύουν τον τουρισμό σε επίπεδα ρεκόρ και ταυτόχρονα λύσεις για τη διατήρηση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος χωρίς αλλοιώσεις. Η αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ αειφορίας και ανάπτυξης βρίσκεται στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όπως αναφέρει στο neakriti.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρος Βαζάκας, «Έχουμε ως άξονα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ,την ταυτότητα του τόπου με τον οποίο ασχολούμαστε ,το ζήτημα της αειφορίας και γενικά όλα αυτά τα στοιχεία στα οποία ο τουρισμός είναι καλός αλλά από την άλλη πλευρά είναι και μια απειλή για όλα αυτά τα πράγματα που αναδεικνύουν τον τόπο μας.»

Στα μειονεκτήματα της πληθώρας επισκεπτών σε συγκεκριμένα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, είναι οι αλλοιώσεις οικισμών αλλά και η περιβαλλοντική επιβάρυνση παραλιών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης βάζουν τη δική του πινελιά στη συνεργασία του εκπαιδευτικού ιδρύματος με τον δήμο Χανίων.

Με την σειρά του ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλκέτας Ουργγρίνης σημειώνει:

«Είναι πιο εστιασμένο το εγχείρημα καθώς μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα τα οποία είτε με τη διαρρύθμιση των χώρων , τόπων σημασίας για την πόλη, αλλά ακόμα και μέσα από εφαρμογές ψηφιακού περιεχομένου κάνουμε άμεσα έργα πάνω στο κομμάτι του τουρισμού.»

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης εξηγεί ότι:

«Το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ένας από τους φορείς που αναλαμβάνουν τη μελέτη σε σχέση με τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα των επισκεπτών του τόπου μας και βέβαια μαζί με την περιφέρεια είμαστε πάντα σε επικοινωνία ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την καλύτερη ανάλυση.»

Η συζήτηση για το αποτύπωμα του τουρισμού στην πόλη άνοιξε στο Φόρουμ που οργάνωσε ο δήμος Χανίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Σχετικά με τον συμβολισμό της ημέρα ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Χανίων, Νεκτάριος Ψαρουδάκης, δήλωσε

«Μια ημέρα που ενώνει λαούς και φέρνει τις χώρες πιο κοντά …στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Χανίων οργανώνει το εν λόγω φόρουμ.»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις συντονισμένες πια ενέργειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια