Ρεύμα: Νοικοκυριά και ΜμΕ μείωσαν 13% την κατανάλωση τον Αύγουστο - «Φρένο» και στη βενζίνη

Κρήτη
Ρεύμα: Νοικοκυριά και ΜμΕ μείωσαν 13% την κατανάλωση τον Αύγουστο - «Φρένο» και στη βενζίνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγαλύτερη μείωση οφείλεται στη ζήτηση από το δίκτυο χαμηλής τάσης (νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις), ενώ μικρότερη ήταν από τις μεγάλες βιομηχανίες

Συνεχίστηκε τον Αύγουστο η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ πτωτικά - σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ - κινήθηκε τον ίδιο μήνα και η κατανάλωση βενζίνης. Αντίθετα σε ανοδική τροχιά παρέμεινε μόνο το ντίζελ κίνησης. Ο υπουργός Ενέργειας. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Κυριακή στο Open, έδωσε διευκρινίσεις για το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας των 5 λεπτών, που θα δίνεται στα νοικοκυριά που καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 15%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε εφέτος τον Αύγουστο κατά 12,92 % (ήταν 5002 γιγαβατώρες [GWh] έναντι 5329 GWh πέρυσι).

Η μεγαλύτερη μείωση οφείλεται στη ζήτηση από το δίκτυο χαμηλής τάσης (νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) που διαμορφώθηκε στις 3156 GWh (μείωση 18,6 %). Μικρότερη ήταν η μείωση από τις μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης (501 GWh, μείωση 3 %).

Μετά την σημαντική πτώση της κατανάλωσης στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, πτωτικά κινείται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και στο 8μηνο καθώς διαμορφώθηκε στις 35.337 GWh από 35.531 GWh πέρυσι (-0,54 %).

Παρά τη μείωση της ζήτησης, η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκε θεαματική αύξηση (τετραπλασιασμός) των εξαγωγών ρεύματος, στις 636 γιγαβατώρες ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 62,84 % στις 275 γιγαβατώρες.

Αύξησε το μερίδιό της η ΔΕΗ

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς η ΔΕΗ ανέβηκε στο 63,33% (από 62,94 % τον Ιούλιο) και ακολουθούν με 7,29% η Μυτιληναίος, 6,66% η Ήρων, 6,26% η Elpedison, 4,44% η nrg, 2,22% η Watt+Volt, 2,08% η Φυσικό Αέριο, 1,99% η Volterra, 1,98% η ΖΕΝΙΘ και 1,35% η Volton.

Λιγότερη βενζίνη, περισσότερο πετρέλαιο κίνησης τον Αύγουστο

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς καυσίμων, πτωτικός (παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση) ήταν ο Αύγουστος για τις βενζίνες με -4 % σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της αύξησης των τιμών λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Αντίθετα ανοδικά (+5%) κινήθηκε το ντίζελ κίνησης το οποίο επωφελήθηκε από τη ζήτηση για επαγγελματικά σκάφη.

Στο 8μηνο τόσο οι βενζίνες όσο και το ντίζελ παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με πέρυσι (+4,3 % και +7,9 % αντίστοιχα).

Μπόνους εξοικονόμησης

Ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Open, έδωσε διευκρινίσεις για το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας των 5 λεπτών, που θα δίνεται στα νοικοκυριά που καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωση τους κατά 15%.

Οπως είπε, στους λογαριασμούς τις επόμενες εβδομάδες θα αναγράφεται πάνω η μέση κατανάλωση και η σύγκριση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. «Ο ΔΕΔΔΗΕ γνωρίζει πόσο είχε καταναλώσει το συγκεκριμένο ρολόι την αντίστοιχη περσινή περίοδο και θα το συγκρίνει με τη φετινή», σχολίασε. «Αν το σπίτι ήταν κλειστό, θα παίρνει την οριζόντια επιδότηση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το 90% των νοικοκυριών είναι στην πρώτη κλίμακα που παίρνουν την οριζόντια επιδότηση ανεξαρτήτως κατανάλωσης και άλλων κριτηρίων».

«Αν κάποιος νοικιάζει για πρώτη φορά, στόχος είναι η κατανάλωση του να είναι στις 500 κιλοβατώρες το μήνα. Δηλαδή 2,000 το τετράμηνο. Έστω ότι ένα νοικοκυριό έχει κατανάλωση 700-800 κιλοβατώρες το μήνα για τις πρώτες 500 του μήνα θα πάρει τη μεγάλη επιδότηση για τις υπόλοιπες 300 θα πάρει επίσης μεγάλη επιδότηση, που απορροφά περίπου 85% αντί για το 90 άρα η διάφορα είναι μικρή», σημείωσε.

Πηγή: imerisia.gr

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News