Κρήτη - Ναυαγοσώστες: Ζητούν παράταση της κάλυψης έως και τον Οκτώβριο

Κρήτη
Κρήτη - Ναυαγοσώστες: Ζητούν παράταση της κάλυψης έως και τον Οκτώβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναγκαίο και επιτακτικό αίτημα είναι η επέκταση της ναυαγοσωστικής περιόδου, σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων του Σωματείου Ναυαγοσωστών ν. Ηρακλείου

Αναγκαίο και επιτακτικό αίτημα είναι η επέκταση της ναυαγοσωστικής περιόδου, σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων του Σωματείου Ναυαγοσωστών ν. Ηρακλείου. Όπως επισημαίνουν, μπορεί να ήρθε η τουριστική κανονικότητα φέτος, αλλά πρέπει να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στο χρόνο της ναυαγοσωστικής περιόδου.

Οι λουόμενοι συνεχίζουν και είναι πολλοί σε πολλές παραλίες της Κρήτης, με αποτέλεσμα να τίθεται ευθέως ζήτημα δημόσιας ασφάλειας των τουριστών και των ντόπιων που θα κάνουν τη βουτιά τους από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα. Δίπλα στο συγκεκριμένο αίτημά τους βρίσκεται και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, που με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ζήτησε την επέκταση της ναυαγοσωστικής περιόδου.

Ειδικότερα, η ναυαγοσωστική περίοδος λήγει, καθώς σύμφωνα με την επικείμενη νομοθεσία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Είναι, ωστόσο, καθοριστικής σημασίας ζήτημα να επεκταθεί η ναυαγοσωστική κάλυψη, καθόσον θα έχουμε τουρισμό μέχρι και τις πρώτες 10 μέρες του Νοέμβρη. Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο στοιχείο που έχει δώσει στη δημοσιότητα η «ΝΚ», ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με τους πνιγμούς. Φέτος, ο αριθμός των λουομένων που βρήκαν θάνατο από πνιγμό ήταν αρκετά μεγάλος.

Στο πλαίσιο αυτό, ναυαγοσώστες και εκπρόσωποι ναυαγοσωστών κάνουν σαφές πως είναι επιτακτικό αίτημα η επέκταση της ναυαγοσωστικής περιόδου. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυαγοσωστών του ν. Ηρακλείου Γιάννης Σταμαθιουδάκης, μιλώντας στη «ΝΚ» τόνισε: «Φέτος παρατηρούμε πως θα υπάρξει μεγάλη επισκεψιμότητα στις παραλίες της Κρήτης μέχρι και τον Οκτώβριο. Ο καιρός είναι ζεστός. Δεν υπάρχουν μελτέμια. Η επισκεψιμότητα είναι σε γενικές γραμμές καλή. Έχουν γίνει πολλές διασώσεις και, εάν δεν επεκταθεί η ναυαγοσωστική περίοδος, τότε φοβάμαι πως ο αριθμός των πνιγμών θα αυξηθεί. Πρέπει να επεκταθεί η ναυγοσωστική περίοδος μέχρι και τον Νοέμβριο, οπότε συνήθως οι λουομένοι τελειώνουν τα μπάνια τους».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταμαθιουδάκης είπε: «Πρέπει να στηριχθεί το επάγγελμα του ναυαγοσώστη. Αυτή τη στιγμή, το επάγγελμα λαμβάνει χώρα για 4-5 μήνες. Πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο διάρκειας 6-7 μηνών, όπου ο ναυαγοσώστης θα ασκεί το επάγγελμά του».

«Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρατηρήσαμε πως επιστρέψαμε στην τουριστική κανονικότητα. Είχαμε αρκετό κόσμο στις παραλίες. Δυστυχώς, όμως, είχαμε και αρκετούς πνιγμούς. Οι λουόμενοι θα συνεχίζουν να υπάρχουν και τον μήνα Οκτώβριο. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητάμε την επέκταση της ναυαγοσωστικής περιόδου μέχρι και την τελευταία ημέρα του Οκτώβρη. Για τους τουριστικούς δήμους της Κρήτης, η ναυαγοσωστική κάλυψη θα πρέπει να υφίσταται μέχρι και το πρώτο 15νθήμερο του Νοέμβρη. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε τη δημόσια ασφάλεια των λουομένων, αλλά και την τόνωση του τουριστικού μας προϊόντος», είπε ο γραμματέας του Σωματείου Ναυαγοσωστών ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.

«Η ναυαγοσωστική κάλυψη πρέπει να επεκταθεί μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Δυστυχώς, τα περιστατικά που συναντάμε είναι πάρα πολλά. Και βλέπουμε πως υπάρχει μπόλικος τουρισμός σε τουριστικές περιοχές όπως η Χερσόνησος, τα Μάλια και η Σταλίδα. Συναντάμε πολλούς Ολλανδούς και Βέλγους που έρχονται για πρώτη φορά στην Κρήτη. Πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να επεκταθεί η ναυαγοσωστική περίοδος μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των λουομένων», είπε η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου Ναυαγοσωστών ν. Ηρακλείου και ναυαγοσώστρια, Κατερίνα Κορνελάκη.

Σ. Βαρδάκης - «Επιβεβλημένη η παράταση της ναυαγοσωστικής κάλυψης»

Είναι άξιο αναφοράς πως, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου κ. Σωκράτη Βαρδάκη, 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχώρησαν σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την παράταση της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών, λόγω επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, καταθέτοντας ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «η αύξηση του τουρισμού σε επίπεδα του 2019, αλλά και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία των ξενοδόχων Κρήτης, καθιστά αναγκαία την παράταση της ναυαγοσωστικής περιόδου έως τις 31/10/2022, από 30/09/2022 που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Ειδικότερα, μέσα Σεπτεμβρίου καταγράφεται πληρότητα τουριστικών καταλυμάτων σε ποσοστά 80-90%, ενώ στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η πληρότητα και τον μήνα Οκτώβριο, βάσει των κρατήσεων, με διαφαινόμενη λήξη της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Την αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού τη φετινή σεζόν στο νησί επισκιάζει ο τραγικός απολογισμός των 23 πνιγμών στην Κρήτη από τις 10/5. Μάλιστα, το Σωματείο Ναυαγοσωστών Ν. Ηρακλείου κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου, τονίζοντας την ύπαρξη λουομένων μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, καθώς και την ανάγκη εκ νέου ταυτοποίησης πολλών παραλιών της Κρήτης, οι οποίες δεν είχαν κριθεί πολυσύχναστες, ώστε να υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη, πράγμα το οποίο εντέλει απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να αποσαφηνίσουν αν προτίθενται να προβλέψουν διαδικασία επιμήκυνσης της φετινής ναυαγοσωστικής περιόδου έως και το τέλος Οκτωβρίου, παράλληλα με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, αλλά και διαδικασία άμεσου χαρακτηρισμού παραλιών της Κρήτης, οι οποίες δεν είχαν κριθεί πολυσύχναστες, ως τέτοιες, ώστε να υπάρξει ναυαγοσωστική κάλυψη και σε αυτές έως το προβλεπόμενο τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου.

Τέλος, οι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν αν προτίθενται να προβούν στην άμεση μεταφορά επιπλέον πόρων προς τους ΟΤΑ για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ανωτέρω».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News