Χανιώτισσα λογίστρια αποκάλυψε ηλεκτρονική απάτη - Με ψεύτικη σελίδα χάκαραν τραπεζικό λογαριασμό (βίντεο)

Κρήτη
Χανιώτισσα λογίστρια αποκάλυψε ηλεκτρονική απάτη - Με ψεύτικη σελίδα χάκαραν τραπεζικό λογαριασμό (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορές σε Φινλανδία και Εσθονία έκανε ο χάκερ

 

  • Αγορές σε Φινλανδία και Εσθονία έκανε ο χάκερ
  • 10.000 ευρώ έκαναν... φτερά

Με στοιχειώδεις γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά με αξιοζήλευτη σπιρτάδα, μια Χανιώτισσα λογίστρια ανακάλυψε εγκαίρως ηλεκτρονική απάτη σε βάρος πελάτισσας της από την οποία χάκερ θα αποσπούσε 10.000 ευρώ κάνοντας αγορές.

Στο παρά πέντε, η λογίστρια αντιλήφθηκε ότι από τον λογαριασμό είχαν γίνει ηλεκτρονικά παραγγελίες σε καταστήματα στη Φινλανδία και την Εσθονία. Έδρασε ωστόσο εγκαίρως και μάλιστα χωρίς την βοήθεια της αστυνομίας και της τράπεζας και κατάφερε να επιστραφούν τα χρήματα στην κάτοχο τους.

Η κ. Όλγα Γεωργουδάκη που διατηρεί λογιστικό γραφείο στο κέντρο της πόλης των Χανίων, μιλώντας στη Νέα Κρήτη περιέγραψε πώς μια απλή διαδικασία ηλεκτρονικών πληρωμών εξελίχθηκε σε αγωνιώδη προσπάθεια για να σωθούν τα 10.000 ευρώ της πελάτισσας της. Όλα άρχισαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όταν η πελάτισσα της την επισκέφθηκε προκειμένου να προχωρήσουν μαζί στις πληρωμές που καθιερωμένα πραγματοποιούν στα τέλη κάθε μήνα.

«Μπαίνοντας στην αρχική σελίδα της τράπεζας προχώρησα βήμα βήμα τις σελίδες για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα πάω σε κάποια σπαμ σελίδα. Ελέγχω πάντα το πρωτόκολλο ασφαλείας και να γράφει η σελίδα την τράπεζα στην οποία μπαίνω. Όταν φτάσαμε με την πελάτισσα μου στο σημείο του ebanking που έπρεπε να βάλουμε κωδικούς, τους βάλαμε και μας μήνυμα στο κινητό για επιβεβαίωση. Στη συνέχεια μας πέταξε έξω .Ξανακάναμε τη διαδικασία από την αρχή μας πέταξε ξανά έξω» περιέγραψε η κ. Γεωργουδάκη αναφέροντας με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις της. «Την ώρα που εμείς προσπαθούσαμε να μπούμε ,δεν είχαμε μπει στη σελίδα της τράπεζας αλλά στη σελίδα του χάκερ ,του δίναμε τους κωδικούς πρόσβασης και μετά ζητούσε αλλαγή και εμείς του δίναμε έγκριση να την κάνει» εξήγησε για την απάτη η κ. Γεωργουδάκη.

Μία ημέρα μετά, η κάτοχος της κάρτας δέχτηκε τηλεφώνημα από την Τράπεζα της και ενημερώθηκε ότι ο λογαριασμός της έχει κλειδωθεί επειδή διαπιστώθηκαν παράνομες κινήσεις. Την περασμένη Δευτέρα η γυναίκα, που είχε πέσει θύμα χάκερ, επισκέφθηκε το τραπεζικό κατάστημα από το οποίο είχε ενημερωθεί , ωστόσο την πληροφόρησαν ότι για να της δοθεί σχετική βεβαίωση που θα της επιτρέψει να κινηθεί νομικά θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχανε τα χρήματα της. Στην αστυνομία αντίστοιχα όπου κατέφυγε της είπαν πως προϋπόθεση για να διενεργηθεί έρευνα, είναι να έχει στα χέρια της το συγκεκριμένο έγγραφο της τράπεζας. Έτσι ανέλαβε δράση η λογίστρια!

Προσπερνώντας τη γραφειοκρατία που απαιτούσε ο έλεγχος της αστυνομίας , επικοινώνησε μέσω email με τα καταστήματα, μπλόκαρε τις παραγγελίες στις οποίες είχε προχωρήσει ο δράστης και ακύρωσε τις συναλλαγές προτού δεσμευτούν τα χρήματα.

Όπως είπε η κ. Γεωργουδάκη, η πρώτη της κίνηση ήταν να μπει στον λογαριασμό της πελάτισσας της. «Μπήκα στο ιστορικό και είδα ότι η μία από τις διευθύνσεις ήταν η διεύθυνση ενός πανεπιστημίου, στη συνέχεια η διεύθυνση της τράπεζας μας και μετά κάποια άλλα πράγματα. Μία συναλλαγή αφορούσε σε αγορά από κάποιο κατάστημα του οποίου την επωνυμία είδα. Ταυτόχρονα στα email των καταστημάτων από τα οποία έγιναν οι συναλλαγές, ενημέρωσα ότι η κάτοχος της κάρτας πρόκειται να κινηθεί δικαστικά εναντίον τους και να επικοινωνήσουν για ακύρωση της παραγγελίας.

Στην Εσθονία μας είπαν ότι σταματήσαν τη συναλλαγή και κάνουν έρευνα για να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί .Έχουν ακυρωθεί και οι δύο συναλλαγές. Οπότε θα επιστραφούν και τα χρήματα».

Ηλεκτρονική απάτη με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με θύμα κάτοχο πιστωτικής κάρτας της ίδιας τράπεζας είχε συμβεί και πριν από τρεις μήνες. Η κ. Γεωργουδάκη διερωτήθηκε πως μία μεγάλη συστημική τράπεζα αφήνει να επαναλαμβάνονται απάτες με θύματα πελάτες της. Όπως ανακάλυψε η φοροτεχνικός Όλγα Γεωργουδάκη, η απάτη φαίνεται να ξεκίνησε από Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο ,μέσα από έναν απλό ηλεκτρονικό υπολογιστή αγνώστου χρήστη. Το εντυπωσιακό όπως τόνισε ήταν, ότι η σελίδα της τράπεζας που ο χάκερ είχε δημιουργήσει ήταν πανομοιότυπη με την πραγματική. Το νέο κρούσμα ηλεκτρονικής απάτης επαναφέρει τους κινδύνους των ηλεκτρονικών συναλλαγών και υπενθυμίζει την ανάγκη προσεκτικής διενέργειας αγορών και πληρωμών μέσω διαδικτύου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News