Τουρκικά ΜΜΕ: «Ενοχλεί» ξανά η Κρήτη - Τι αναφέρουν αναλυτές για τις βάσεις των ΗΠΑ

Κρήτη
Τουρκικά ΜΜΕ: «Ενοχλεί» ξανά η Κρήτη - Τι αναφέρουν αναλυτές για τις βάσεις των ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη και Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν και πάλι στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ, επιμένοντας στο αφήγημα περί απειλής κατά της Τουρκίας από τις αμερικανικές βάσεις

Κρήτη και Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν και πάλι στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ, επιμένοντας στο αφήγημα περί απειλής κατά της Τουρκίας από τις αμερικανικές βάσεις.

Ειδικότερα, Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ ιδρύουν βάσεις σε Κρήτη και Αλεξανδρούπολη για να «στοχεύσουν» και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία.

Ο πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Hurriyet Aμτουλκαντίρ Σέλβι, παρουσίασε έναν χάρτη με τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. «Όταν αναφερόμαστε σε όσα συμβαίνουν στην Κύπρο πρέπει τα γεγονότα να τα δούμε από την Αλεξανδρούπολη. Εκεί στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται ένας κύκλος μια αλυσίδα. Εκεί υπάρχουν ναυτικές βάσεις, αεροπορικές βάσεις, συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης. Δηλαδή εκεί υπάρχουν 9 με 10 βάσεις. Ελέγχουν το Αιγαίο και τώρα έρχονται στη Μεσόγειο. Εκεί υπάρχει η Κρήτη αλλά δεν τους είναι αρκετή».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία προκαλείται από την Ελλάδα ενώ κατηγόρησε την Αθήνα για κλείδωμα τουρκικών μαχητικών από ελληνικoύς S-300 και για επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων: «H άφιξη των ΗΠΑ στην Κύπρο και η παροχή οπλικών συστημάτων είναι ένα βήμα. Διότι μας προκαλούν μέσω της Ελλάδας. Διότι η Ελλάδα είτε μας κλειδώνει τα μαχητικά μας με τα ραντάρ των S-300 είτε κάνει επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων», δήλωσε.

//--> //-->

Σκληρή απάντηση στα ωμά ψεύδη του Ερντογάν

Μεγάλο είναι το τείχος που υψώθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη δημόσια ομιλία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει μαθήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παρουσίασε ψεύτικες φωτογραφίες με νεκρά προσφυγόπουλα στο Αιγαίο, με στόχο να συκοφαντήσει την Ελλάδα.

Με αυτές τις δηλώσεις η ένταση κορυφώθηκε, με την Αθήνα ωστόσο να μην υιοθετεί την εμπρηστική ρητορική, αλλά να εντείνει ταυτόχρονα τις διπλωματικές διεργασίες, με στόχο τη διεθνοποίηση της προκλητικής τακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα. H αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναδείξει την προκλητική επιθετικότητα της γειτονικής μας χώρας.

Ειδικότερα, προκλητικός φάνηκε γι’ άλλη μια φορά ο Ερντογάν, ο οποίος ακολούθησε την πεπατημένη απέναντι στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, που έφτασε προχθές το βράδυ στη Νέα Υόρκη, δε θέλησε να δώσει κάποια συνέχεια, αλλά υπενθύμισε με νόημα πως αύριο Παρασκευή θα απαντήσει από το ίδιο βήμα στον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει στο ίδιο ύφος αύριο ενώπιον των εκπροσώπων των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά παρουσιάζοντας πραγματικά στοιχεία, τα οποία θα αφορούν στη στάση της Άγκυρας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα υπενθυμίσει πως η γειτονική χώρα εργαλειοποιεί συστηματικά το Μεταναστευτικό, βάζοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Επίσης, θα βάλει στο “κάδρο” του αναθεωρητισμού τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο πρόεδρο, όπως είχε πράξει και κατά την ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αποδομήσει έναν προς έναν τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου, έτσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά των fake news που θα επιχειρηθεί στις επαφές που θα έχουν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τους ομολόγους τους.

Αντιδράσεις

Προχθές η απάντηση της Αθήνας στο παραλήρημα Ερντογάν ήταν άμεση και σε υψηλούς τόνους, διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια: «Η Τουρκία δε δικαιούται να ομιλεί. Πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο στον χώρο της λογικής». Επισήμανε, δε, ότι «η Τουρκία, η οποία εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμη και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα μέρες».

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε πως υπάρχει αυξανόμενη πίεση και καταγράφεται σχεδόν διπλάσια αύξηση των περιστατικών εισόδου μεταναστών στη χώρα σε σχέση με το 2020. Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως η Τουρκία εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό για να πετύχει γεωπολιτικές επιδιώξεις στην περιοχή.

«Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται και προφανώς δεν αμαυρώνεται από τις ασυναρτησίες από τα ανυπόστατα πράγματα που ειπώθηκαν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης (του ΟΗΕ)», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την ομιλία Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Τόνισε πως από τον Τούρκο πρόεδρο έγινε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια διασποράς fake news, πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, και χυδαία προπαγάνδα, με τελείως ανυπόστατους ισχυρισμούς σε αντίθεση με αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

«Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που η ίδια έχει υπογράψει, εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάνοντας “πλάτες” - μη λέω και λίγα - σε λαθροδιακινητές που βάζουν ανθρώπους σε βάρκες και κινδυνεύει η ζωή τους, σε αντίθεση με το ελληνικό κράτος που σώζει ανθρώπινες ζωές και που φυλάει, ως οφείλει, τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα αφήσει τίποτα αναπάντητο στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αύριο Παρασκευή. Θύμισε επίσης πως ο Ερντογάν μίλησε στον ΟΗΕ σε ένα δυσμενές για εκείνον πλαίσιο, όπου έχουμε άρση του εμπάργκο προς την Κύπρο για την πώληση όπλων, «και οι Τούρκοι ακόμα περιμένουν», υπάρχουν συνεχείς δηλώσεις αξιωματούχων ότι πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά τα σύνορα, η εθνική κυριαρχία και οι διεθνείς συνθήκες, αναβαθμίζεται διαρκώς η γεωπολιτική και η γεωστρατηγική ισχύς της χώρας μας, γεγονός «που προβληματίζει την άλλη πλευρά».

Κάλεσε, δε, την αξιωματική αντιπολίτευση να προβληματιστεί μετά τη προχθεσινή ομιλία Ερντογάν, αλλά και τις εξελίξεις με τη ΜΚΟ, που αναγνώρισε ότι οι πρόσφυγες στον Έβρο δεν ήταν σε ελληνικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει ότι απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενωμένες. Χαρακτήρισε απαράδεκτες και προκλητικές τις δηλώσεις Ερντογάν στον ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι αναγκαίο είναι να εισπράττει κόστος η Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά και ότι δεν αρκούν οι λιγότερο ή περισσότερο θετικές δηλώσεις των εταίρων μας.

«Ο Ερντογάν βρίσκεται εκτός πλαισίου και δε θα σταματήσει εκεί. Δε θα τον αφήσουμε να το τολμήσει. Η εθνική ενότητα είναι δεδομένη», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Ανδρέας Λοβέρδος.

«Το παραλήρημα Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου προέβαλε όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, δεν μπορεί να ερμηνευτεί ούτε σαν προεκλογική τακτική, ούτε ως προϊόν δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας», ανέφερε το ΚΚΕ.

«Με τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές στα σύνορά μας, που κατ’ επανάληψη έχουμε καταγγείλει, η ελληνική κυβέρνηση δίνει “τροφή” στον Ερντογάν να διασύρει τη χώρα μας διεθνώς», τονίζει με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, σημειώνοντας πως «κάτι τέτοιο έκανε για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».

«Τελικά Μητσοτάκης και Ερντογάν ενισχύουν ο ένας τον βαρβαρισμό του άλλου», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25.

Το τελευταίο «χαρτί» - Αναζητά μια νέα σανίδα σωτηρίας

Η παραληρηματική ομιλία και τα ασύστολα ψεύδη εναντίον της χώρας μας δείχνουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει το τελευταίο του “χαρτί”, με στόχο να καταφέρει να αλλάξει το σε βάρος του κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας του. Είναι από τις ελάχιστες φορές στη μακρόχρονη πολιτική του πορεία που ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζει έντονα σημάδια ανησυχίας ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Την ίδια στρατηγική είχε ακολουθήσει και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Απειλούσε την Ελλάδα ζητώντας την αποστρατικοποίηση των νησιών, ενώ αμφισβητούσε ανοιχτά την εθνική κυριαρχία της χώρας. Ωστόσο, το ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν και η μισή υπόσχεση που του έδωσε για την αγορά των F-16 ηρέμησαν τα πνεύματα και ο Τούρκος πρόεδρος “ξέχασε” τις προσκλήσεις εναντίον της χώρας μας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε τότε στη χώρα του ουσιαστικά με άδεια χέρια, κάτι που κατάλαβε στη συνέχεια, όταν ενημερώθηκε για το νέο μπλόκο από το Κογκρέσο για την αγορά των F-16. Πλέον αναζητά μια νέα σανίδα σωτηρίας.

Η Άγκυρα έχει ρίξει γέφυρες προς την πλευρά του Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στους δύο άντρες, κάτι που μέχρι στιγμής δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News