Η ψυχική υγεία των παιδιών στο... περιθώριο για την Κρήτη - Παραιτήθηκε παιδοψυχίατρος στο ΠΑΓΝΗ!

Κρήτη
Η ψυχική υγεία των παιδιών στο... περιθώριο για την Κρήτη - Παραιτήθηκε παιδοψυχίατρος στο ΠΑΓΝΗ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραιτήθηκε ένας εκ των τριών παιδοψυχιάτρων της παιδοψυχιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα οι δύο εναπομείναντες γιατροί να λειτουργούν σε εφημερία δεκαπενθήμερου - Σε πλήρη διάλυση η κλινική

Η ιστορία επαναλαμβάνεται στο ΠΑΓΝΗ, με τις ελλείψεις σε υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό, συνθήκες απαράδεκτου συνωστισμού χωρίς δυνατότητα προαυλισμού λόγω έλλειψης προσωπικού, και τους υφιστάμενους εργαζόμενους να βρίσκονται στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου, παραιτήθηκε ένας εκ των τριών παιδοψυχιάτρων της παιδοψυχιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης, με αποτέλεσμα οι δύο εναπομείναντες γιατροί να λειτουργούν σε εφημερία δεκαπενθήμερου, σε μία τόσο κρίσιμη για αυτές τις ηλικίες κλινική, η οποία όπως όλα δείχνουν οδηγείται σε τροχιά αποδρομής, σε πλήρη διάλυση.

Υπενθυμίζεται ότι η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ εξυπηρετεί όλη την Κρήτη, αλλά και τις ανάγκες των νησιών του νοτίου Αιγαίου, δέχεται καθημερινά εισαγωγές, ακόμα και σε μέρες μη εφημερίας του νοσοκομείου.

Παρέμβαση από 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τον περασμένο Ιούνιο 21 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, προσώρησαν σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το θέμα των εφημεριών της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της παρέμβασης των βουλευτών:

«Η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και των νησιών του νοτίου Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα.

Παρά το εύρος της γεωγραφικής κάλυψης, τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εργαζομένων για στελέχωση της κλινικής, αλλά και τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις για το θέμα, η πιο πρόσφατη τέλη Απριλίου, η Παιδοψυχιατρική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου είναι πλέον σε οριακό σημείο και δίνεται αγώνας για να παραμείνει ανοιχτή, σύμφωνα με τους εργαζομένους.

Απόδειξη της δραματικής αυτής κατάστασης είναι ότι στην εφημερία της Πέμπτης 16/6/22, δεν υπήρχε παιδοψυχίατρος.

Η κλινική λειτουργεί με μόλις τρεις παιδοψυχιάτρους και εφημερεύει καθημερινά, κάτι το οποίο χωρίς επαρκή στελέχωση, επιτυγχάνεται λόγω της προσωπικής υπέρβασης του προσωπικού. Είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει το αναγκαίο προσωπικό με μόνιμες θέσεις (ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι), και μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό που σήμερα παραμένει με συμβάσεις.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της κλινικής, κα Μπάστα, οι ιατροί της παιδοψυχιατρικής, ζήτησαν βοήθεια από συναδέλφους του Βενιζελείου νοσοκομείου, ώστε στις ημέρες γενικής εφημερίας του, τις μισές ημέρες του μήνα, να εξετάζονται παιδοψυχιατρικά περιστατικά και μόνο τα επείγοντα να αποστέλλονται στο ΠΑΓΝΗ. Αυτό όμως δεν μπορεί παρά να είναι μια προσωρινή, λύση ανάγκης.

«Το περιστατικό της Πέμπτης 16/6/22, δεν θα πρέπει να επαναληφθεί, καθώς είναι αδιανόητο η κλινική να εφημερεύει απουσία ιατρού. Το πρόβλημα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, καθώς η Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ καλύπτει όλη την Περιφέρεια Κρήτης και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει η κλινική να στελεχωθεί με ιατρικό και μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό που σήμερα παραμένει με συμβάσεις.» υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την κάλυψη της Κλινικής με το μόνιμο και αναγκαίο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία της».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News