Χανιά: Πάνω από 3 εκατομμύρια επιβάτες το 2022 στο «Δασκαλογιάννης» σύμφωνα με την Fraport

Κρήτη
Χανιά: Πάνω από 3 εκατομμύρια επιβάτες το 2022 στο «Δασκαλογιάννης» σύμφωνα με την Fraport

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες δεσμεύσεις για το ραντάρ προσέγγισης - Όχι στη μείωση του τέλους ανάπτυξης Αεροδρομίου

Η αναβάθμιση και περεταίρω ανάπτυξη του αεροδρομίου Δασκαλογιάννης των Χανίων αφήνει σημαντικό αποτύπωμα στον τουρισμό της Δυτικής Κρήτης, τόνισαν τα στελέχη της διοίκησης της Fraport, παρουσιάζοντας σε φορείς και τουριστικούς παράγοντες στα Χανιά το πρόγραμμα που μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει η Γερμανική εταιρία αλλά και τον σχεδιασμό της για το μέλλον. Τα στελέχη της εταιρίας που από το 2017 έχει αναλάβει την διαχείριση δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ αυτών και του αεροδρομίου Χανίων, ανέπτυξαν το πλαίσιο των επιχειρησιακών δράσεων της Fraport, έδωσαν το στίγμα της προσέγγισης νέων αεροπορικών εταιριών κάνοντας ταυτόχρονα γνωστές και εκείνες που αποχώρησαν, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανοδική πορεία των αφίξεων.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία κίνησης του «Δασκαλογιάννης» και τις εκτιμήσεις για το επόμενο τρίμηνο, έκαναν λόγο για αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά 9,7% στα Χανιά συγκριτικά με το 2019 και τελικό αριθμό επιβατών για το 2022 που θα αγγίξει τα 3,3 εκατομμύρια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport  Αλεξάντερ Τσινέλ παραδέχτηκε ότι «η συζήτηση με τους φορείς των Χανίων ήταν έντονη όπως αναμενόταν , αλλά ήταν επίσης πολύ χρήσιμη και επικεντρωθήκαμε στο «πως μπορούμε να αναπτύξουμε τον προορισμό όπως και πως θα επιτρέψουμε πιο σημαντικές εισροές τουριστών».

Τα στελέχη της Fraport κλήθηκαν να τοποθετηθούν στο θέμα της μείωσης ή κατάργησης του τέλους ανάπτυξης αεροδρομίου που ζητά η Ryanair, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλεξάντερ Τσινέλ να ξεκαθαρίζει ότι η εταιρία είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της είναι ίδια για όλες τις αεροπορικές εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται. «Η Ryanair είναι ο δεύτερος σημαντικότερος πελάτης μας και πολύ σημαντικός πελάτης για την Ελλάδα. Αλλά δεν τη διαχωρίζουμε. Πρέπει να δικαιολογούμε τις τιμές μας μια φορά τον χρόνο και πρέπει οι τιμές αυτές να εγκριθούν. Δεν έχουμε την ευχέρεια να αλλάζουμε τις τιμές όποτε θέλουμε. Όλες οι αεροπορικές εταιρείες είναι για εμάς το ίδιο και αυτό ορίζουν οι οδηγίες της Ε.Ε» είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις τόσο του δημάρχου Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και του αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Καλογερή, το μεγαλοστέλεχος της Fraport δεν αιτιολόγησε περεταίρω την άρνηση της εταιρίας να προχωρήσει σε μείωση των τελών τους χειμερινούς μήνες. Θέση των στελεχών της εταιρίας είναι ότι ο προορισμός είναι αυτό που προσελκύει και όχι οι αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους.

Τις εμπορικές δράσεις στο αεροδρόμιο Χανίων ανέπτυξε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport κ. Γιώργος Βήλος, ο οποίος παράλληλα μίλησε για αλλαγή του μείγματος εθνικοτήτων των επισκεπτών.  Έκανε λόγο για αύξηση επιβατών από Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία ενώ έκανε γνωστό πως το 2022 προστέθηκαν τριάντα νέες αεροπορικές συνδέσεις.  Πρόσθεσε δε πως «τα Χανιά είναι προορισμός με τεράστια προοπτική ανάπτυξης».

Σε ερώτημα του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανόλη Γιαννούλη για την υλοποίηση της συμβατικής υποχρέωσης της Fraport που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ραντάρ προσέγγισης, τονίστηκε ότι οι διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες. «Είναι και συμβατική υποχρέωση της εταιρίας αλλά παράλληλα είναι και μια επένδυση η οποία θα αλλάξει το ρου του αεροδρομίου με την έννοια ότι θα πολλαπλασιάσει τις πτήσεις ανά ώρα. Αυτό σημαίνει ότι από το 2024 τα Χανιά αντί για πέντε ή έξι πτήσεις την  ώρα θα μπορούν να εξυπηρετούν τουλάχιστον δώδεκα. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά» δήλωσε ο κ. Γιαννούλης. Δεν έλλειψαν ωστόσο οι επικρίσεις, με παριστάμενους στην εκδήλωση να παρατηρούν ότι η ίδια απάντηση για το ραντάρ προσέγγισης δόθηκε και πριν από δύο χρόνια.

Την εκτίμηση του ότι θα υλοποιηθούν οι δράσεις της  Fraport προς όφελος της Δυτικής Κρήτης συνολικά εξέφρασε ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανόλης Τσακαλάκης. «Έχουμε ανοίξει μια συνεργασία στην ανταλλαγή των απόψεων και πάνω σ αυτήν θα επιμείνουμε και εμείς από το Ρέθυμνο, όπως και όλοι οι φορείς από τα Χανιά, ούτως ώστε να καταστήσουμε τον προορισμό της Δυτικής Κρήτης γνωστό σε όλη την Ευρώπη και να μπορέσουμε στο τέλος να έχουμε το πολυπόθητο 12 μήνες τουρισμό» είπε ο κ. Τσακαλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News