Πορτρέτο Καρόλου: Από την Κρήτη στη βασιλική συλλογή του

Κρήτη
Πορτρέτο Καρόλου: Από την Κρήτη στη βασιλική συλλογή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πορτρέτο που έστειλε στον βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας η ζωγράφος από την Κρήτη Νάντια Jobin Ρεντούμη, ύστερα από τη συνάντηση τους στις Αρχάνες το 2018 κατά την επίσκεψη του με την Καμίλα

Μέρος της προσωπικής συλλογής του νέου βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου του Γ’ είναι πλέον ένα ζωγραφικό πορτρέτο με τη μορφή του που φιλοτεχνήθηκε από καλλιτέχνη στην Κρήτη και έγινε δεκτό με θερμές ευχαριστίες από το Clarence House.

Σήμερα το πορτρέτο του Καρόλου, που φιλοτεχνήθηκε από τη ζωγράφο Νάντια Jobin Ρεντούμη που ζει και εργάζεται στις Γούβες Ηρακλείου και εστάλη ταχυδρομικώς το 2018 στην τότε οικία του Καρόλου, το γνωστό Clarence House, περνάει στη βασιλική συλλογή και αποτελεί μέρος της βασιλικής περιουσίας.

Το γεγονός έχει συγκινήσει αρκετά τη ζωγράφο εν Κρήτη, η οποία μίλησε στη «ΝΚ» για τη συνάντησή της το 2018 με τον Κάρολο στις Αρχάνες και τη μεταξύ τους συνεννόηση, τότε, να του αποστείλει το πορτρέτο.

Η ίδια είχε πάει στην υποδοχή του υψηλού επισκέπτη με το πορτρέτο αγκαλιά και πρώτη το παρατήρησε η σημερινή βασιλική σύζυγος, Καμίλα, λέγοντας ότι ήταν πολύ καλό. Λίγες εβδομάδες μετά, το πορτρέτο ταχυδρομήθηκε και η γραμματέας του Καρόλου, Κλόντια Σπενς, απέστειλε επιστολή στη δημιουργό του, Νάντια Ρεντούμη, ότι ο πρίγκιπας ήταν ενθουσιασμένος με την κίνησή της να σκεφτεί να τον ζωγραφίσει και να του στείλει το έργο της. Στην επιστολή που έλαβε η κ. Jobin Ρεντούμη από το Clarence House, κατοικία του πρίγκιπα της Ουαλίας τότε, αναφερόταν:

«Αγαπητή κυρία Jobin Ρεντούμη,

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας μού ζήτησε να σας σας ευχαριστήσω για το ευγενικό σας γράμμα στις 29 Μαΐου, στο οποίο περικλειόταν και το πορτρέτο. Θα πρέπει αρχικά να σας απολογηθώ για την ασυνήθιστη καθυστέρηση να σας απαντήσω, καθώς τους τελευταίους μήνες υπάρχει πολλή δουλειά, με αποτέλεσμα να καθυστερούμε να απαντήσουμε όπως θα θέλαμε. Η αυτού μεγαλειότης (σ.σ. εννοεί τον Κάρολο) είναι περισσότερο ευγνώμων που μπήκατε στον κόπο να στείλετε το πορτρέτο του. Ήταν αλήθεια συγκινητικό και ο πρίγκιπας της Ουαλίας μού ζήτησε να σας στείλω τις πιο θερμές ευχαριστίες του και πολλές ευχές».

Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά το 2018 που του απέστειλε το πορτρέτο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το είχε ταχυδρομήσει, όμως η βασιλική γραμματέας τής το είχε στείλει πίσω.

Κατά τη συνάντησή τους το 2018 στις Αρχάνες, η ζωγράφος, που ζει 30 χρόνια στην Κρήτη, συστήθηκε στον διάδοχο αναφέροντας ότι το όνομά της είναι Νάντια Jobin Ρεντούμη και πως ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2017, είχε αποστείλει το πορτρέτο αυτό ως δώρο στον Κάρολο, όμως το πρωτόκολλο δεν επέτρεπε να γίνει δεκτό. Ο Κάρολος φάνηκε σαν κάτι να θυμήθηκε και, όταν η καλλιτέχνης Νάντια Jobin Ρεντούμη τού εξέφρασε την επιθυμία της να του το αποστείλει ξανά, εκείνος συμφώνησε. Έτσι, ένα χρόνο αργότερα, μετά τη συνάντηση από κοντά της ζωγράφου με τον Κάρολο και τη συνεννόησή τους στις Αρχάνες, δε χωρούσε πλέον αμφιβολία ότι θα γινόταν δεκτό.

«Ευχαριστώ με ευλογίες» - Δώρο και στον Πάπα Φραγκίσκο

Το πορτρέτο του Καρόλου δεν είναι το μόνο που η Νάντια Jobin Ρεντούμη έχει φιλοτεχνήσει και αποστείλει στον εικονιζόμενο σε αυτό. Έχει φιλοτεχνήσει από φωτογραφίες και άλλα πορτρέτα προσωπικοτήτων παγκόσμιας εμβέλειας. Στα τέλη του 2016, η Νάντια Jobin Ρεντούμη φιλοτέχνησε το πορτρέτο του Πάπα Φραγκίσκου ως μια δική της εσωτερική ανάγκη, ύστερα από κάποιες δυσκολίες. Η ίδια πίστευε τότε ότι το Βατικανό δε θα έκανε δεκτό το δώρο της, καθώς απέστειλε στον Πάπα το πορτρέτο του.

Προς μεγάλη της έκπληξη, τον Ιανουάριο του 2017 η Αρχιγραμματεία του Βατικανού απέστειλε μια επιστολή θερμών ευχαριστιών και γεμάτη με ευχές και ευλογίες προς την ίδια σε άπταιστα Γαλλικά. Η μητρική γλώσσα της Νάντιας Jobin Ρεντούμη είναι τα Γαλλικά, ως Ελβετίδα που γεννήθηκε και ζούσε στη Γενεύη.

Η Νάντια Jobin Ρεντούμη έχει φιλοτεχνήσει πορτρέτα και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων και τα έχει αποστείλει τους εικονιζομένους τους. Όμως μόνο το Βατικανό και το Μπάκιγχαμ αντέδρασαν με μια απάντηση. Οι υπόλοιποι δεν έχουν επιστρέψει τα πορτρέτα τους, που σημαίνει ότι τα κράτησαν, αλλά χωρίς να πουν... ένα ευχαριστώ!

Η ζωγράφος Νάντια Jobin Ρεντούμη αυτή την περίοδο εκθέτει τα έργα της στο ξενοδοχείο “Zorbas Village” στον Ανισαρά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και μέχρι το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News