Ηράκλειο: Μαζική κοπή δέντρων υπό το βάρος της τραγωδίας

Κρήτη
Ηράκλειο: Μαζική κοπή δέντρων υπό το βάρος της τραγωδίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη μαζική κοπή δέντρων στο Ηράκλειο, μετά την τραγωδία της λεωφόρου Δημοκρατίας, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία χθες το βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Η πρώτη μαζική κοπή δέντρων στο Ηράκλειο, μετά την τραγωδία της λεωφόρου Δημοκρατίας, όπου στις 18 Αυγούστου ο 51χρονος Παναγιώτης Μητρέλος έχασε τη ζωή του από πτώση δέντρου, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία χθες το βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, αφού η παράταξη “Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες” του Ηλία Λυγερού ψήφισε λευκό, ενώ η κριτική από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου έγκειτο στο γεγονός ότι οι εισηγήσεις της Υπηρεσίας Πρασίνου για αυτά τα δέντρα, συνολικά 30 πεύκα και έναν ευκάλυπτο, επί το πλείστον περιμετρικά του κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου και μόλις δύο σε Ιερολοχιτών και Ατσιπάδων, ήταν παλιές, όμως ενεργοποιήθηκαν τώρα υπό το βάρος της τραγωδίας.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, που είναι και αρμόδιος για τη μελέτη και συντήρηση του πρασίνου στην πόλη, είπε ότι ήταν απολύτως δικαιολογημένη η εισήγηση της μαζικής κοπής των δέντρων μέσα στο κοιμητήριο, καθώς έχουν κινδυνεύσει άνθρωποι και μνημεία από τις καταπτώσεις κατά καιρούς, αναφέρθηκε στις νέες φυτεύσεις που έχουν φτάσει περί τα 1.700 δέντρα, όπως είπε, την τελευταία τριετία, αλλά όμως δεν απάντησε γιατί ενεργοποιούνται τώρα οι κοπές και όχι από την εποχή που είχαν γίνει οι εισηγήσεις, δηλαδή 3 και 4 χρόνια πριν. Περισσότερο η απάντησή του είχε να κάνει ότι τώρα έχει κατορθωθεί μια μεγάλη εργολαβία με ειδικά μηχανήματα, ωστόσο η αντιπολίτευση σύσσωμη έκανε λόγο για «πανικό» της δημοτικής Αρχής μετά το τραγικό συμβάν. Επίσης σχολίασαν με καυστικό τρόπο γιατί, αφού ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός συνέστησε διεπιστημονική Επιτροπή, δεν περιμένουν να ελεγχθούν όλα τα δέντρα και έρχεται τώρα ξεχωριστά αυτή η παρτίδα.

Ο Ηλίας Λυγερός ψήφισε «λευκό» πατώντας πάνω σε αυτό το λεπτό σημείο, διαγιγνώσκοντας ουσιαστικά διγλωσσία της δημοτικής Αρχής, ενώ ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης ανέφερε ότι από την εισήγηση δε γίνεται απολύτως κατανοητό ποια δέντρα θα κοπούν και ποια θα κλαδευτούν.

Μέσα σε όλο αυτό το θολό τοπίο ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι οι ρόλοι της Υπηρεσίας Πρασίνου και της διεπιστημονικής Επιτροπής είναι απολύτως διακριτοί και πως η δεύτερη έχει κυρίως γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ενώ η Υπηρεσία Πρασίνου εκφράζει το κατεπείγον. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, Γρηγόρης Πασπάτης, ανέφερε ότι, σε περίπτωση που μια υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια, εκείνο που θα ληφθεί υπόψη είναι η εισήγηση της Υπηρεσίας. Πάντως, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Αγγελάκης, αν και ψήφισε «ναι», επισήμανε ότι φαίνεται να υπάρχει «πανικός» και πως θα πρέπει, μαζί με τις λίστες κοπής δέντρων, να έρχονται και λίστες με τις νέες φυτεύσεις.

