Εξελίξεις στην υπόθεση Βαλυράκη - Κέρδισε την προσφυγή η οικογένεια του Χανιώτη πολιτικού

Κρήτη
Εξελίξεις στην υπόθεση Βαλυράκη - Κέρδισε την προσφυγή η οικογένεια του Χανιώτη πολιτικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε η ανάκριση και η υπόθεση πηγαίνει σε τακτική δικάσιμο

Σημαντικές εξελίξεις σε δύο παράλληλα μέτωπα καταγράφονται στην πολύκροτη υπόθεση Βαλυράκη, καθώς αφενός η οικογένεια του αείμνηστου Χανιώτη πολιτικού κέρδισε την προσφυγή εναντίον του εισαγγελέα κ. Δημήτρη Προκοπίου, που είχε θέσει τον φάκελο «Βαλυράκη» στο αρχείο, για παράβαση καθήκοντος, ενώ αφετέρου ολοκληρώθηκε η ανάκριση και η υπόθεση πηγαίνει σε τακτική δικάσιμο.

Μάλιστα, οι δικηγόροι της οικογένειας τού πρώην υπουργού και βουλευτή, στις τάξεις των οποίων ανήκουν πλέον, πέραν των κ.κ. Παπαδάκη και Φωτάκη, και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατέθεσαν νέα στοιχεία στο πλαίσιο της ανάκρισης, κάνοντας λόγο για αναξιόπιστους μάρτυρες που επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να διαστρεβλώσουν τα πραγματικά γεγονότα.

Αναλυτικότερα, νέα στοιχεία, φέρονται να κατέθεσαν στην ανακριτική Αρχή της Χαλκίδας που χειρίζεται την υπόθεση της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη οι δικηγόροι της οικογένειας. Ανάμεσα στα στοιχεία είναι τεχνικές εκθέσεις αλλά και βίντεο που ρίχνουν φως στο τι έγινε τον Ιανουάριο του 2020 στην Ερέτρια.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι η οικογένεια του δολοφονημένου πρώην υπουργού αναζητά μόνο την αλήθεια, αλλά και ποια ήταν η αιτία για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημα επισημαίνονται με στοιχεία και καταθέσεις τα παράδοξα αυτής της υπόθεσης. Βασικό παράδοξο - σύμφωνα με το υπόμνημα - είναι η κατάθεση ενός αυτόπτη μάρτυρα. Του πρώτου που έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια και έβαλε την έρευνα στη βάση να εξεταστεί ως δολοφονία και όχι σαν ατύχημα. Ο μάρτυρας πηγαίνει αυτοβούλως να καταθέσει στις 25 Ιανουαρίου, την επόμενη ημέρα από τον θάνατο του πρώην υπουργού. Κάνει λόγο για διαπληκτισμό και την παρουσία ενός άλλου σκάφους. Η πρώτη του κατάθεση κρατά μόλις οκτώ λεπτά, όπως ισχυρίζεται, και στη συνέχεια αποχωρεί χωρίς να έχουν αποτυπωθεί σε ένορκη κατάθεση οι ισχυρισμοί του. Ο μάρτυρας γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, αλλά στις επόμενες καταθέσεις του δείχνει να είναι τρομερά προσεκτικός στα λεγόμενά του. Ωστόσο, κάνει λόγο για «ανοχή των λιμενικών Αρχών στην παραβατικότητα των ψαράδων και τη λογική ότι η θάλασσα είναι δική τους». Επισημαίνει, δε, ότι από τη στιγμή που έδωσε κατάθεση η συμπεριφορά των λιμενικών απέναντί του άλλαξε. Έφτασε στο σημείο να δέχεται και κατάρες.

Στο υπόμνημα γίνεται λόγος για αναξιόπιστους μάρτυρες, οι οποίοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των κατηγορουμένων ήταν ότι εκείνη την ημέρα δε βγήκαν για ψάρεμα λόγω... καιρού. Όμως το δελτίο καιρού έδειχνε ακριβώς το αντίθετο: Ότι ήταν μία καλή ημέρα για ψάρεμα. Το βασικό επιχείρημα όμως, που διαψεύδει την ακινησία του σκάφους, προκύπτει από τεχνική έκθεση. Στις 24:01 το σκάφος των κατηγορουμένων είναι δεμένο με την πρύμνη και στις 26:01 δεμένο με την πλώρη.

Τα παράδοξα στην υπόθεση της δολοφονίας είναι αρκετά. Ενώ προφυλακίζονται και με το σκεπτικό ότι είναι ύποπτοι για την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων, στο σκεπτικό του βουλεύματος για την άρση της προσωρινής κράτησης των δύο κατηγορουμένων ψαράδων στον θάνατο του πρώην υπουργού αναφέρεται ότι αποφασίζεται να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους γιατί δεν είναι ύποπτοι να τελέσουν εγκληματικές ενέργειες.

Επίσης, επισημαίνεται στο βούλευμα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού, δεν είναι επικίνδυνοι φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων.

Το χρονικό της τραγωδίας - Τον βρήκαν νεκρό στην Ερέτρια

Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός, βουλευτής Χανίων και εκ των δυναμικών αγωνιστών κατά της χούντας Σήφης Βαλυράκης εντοπίστηκε νεκρός το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου του 2021, ενώ την ίδια μέρα είχε ξεκινήσει από την Ερέτρια με το φουσκωτό του προς το Νησί των Ονείρων για ψαροντούφεκο. Σύμφωνα με μάρτυρες, τον είχαν δει να διαπληκτίζεται με κάποιους ψαράδες.

Το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης έδειξε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα, τραύματα που προκλήθηκαν κατά την πτώση του στη θάλασσα και σε λειτουργία προπέλα σκάφους.

Η υπόθεση είχε αρχικά τεθεί στο αρχείο, ωστόσο μετά από προσφυγή της οικογένειας Βαλυράκη με νέα στοιχεία επέστρεψε στο στάδιο της ανάκρισης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News