Ακρίβεια: Οι αυξήσεις σε πετρέλαιο, ρεύμα και ξύλα - Ο φετινός προϋπολογισμός

Κρήτη
Ακρίβεια: Οι αυξήσεις σε πετρέλαιο, ρεύμα και ξύλα - Ο φετινός προϋπολογισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα φορές πάνω το κόστος για το φυσικό αέριο σε δύο χρόνια, τι ισχύει με τα κίνητρα για το ρεύμα - «Φωτιά» έχουν πάρει και τα καυσόξυλα με αύξηση 80 ευρώ το κυβικό, δηλαδή περίπου 30% πάνω σε σχέση με πέρυσι

Σε αγωνία βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα, καθώς ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, συνεχίζει να δημιουργεί χάος στις τιμές της ενέργειας, αλλά και την επάρκεια ανά κράτος.

Ο φετινός χειμώνας φέρει τον... κωδικό «πετρέλαιο θέρμανσης». Αυτό είναι το μέσο που καλούνται τα νοικοκυριά να χρησιμοποιήσουν ώστε να ζεστάνουν τα σπίτια τους αφήνοντας στην άκρη τόσο το φυσικό αέριο όσο και το ηλεκτρικό ρεύμα, οι τιμές των οποίων είναι στα ύψη, ακόμη και μετά τις κρατικές παρεμβάσεις με τις επιδοτήσεις. Την ίδια στιγμή καμπανάκι χτυπούν και οι έμποροι καυσόξυλων καθώς στερεύουν τα αποτελέσματα ενώ παράλληλα η τιμή τους ανεβαίνει διαρκώς. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο από την κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν λάβει την απόφαση να μπει πλαφόν στις τιμές των ξύλων, σύμφωνα με το reader.gr.

Η χρήση του φυσικού αερίου φέτος τον χειμώνα μπορεί να επιβαρύνει μέχρι και 10 φορές παραπάνω τους πολίτες σε σχέση με τα χρήματα που δαπανούσαν πριν από δύο χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου, στην ΕΡΤ. «Ενώ σπίτι στην Κεντρική Μακεδονία που τον χειμώνα που 2020 πλήρωσε το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου 160 ευρώ για φυσικό αέριο, πέρυσι πλήρωσε 400 ενώ φέτος χωρίς τις παρεμβάσεις 1600 ευρώ». Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες που είχαν αντικαταστήσει τους καυστήρες πετρελαίου με εκείνους του φυσικού αερίου -και δεν έχουν εγκατεστημένους και τους δύο- να σκεφθούν να εγκαταστήσουν και πετρελαίου. «Το φυσικό αέριο είναι έξι φορές ακριβότερο από το πετρέλαιο. Για τον φετινό χειμώνα το πετρέλαιο είναι φθηνότερη λύση. Θα ξανασυναντηθούμε με το φυσικό αέριο, το χρειαζόμαστε, αλλά φέτος έχουμε μια ιδιάζουσα συνθήκη. Είναι λελογισμένο το κόστος για όσους θέλουν να κάνουν αλλαγή καυστήρα φέτος» είπε μεταξύ άλλων.

Κατά 30% είναι αυξημένες οι τιμές στα καυσόξυλα φέτος

Στο μεταξύ, κατά 30% είναι αυξημένες οι τιμές στα καυσόξυλα φέτος, σε σχέση με άλλες χρονιές, σύμφωνα με τους Εμπόρους Στερεών Καυσίμων.

Οι καταναλωτές, όμως, από τον Ιούλιο ακόμη προσπαθούν να γεμίσουν τις αποθήκες τους για τον χειμώνα. Ωστόσο, το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με την διαθεσημότητα. Οι παραγγελίες είναι πάρα πολλές και δεν μπορούν να εξυπηρετήθούν.

Τέτοια εποχή, άλλες χρονιές, ίσα που ξεκινούσαν οι πρώτες παραγγελίες, ενώ φέτος οι πρώτες έγιναν στα τέλη Ιουλίου. Αύγουστο μήνα οι έμποροι καυσόξυλων ήταν ήδη πνιγμένοι.

Στα 1,47 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται λόγω της ενεργειακής κρίσης, η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσει τα 0,25 ευρώ το λίτρο με την τιμή να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 1,47 ευρώ το λίτρο, όπως σημείωσε Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου. «Ενώ αυξήθηκε η επιδότηση, φέτος θα είναι περισσότερες οι οικογένειες σε δύσκολη θέση. Αυτό που λέει με τόση άνεση η κυβέρνηση, να γίνει δηλαδή μετατροπή του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο, δεν είναι εύκολο», τόνισε η Ματίνα Ζάγκα, πρόεδρος της Ένωσης βενζινοπωλών Αττικής. Επιπλέον, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος σχετικά με την ποιότητα του πετρελαίου. «Επειδή ο κόσμος, όσοι έχουν μία σχετική οικονομική δυνατότητα, θα πέσουν πάνω στο πετρέλαιο, θέλει έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί ότι το πετρέλαιο που θα διακινηθεί θα είναι σωστό», δήλωσε.

Αναφορικά με τα καυσόξυλα, η ζήτηση είναι αυξημένη με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στην αγορά καθώς έχουν μειωθεί οι εισαγωγές, ενώ και οι αυξήσεις στις τιμές είναι τεράστιες. Σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και στο 40% με τους εμπόρους να έχουν δεχθεί πολλές παραγγελίες για ξύλα που προορίζονται για ξυλολέβητες, σόμπες ή τζάκια. Όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς, πολλά νοικοκυριά που είχαν για παράδειγμα τζάκι στο σπίτι και δεν το άναβαν, φέτος στρέφονται εκεί για τη θέρμανσή τους.

Κίνητρα για τη μείωση κατανάλωσης ρεύματος

Την ίδια ώρα, κίνητρο για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου μέσω κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, όσο λιγότερο καταναλώνει κανείς τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση που θα λαμβάνει. Όσοι γυρίσουν την πλάτη σε κλιματιστικά και φυσικό αέριο θα έχουν φέτος διπλό επίδομα θέρμανσης εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 24.000 για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Πόσο θα κοστίζει η θέρμανση

  • Για τη θέρμανση ενός μέσου νοικοκυριού με φυσικό αέριο για μια κατανάλωση 12.000 KWh φέτος απαιτούνται 3.000 ευρώ από μόλις 840 ευρώ πέρυσι με το λογαριασμό να αυξάνεται κατά 2.160 € και να γίνεται προφανώς ασήκωτος.
  • Στο πετρέλαιο θέρμανσης για μια κατανάλωση 1.200 λίτ. πέρυσι το κόστος ήταν 1.356 € ενώ φέτος η επιβάρυνση φτάνει το 248% πριν τις επιδοτήσεις με σημερινές τιμές με τα 1.200 λίτρα να στοιχίζουν περισσότερα από 1.600 ευρώ.
  • Η θέρμανση με ρεύμα φέτος είναι φθηνότερη κατά 12% μετά τις γενναίες επιδοτήσεις και ένα μέσο νοικοκυριό για 3.500 KWh πέρυσι το κόστος ήταν 1.105 € και φέτος θα πληρώσει 980 ευρώ, δηλαδή -125 €.

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News