ΕΣΥ: Σκέψεις για part time εργασία σε ιδιώτες γιατρούς - Πώς θα γίνει ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας

Κρήτη
ΕΣΥ: Σκέψεις για part time εργασία σε ιδιώτες γιατρούς - Πώς θα γίνει ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που προκρίνει το ΕΣΥ δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν υπό προϋποθέσεις ιδιωτικό, αλλά και δημόσιο έργο - Επιπλέον προσλήψεις, εργασιακή ασφάλεια και μετεκπαίδευση ζητούν υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό

«Υπάρχουν πολλά νησιά που έχουν ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν τη σκληρή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εάν σε αυτές τις περιπτώσεις δοθεί η δυνατότητα μιας ευέλικτης εργασιακής σχέσης, όπου οι γιατροί θα διαθέτουν ένα μέρος του χρόνου τους για το ΕΣΥ, χωρίς να χάνουν τη δυνατότητα και του ιδιωτικού έργου, αυτομάτως το σύστημα καθίσταται πολύ πιο ελκυστικό». Αυτό σημείωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δίνοτας επι της ουσίας το στίγμα του επερχόμενου νομοσχεδέδιου που επεξεργάζεται η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε μονάδες Υγείας, το υπουργείο εξετάζει να προκηρύξει θέσεις εργασίας γιατρών μερικής απασχόλησης σε περιοχές ή σε ειδικότητες όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να καλύψουν τα κενά των μονάδων υγείας του ΕΣΥ. Aυτό θα γίνεται στοχευμένα είτε σε ειδικότητες είτε σε περιοχές όπου βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις για θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να γνωστοποιηθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μπουν στο σύστημα με μερική απασχόληση σε περιοχές ή για ειδικότητες όπου οι θέσεις που προκηρύσσονται μένουν κενές, όπως πάραδείγματος χάριν αναισθησιολόγοι.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που προκρίνει το ΕΣΥ, δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν υπό προϋποθέσεις και ιδιωτικό έργο και δημόσιο, κι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κινήτρων από την πλευρά του υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας να «εξαντληθούν» κι έρχεται ως το επόμενο βήμα, σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ για την  αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση από τις αρχές του επόμενου έτους των συνολικών αποδοχών τους κατά 10% μεσοσταθμικά. «Τους εκπαιδεύουμε για να φύγουν μετά στο εξωτερικό για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε άλλα εθνικά συστήματα υγείας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Νοσοκομεία «κόμβοι»

Προσφατα, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Πάνος Παπανικολάου, που βρέθηκε στο Ρέθυμνο, αναφέρθηκε στον εν λόγω σχεδιασμό της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο η νέα διάρθρωση του εθνικού συστήματος υγείας, είναι πιθανό να συνιστά μικρά και ευέλικτα τμήματα επειγόντων περιστατικών στην επικράτεια κοντά μάλιστα στις πολύ μεγάλες οδικές αρτηρίες, τα οποία να είναι δορυφορικά διασυνδεδεμένα με τα μεγάλα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην Κρήτη το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ηράκλειο μετατρέπεται σε «κόμβο» για το νησί και, τα υπόλοιπα νοσοκομεία σε «ακτίνες» του.  «Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί ο γιατρός που βρίσκεται, λόγου χάρη, σε ένα νησί να έχει τη δυνατότητα ένα διάστημα του χρόνου να μπορεί να βρίσκεται στο νοσοκομείο με το οποίο διασυνδέεται και να παραμένει επιστημονικά ενεργός έχοντας μια αναφορά και σε ένα μεγάλο νοσοκομείο», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Έτσι, τα περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε ένα ΤΕΠ νοσοκομείο ακτίνας, θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο κόμβος, όπως παραδείγματος χάριν τα βαριά χειρουργικά περιστατικά ή ενα πολύ εξειδικευμένο χειρουργείο. Αυτά θα διακομίζονται από το νοσοκομείο ακτίνα στο νοσοκομείο κόμβος. Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου, η εν λόγω μεταρρύθμιση στοχεύει στην άμβλυνση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί με τις χαοτικές δομές τους ασθενείς, δεδομένων και των σημερινών αναγκών του σημερινού πληθυσμού.

Τα κίνητρα δεν αρκούν

Την ίδια στιγμή, οι Ομοσπονδίες γιατρών ζητούν επιπλέον προσλήψεις, μονιμοποίηση επικουρικών - συμβασιούχων, εργασιακή ασφάλεια και μετεκπαίδευση και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης «το μεγάλο ‘’αγκάθι’’ της μετατροπής του παλιού ΕΣΥ από ισότιμο, ισόνομο και δωρεάν μετατρέπεται σε ΕΣΥ που θα το πληρώνεις για να έχεις την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούσαι». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσάκη «βάναυσα πλήττονται και οι εργασιακές σχέσεις, καθώς η ελαστική μορφή εργασίας κυριαρχεί, οι μισθοί συρρικνώνονται, οι άδεις και τα ρεπό δεν δίνονται, και οι ίδιοι καλούνται να δουλεύουν σε πολλά τμήματα με ότι αυτό συνεπάγεται».

Στο εξωτερικό πάνω από 18.000 Ελληνες γιατροί

Αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ εργάζονται περίπου 20.000 γιατροί εκ των οποίων 2.500 είναι επικουρικοί με συμβάσεις που έχουν παραταθεί έως τις 31/12/2022. Οι κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, είναι 5.500. Το υπουργείο Υγείας είναι σε διαδικασία καταγραφής των κενών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάση Εξαδάκτυλο, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 18.000 Ελληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, οι περισσότεροι στην ΕΕ και τη Μ. Βρετανία. Στις αγγελίες που αναρτώνται σε ιστοσελίδες Ιατρικών Συλλόγων, οι ετήσιες απολαβές των γιατρών κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ. Παραδείγαμτος χάριν, στην Ιρλανδία οι αποδοχές για γενικό/οικογενειακό γιατρό μπορούν να ξεπεράσουν τις 150.000 ευρώ τον χρόνο, προ φόρων, ενώ στο Βέλγιο προσφέρονται απολαβές ύψους 12.000 ευρώ μηνιαίως για παιδίατρο. Στην Ελλάδα ένας ειδικευόμενος γιατρός ξεκινάει με βασικό μισθό περίπου 1.000 ευρώ το μήνα, μετά φόρων.

Σημειώνεται ότι το νέο σχέδιο Ταμεακού Προγράμματος Ανάπτυξης Υγείας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σήμερα, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, στοχεύει αφενός στην κατανομή των πόρων της δημόσιας υγείας κατά τρόπο που να επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία και αφετέρου να οδηγήσει την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς της χώρας σε ένα νέο πρότυπο, πυροδοτώντας μια αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προσβάσιμο σε όλους. 

Οι δέκα θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην υγεία αφορούν

  • Τη μεταρρύθμιση του συστήματος clawback
  • Τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
  • Τη υλοποίηση του εθνικού προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης»
  • Τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας
  • Τις οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας
  • Επενδύσεις εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων της χώρας
  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα υγείας
  • Την ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας
  • Τη δημιουργία συστήματος κατ΄ οίκο νοσηλείας και περίθαλψης και
  • Την ανάπτυξη ορισμένων νέων εργαστηριακών υποδομών
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News