Ηράκλειο: 80 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα καθημερινά - 30.000 εντολές διακοπής ρεύματος στην Κρήτη

Κρήτη
Ηράκλειο: 80 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα καθημερινά - 30.000 εντολές διακοπής ρεύματος στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ποσοστό αύξησης εντολών αποκοπής ρεύματος στην Κρήτη «αγγίζει» το 60%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε στο neakriti.gr, o πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης

Διπλασιασμό των εντολών αποκοπής ρεύματος σε νοικοκυριά δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο οκτάμηνο του 2022, ενόψει μάλιστα ενός δύσκολου χειμώνα που επίκειται, με την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών να «στριμώχνουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, το ποσοστό αύξησης εντολών αποκοπής ρεύματος στην Κρήτη «αγγίζει» το 60%. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr, o πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, οι εν λόγω εντολές για το νησί της Κρήτης ξεπέρασαν τις 30.000, για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022.

«Οι εντολές έχουν διπλασιαστεί φέτος και πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουν τις 400.000 πανελλαδικά, ενώ θα ήταν περισσότερες αν δεν υπήρχαν διακανονισμοί οφειλών που μετακυλίουν τα χρέη προς τα πίσω», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ.

Παράλληλα, σε επίπεδο Ηρακλείου, παρατηρείται καθημερινή αύξηση των εντολών διακοπών ρεύματος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr, o Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ηρακλείου, Παύλος Βαρδουλάκης, «στο Ηράκλειο εκδίδονται 80 σχετικές εντολές την ημέρα». Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν το καλοκαίρι, μόνο για το Ηράκλειο, εκκρεμούσαν 500 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μανιάτης σχολίασε ότι η κυβερνητική εξαγγελία για κλιμακωτή επιδότηση στην κατανάλωση ρεύματος, ανάλογα με την μείωση κατανάλωσης από τον ίδιο τον καταναλωτή, είναι ανέφικτη, καθώς είναι αδύνατο να διαφανεί άμεσα η κατανάλωση. «Ουσιαστικά δεν υπάρχει πραγματική καταμέτρηση της κατανάλωσης, καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού, οι μετρήσεις μπορεί να γίνουν τέσσερις ακόμη και έξι μήνες μετά».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος στο neakriti.gr, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν νοικοκυριά που επέλεξαν να εγκαταστήσουν συστήματα θέρμανσης με συσσωρευτές ή αντλίες θερμότητας, ή ακόμη και κλιματισμού. «Ειδικά για καταναλωτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν, για παράδειγμα, μηχανήματα παροχής οξυγόνου στα σπίτια τους, τίθεται ένα κρίσιμο ζήτημα για το αν θα μπορέσουν αντέξουν».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για «μπλακ άουτ» και τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, το πρωί της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου, για «πολύ μικρές, σχεδόν μηδενικές πιθανότητες για διακοπές ρεύματος ή ρεύμα με «δελτίο», επεσήμανε: «Εκτιμώ πως οι διακοπές ρεύματος ενόψει χειμώνα θα περιοριστούν μόνο στις ώρες αιχμής, ωστόσο αν υπάρξουν προβλήματα με τις λιγνιτικές μονάδες, τότε ενδεχομένως το ζήτημα να γίνει πιο σοβαρό».

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε, οι εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά ξεπέρασαν πανελλαδικά τις 305.000 το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022, όταν πέρυσι για όλο το 2021, ήταν περίπου 168.000.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News