Ένας χρόνος από το μεγάλο σεισμό στην Κρήτη - Τι λένε οι πολίτες στις σεισμόπληκτες περιοχές (βίντεο, εικόνες)

Κρήτη
Ένας χρόνος από το μεγάλο σεισμό στην Κρήτη - Τι λένε οι πολίτες στις σεισμόπληκτες περιοχές (βίντεο, εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα χρόνο μετά τον φονικό σεισμό καταγράφονται συγκλονιστικά στιγμιότυπα ερημιάς στα χωριά - φαντάσματα, όπου ο χρόνος έχει «παγώσει» στις αποκαρδιωτικές αυτές εικόνες αλλά και στη μάχη για την επιβίωση

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021, οπότε ο απόλυτος τρόμος απλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, η οποία βρέθηκε στο έλεος των Ρίχτερ, των συνεχόμενων μετασεισμών, των καταστροφών και της απόγνωσης.

Κανείς από τους πληγέντες δεν ξεχνά τη μαύρη επέτειο. Ένα χρόνο μετά καταγράφονται συγκλονιστικά στιγμιότυπα ερημιάς στα χωριά - φαντάσματα, όπου ο χρόνος έχει παγώσει στις αποκαρδιωτικές αυτές εικόνες αλλά και στη μάχη για την επιβίωση.

Εικόνες από drone: Γιάννης Σταυρακάκης

Η ζωή συνεχίζεται στους οικίσκους και στα μισογκρεμισμένα σπίτια, τόσο στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας όσο και στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.

Την ίδια ώρα πηγή ανάτασης και ελπίδας αποτελεί ο ιστορικός ναός του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, ο οποίος ξαναχτίστηκε και εγκαινιάστηκε, ένα χρόνο μετά τον ισχυρό σεισμό, παρουσία του Χρήστου Τριαντόπουλου, του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, βουλευτών, εκπροσώπων τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Τα συναισθήματα των κατοίκων ανάμεικτα, με το ηθικό τους ωστόσο να αναπτερώνεται από τον λόφο της ελπίδας.

Η ανοικοδόμηση του ναού έγινε με δαπάνη της οικογένειας Κωνσταντίνου Παναγιωτάκη.

Τα εγκαίνια και τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου  Αμφιλόχιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός και Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και  Βιάννου κύριος Ανδρέας, ο οποίος έστειλε μηνύματα ανάστασης και ελπίδας.

Τα κτήρια που γκρέμισε ο Εγκέλαδος παραμένουν στο σημείο της καταστροφής, θυμίζοντας στην τοπική κοινωνία το κακό που έγινε εκείνη τη μέρα, με έναν νεκρό και χιλιάδες ανθρώπους να έχουν χάσει τα σπίτια τους μέσα σε λίγα λεπτά. 

Οι εικόνες από το χωριό Χουμέρι αποκαρδιωτικές. Ένα χωριό που μοιάζει με χωριό - «φάντασμα» και έχει κυριολεκτικά σβηστεί από τον χάρτη. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News