Με αυτή την υποσημείωση ψήφισε «ναι» και η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειον Αξίζει” Ευαγγελία Σχοιναράκη. Ο κ. Λυγερός έκανε κριτική ως προς τη μαζικότητα της εισήγησης πριν η ειδική Επιτροπή αναλάβει έργο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, με μια παράμετρο ακόμη, αυτή της λύσης υποστύλωσης κάποιων δέντρων, ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Νίκος Γιαλιτάκης. Ο Μιχάλης Κασαπάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” επισήμανε ότι η μαζική κοπή δέντρων ανάβει το “πράσινο φως” σε σειρά αποφάσεων για εργολάβους και ξόδεμα κονδυλίων, ενώ τόνισε ότι, αν η Υπηρεσία Πρασίνου είχε προσωπικό, οι διαδικασίες θα ήταν σύντομες και σωστές, ενώ τώρα χάνουν τον επείγοντα χαρακτήρα τους.

Διαβάστε ακόμη:

Βροχή καταγγελιών για επικίνδυνα δέντρα στο Ηράκλειο

Ο επικεφαλής της παράταξης “Συν-Εργασία”, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αναφέρθηκε αναλυτικά στο ότι η εισήγηση είναι μπερδεμένη ως προς το κλάδεμα και την κοπή (απομάκρυνση) των δέντρων, πως δεν πρέπει το Σώμα να ενεργεί υπό το κράτος πανικού και πως, αν συμβεί το κακό και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συμβάλει στην καθυστέρηση, τότε υπάρχει και ηθική ευθύνη. Ο επικεφαλής της παράταξης “Συν+Πράξη”, Πέτρος Ινιωτάκης, ζήτησε να θεσμοθετηθεί ξεχωριστή αντιδημαρχία πρασίνου και αναφέρθηκε στην εποχή που εκείνος ήταν αντιδήμαρχος με αυτή την αρμοδιότητα ότι υπήρχαν σκοπιμότητες που δε γινόταν η δουλειά, λέγοντας ότι δεν του έδιναν γερανοφόρο για κλάδεμα δέντρων. Ειδική αναφορά έκανε στον εθελοντισμό και την υιοθέτηση πάρκων από ιδιώτες φροντιστές στην πόλη.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, έχοντας παλαιότερα από το πόστο της Αντιδημαρχίας Οικονομικών την ευθύνη των νεκροταφείων, επισήμανε ότι έχει πέσει τεράστιο πεύκο μετά από βροχές στον Άγιο Κωνσταντίνο έξω στον δρόμο και άλλα μέσα, προκαλώντας ζημιές, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης ανέφερε ότι από το 2010 τα δέντρα αυτά που αποφασίστηκαν χθες να κοπούν έχουν επισημανθεί ως επικίνδυνα, πως το νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου είναι στην κόκκινη ζώνη της Υπηρεσίας Πρασίνου και τον Ιανουάριο του 2022 ζητήθηκε η συνδρομή της Διεύθυνσης Δασών για να συν-αξιολογηθεί η κατάσταση των δέντρων αυτών, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022 υπήρξε έγγραφο του Δασαρχείου και τον Ιούλιο υπήρξε μεγάλη εργολαβία. Ο κ. Αναστασάκης επισήμανε ότι συνεπώς δεν είναι κάτι καινούργιο για να θεωρεί η αντιπολίτευση πως η δημοτική Αρχή έχει καταληφθεί από πανικό και πως δε θα περιμένουν την Επιτροπή που έχει γνωμοδοτικό ρόλο για ζητήματα “γκρίζα” που χρήζουν περαιτέρω επιστημονικής γνώσης όταν υπάρχει κάτι επείγον.

Τέλος, ψήφισαν όλοι θετικά πλην της παράταξης Λυγερού, και αυτό σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει η πρώτη μαζική κοπή πεύκων στον Άγιο Κωνσταντίνο, υπό το βάρος της τραγωδίας της 18ης Αυγούστου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News