Κρήτη: Προ των πυλών τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας - Πού και πότε θα λειτουργήσουν

Κρήτη
Κρήτη: Προ των πυλών τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας - Πού και πότε θα λειτουργήσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφορικά με τη στελέχωση των γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι το 50% του προσωπικού είναι γυναίκες, καθώς και ότι στα 10 από τα 12 νέα γραφεία οι επικεφαλής θα είναι γυναίκες

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη λειτουργίας των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. σε Ηράκλειο και Χανιά.

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, μιλώντας σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τα δύο γραφεία σε επίπεδο Κρήτης, μαζί με τα υπόλοιπα νέα δέκα γραφεία σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας, θα λειτουργήσουν μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» για την ενδοοικογενειακή βία, έκανε λόγο για «μια σύγχρονη μάστιγα, μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση». «Πρόκειται για ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που χρειάζεται συνεργασία, εγρήγορση από πολλές πλευρές για να υπάρξουν αποτελέσματα», συμπλήρωσε με νόημα ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Οκτώβριο λειτουργούν ήδη 6 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας από την Αστυνομία. Τα πέντε από αυτά στην Αττική και το ένα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον υπουργό, από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, τα έξι αυτά γραφεία έχουν αντιμετωπίσει ήδη 2.000 περιστατικά. Στο μεταξύ, συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. έχει αντιμετωπίσει 6.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Εκτός από το Ηράκλειο και τα Χανιά, τα υπόλοιπα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας αφορούν - κυρίως - σε αστικά κέντρα της ελληνικής περιφέρειας.

«Εμείς, διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα έχει αυτές τις διαστάσεις, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε άλλα 12 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία θα λειτουργήσουν μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου. Τα δύο είναι σε περιοχές της Αθήνας - στην Καλλιθέα και το Μενίδι - άλλο ένα στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα καλύψουμε και βασικές μεγάλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, όπως είναι ο Βόλος και η Λάρισα, η Χαλκίδα, το Αγρίνιο και τα Ιωάννινα, οι Σέρρες, τα Χανιά και το Ηράκλειο», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στο μεταξύ, ο υπουργός απηύθυνε κάλεσμα στις γυναίκες, «γιατί συνήθως οι γυναίκες είναι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Τις καλούμε να μιλήσουν. Να απευθύνονται εγκαίρως στην Αστυνομία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που διαθέτει κοινωνικές δομές, και στον πενταψήφιο αριθμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο φύλων, το “15900”».

Γυναίκες στο 50%

Αναφορικά με τη στελέχωση των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι το 50% του προσωπικού είναι γυναίκες, καθώς και ότι στα 10 από τα 12 νέα γραφεία οι επικεφαλής θα είναι γυναίκες.

«Το προσωπικό στα γραφεία είναι 180 εκπαιδευμένα στελέχη. Το 50% είναι γυναίκες και στα 10 από τα 12 γραφεία επικεφαλής θα είναι γυναίκες. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα περιβάλλον ανθρώπινο, να δίνουν τη δυνατότητα στη γυναίκα να απευθυνθεί στην Αστυνομία, να στηριχτεί και να βρει τη δύναμη να προχωρήσει όπως πρέπει στη ζωή της», ανέφερε με νόημα ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην Κρήτη θα λειτουργήσουν στο Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου και στο Αστυνομικό Τμήμα Χανίων.

Η ίδρυση των 12 νέων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε αστυνομικά τμήματα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας αποφασίστηκε σε σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκη, και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα.

Πού λειτουργούν - Τα νέα γραφεία

Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας είναι τα εξής:

  1. Καλλιθέας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών,
  2. Α' Αχαρνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής,
  3. Αμπελοκήπων-Μενεμένης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης,
  4. Β' Πατρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας,
  5. Λάρισας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας,
  6. Α' Ηρακλείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου,
  7. Χανίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων,
  8. Ιωαννίνων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων,
  9. Σερρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών,
  10. Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας,
  11. Χαλκίδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Εύβοιας και
  12. Αγρινίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας.

Εξάλλου, από τον Οκτώβριο του 2021 λειτουργούν ήδη 6 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Στην Αττική, στα Αστυνομικά Τμήματα Ομόνοιας, Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής και Αλίμου, και στη Θεσσαλονίκη, στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News