Προελαύνει το ξυλοφάγο έντομο στην Κρήτη - Δεν υπάρχουν φάρμακα αντιμετώπισης

Κρήτη
Προελαύνει το ξυλοφάγο έντομο στην Κρήτη - Δεν υπάρχουν φάρμακα αντιμετώπισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έντομο Xylotrechus chinensis πρωτοεμφανίστηκε στο Ηράκλειο το 2017

Μεθόδους για τη μείωση των πληθυσμών του ξυλοφάγου εντόμου Xylotrechus chinensis, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο το 2017, και σε άλλες περιοχές της χώρας στη συνέχεια, και αυτή τη στιγμή έχει προσβάλει τις μουριές στο Μαλεβίζι, αναζητούν ερευνητικοί φορείς της χώρας.

Μέχρι στιγμής οι έρευνες που γίνονται διεθνώς για την παρασκευή φαρμάκου για την αντιμετώπιση του εντόμου που είναι απειλή όχι μόνο για τις μουριές αλλά και για τα αμπέλια, είναι σε πρώιμο στάδιο.

Στο θέμα αυτό απάντησε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, κατόπιν ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Ηράκλειου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου υπουργού, το έντομο είναι υπό παρακολούθηση και για τα αμπέλια και μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί η προσβολή πρέμνων αμπέλου από το εν λόγω έντομο.

«Το εν λόγω έντομο δεν αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας. Ωστόσο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), έχει ήδη δρομολογήσει την ένταξη του συγκεκριμένου εντόμου στο πρόγραμμα επισκοπήσεων από το έτος 2018, προκειμένου να γίνει αποτύπωση της διασποράς του στον Νομό Ηρακλείου, αλλά και να διαπιστωθεί αν προσβάλλει τα αμπέλια ή άλλα καρποφόρα δέντρα ή όχι. Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί η προσβολή πρέμνων αμπέλου από το εν λόγω έντομο», αναφέρεται στην απάντηση.

Σε ό,τι αφορά στις μεθόδους καταπολέμησης του εντόμου (εκρίζωσης και περιορισμού της εξάπλωσης): «σημειώνεται ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται η εκρίζωση και κάψιμο ή θρυμματισμός των προσβεβλημένων δέντρων, καθώς και οι εφαρμογές χημικών εντομοκτόνων στα προσβεβλημένα δέντρα (με έγχυση), γεγονός που συναντά δυσκολίες στην εφαρμογή, δεδομένου ότι τα προσβεβλημένα δέντρα μουριάς εντοπίζονται με τη μορφή μεμονωμένων δέντρων ή δενδροστοιχιών σε αστικό περιβάλλον. Η χρήση χημικών εντομοκτόνων σε αστικό περιβάλλον χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για την αποφυγή δυσάρεστων επιδράσεων στον πληθυσμό».

Για το ίδιο θέμα ο οργανισμός ΕΛΓΟ - Δήμητρα υπογραμμίζει ότι τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης είναι εξειδικευμένα και δεν προσφέρονται για γενική χρήση από τους δήμους ή τις περιφέρειες παρά μόνο σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα. «Αναφέρουμε ότι τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του εντόμου είναι εκτεταμένα, εξειδικευμένα και δεν προσφέρονται για γενική χρήση από τους ειδικούς τομείς φυτοπροστασίας των δήμων ή των περιφερειακών ενοτήτων, παρά μόνο σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα και τα Πανεπιστήμια που ασχολούνται με το θέμα και δίνουν τις σχετικές οδηγίες, τις αναλύσεις και κατά κανόνα τα υλικά που χρειάζονται για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων».

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά

Το είδος Xylotrechus chinensis καταγράφηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά σε δέντρα μουριάς σε περιοχή του Δήμου Ηρακλείου κατά το έτος 2017. Το εν λόγω έντομο δεν αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας. Ωστόσο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), έχει ήδη δρομολογήσει την ένταξη του συγκεκριμένου εντόμου στο πρόγραμμα επισκοπήσεων από το έτος 2018, προκειμένου να γίνει αποτύπωση της διασποράς του στον Νομό Ηρακλείου, αλλά και να διαπιστωθεί αν προσβάλλει τα αμπέλια ή άλλα καρποφόρα δέντρα ή όχι. Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί η προσβολή πρέμνων αμπέλου από το εν λόγω έντομο. Σε ό,τι αφορά στις μεθόδους καταπολέμησης του εντόμου (εκρίζωσης και περιορισμού της εξάπλωσης), σημειώνεται ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται η εκρίζωση και κάψιμο ή θρυμματισμός των προσβεβλημένων δέντρων, καθώς και οι εφαρμογές χημικών εντομοκτόνων στα προσβεβλημένα δέντρα (με έγχυση), γεγονός που συναντά δυσκολίες στην εφαρμογή, δεδομένου ότι τα προσβεβλημένα δέντρα μουριάς εντοπίζονται με τη μορφή μεμονωμένων δέντρων ή δενδροστοιχιών σε αστικό περιβάλλον. Η χρήση χημικών εντομοκτόνων σε αστικό περιβάλλον χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για την αποφυγή δυσάρεστων επιδράσεων στον πληθυσμό. Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), όλα τα καλλιεργητικά μέσα που διατηρούν τα δένδρα σε καλή και εύρωστη κατάσταση, συνεισφέρουν στην αντοχή τους σε προσβολές από το έντομο, ενώ βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο η χρήση σηματοχημικών ελκυστικών ουσιών, με κατάλληλες παγίδες, που θα μπορούσε να παγιδεύσει έναν αριθμό ενήλικων εντόμων πριν την ωοτοκία τους και κατά αυτό τον τρόπο να περιορίσει τις προσβολές. Η μέθοδος βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο για την εύρεση κατάλληλων και αποτελεσματικών ελκυστικών ουσιών. Τέλος, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, διαβιβάζουμε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 46021/8-9-2022 σχετικό έγγραφο του εν λόγω Οργανισμού

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα και ακαδημαϊκός Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News