Στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 ο Δήμος Ρεθύμνης

Κρήτη
Στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 ο Δήμος Ρεθύμνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πλήθος εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών δράσεων που έτυχαν θερμής αποδοχής από συμπολίτες κι επισκέπτες, ο Δήμος Ρεθύμνης

Με πλήθος εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών δράσεων που έτυχαν θερμής αποδοχής από συμπολίτες κι επισκέπτες, ο Δήμος Ρεθύμνης  συμμετείχε ενεργά, όπως άλλωστε πράττει τις τελευταιες δύο περίπου δεκαετίες, στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022.

Η οργάνωση, το περιεχόμενο και ο εν γένει προσανατολισμός των εκδηλώσεων, υπηρετούσαν τις  βασικές αρχές  της βιώσιμης κινητικότητας, προβάλλοντας εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και τα οφέλη που προσφέρουν στο φυσικό και αστικό περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Το δε ψυχαγωγικό μέρος των εκδηλώσεων που διεξήχθη σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους και σε σημεία  ελεύθερης κοινωνικής  συνάθροισης,  κατέδειξε το γεγονός ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους μας.

Η φετινή διοργάνωση εμπλουτίστηκε με νέες, διευρυμένες  χωρικά δράσεις, όπως για παράδειγμα την, εκπαιδευτικού χαρακτήρα,  εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Πεταλιώτη και απευθύνονταν σε μικρά παιδιά που γνώρισαν βιωματικά τρόπους ασφαλούς μετακίνησης. Η δράση αυτή διοργανώθηκε σε  συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο "ΑΤΛΑΣ" αναδεικνύοντας τα πολλαπλά οφέλη της μετακίνησης με ποδήλατο, ειδικά στο αστικό κέντρο. Οι προβολές ταινιών στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Πεταλιώτη, εκτός των άλλων, μεταμόρφωσαν την  Πλατεία σε θερινό σινεμά, κάνοντας ευχάριστα εμφανή μία ακόμη δυνατότητα αξιοποίησης της.

Θερμή ήταν η ανταπόκριση  του κοινού και στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούσαν: 

  • Διήμερη έκθεση Ηλεκτροκίνησης, στην οποία έλαβαν μερος εταιρείες παρουσιάζοντας στους επισκέπτες  άνω των 10 ηλεκτρικών οχημάτων, στο χώρο της Μαρίνας
  • Ξενάγηση και παρουσίαση του βιβλίου «Η ιστορία των μετακινήσεων στο Ρέθυμνο», μέσα από την οποία οι συμμετέχοντες γνώρισαν την εξέλιξη των μέσων και των τρόπων που επέλεγαν για να μετακινηθούν οι προηγούμενες γενιές. 
  • Πεζοπορία στη διαδρομή «Κάστελλος-Μονοπάρι» σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ρεθύμνου και τα ΚΤΕΛ που εξασφάλισαν τη δωρεάν μεταφορά των συμμετεχόντων.
  • 3ος Νυχτερινός Γύρος Πόλης σε συνεργασία με το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνης
  • Θεματικές ξεναγήσεις σε Ατομα με Αναπηρία και Μέλη του Συλλόγου  Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου με το ειδικά διαμορφωμένο, σύγχρονο κι ευέλικτο ηλεκτρικό όχημα, το οποίο έχει προμηθευτεί ο Δήμος.
  • Επίδειξη επιτραπέζιας αντισφαίρισης από τον Όμιλο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ρεθύμνου, χορευτικές επιδείξεις από το Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Arabesque, ενόργανη γυμναστική από το Σύλλογο Ο.Κ.Α. «Αρκάδι»-Ενόργανη, Συναυλία Scarlet Nights.

Οι άστατες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις 22 Σεπτεμβρίου, η οποία έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, επέβαλλαν την αναβολή  των  προγραμματισμένων για εκείνη την ημέρα εκδηλώσεων.  Προγραμματίζονται όμως για την ερχόμενη εβδομάδα με παράλληλες δράσεις που θα απευθύνονται σε μαθητές όπως, η κατασκευή πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και δραστηριοτήτων που θα εγκατασταθούν κατά μήκος του δρόμου και της αμμώδους παραλίας,  με τις  ενδεδειγμένες για την προστασία και ασφάλεια των συμμετεχόντων μαθητών, προφυλάξεις. Με τις συγκεκριμένες δράσεις, επιχειρείται η καλλιέργεια μιας υγιούς και σύγχρονης νοοτροπίας περί χρήσης του δημόσιου χώρου αλλά και  βιώσιμης κινητικότητας, σε νέα παιδιά  με την ευχή να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της.

Ο Δήμος Ρεθύμνης, ευχαριστεί θερμά τις υπηρεσίες, τους φορείς, τους συλλόγους, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και όλες/όλους τις/ους συμπολίτισσες /ες και επισκέπτες  που αγκάλιασαν τις δράσεις και συνέβαλλαν στην επιτυχία τους,  στηρίζοντας τη διαρκή προσπάθεια του Ρεθύμνου να γίνει μια σύγχρονη, αναγνωρισμένη και με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ευρωπαϊκή  πόλη και,  επιβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα,  το ζωηρό ενδιαφέρον και τη βαθιά  ευαισθησία των ρεθυμνιωτών σε όσα συνθέτουν την υψηλή ποιότητα ζωής, την οποία εμπράκτως διεκδικούν και κατακτούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News