Κρήτη: Τα «παιδιά» του ΙΤΕ στη ΔΕΘ - Εντυπωσιακά εκθέματα (εικόνες)

Κρήτη
Κρήτη: Τα «παιδιά» του ΙΤΕ στη ΔΕΘ - Εντυπωσιακά εκθέματα (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες που δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον παρουσιάζουν και φέτος στα περίπτερα της έκθεσης τα Εργαστήρια των Ινστιτούτων Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Η “Εκάτη”, o “Spike” και πολλά άλλα από τα “παιδιά” των Ινστιτούτων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του ΙΤΕ, βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, για να ανοίξουν για άλλη μια φορά την πόρτα του μέλλοντος στους επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης προσφέροντας, όπως κάθε χρόνο, την ευκαιρία σε όλους να δουν τη σημαντική ερευνητική δουλειά που διεξάγεται στο ΙΤΕ και πώς αυτή υπόσχεται να κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας.

Επιλεγμένες τεχνολογικές καινοτόμες εφαρμογές δίνουν το “παρών” στην 86η ΔΕΘ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα και οι επιστήμονές της βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αύριο. Ανάμεσά τους δύο από τα καινούργια ρομποτάκια του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής (CVRL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, η “Εκάτη” και ο “Spike”, που είναι σε θέση να αναλάβουν... δύσκολες αποστολές.

Η “Εκάτη” είναι ένα ρομποτικό σύστημα με εντυπωσιακές ικανότητες βάδισης και αναρρίχησης. Χάρη στην ξεχωριστή, βιολογικά εμπνευσμένη, σχεδίασή της, σε συνδυασμό με το ενσωματωμένο σύστημα κενού και τις ειδικά σχεδιασμένες βεντούζες, το μικρό αυτό ρομπότ μπορεί να προσκολλάται σε οποιαδήποτε επιφάνεια ανεξάρτητα από την κλίση που αυτή έχει, ακόμα και ανάποδα. Οι δυνατότητες αυτές καθιστούν την “Εκάτη” ένα ιδανικό σύστημα για αποστολές επιθεώρησης, έρευνας και διάσωσης, και συλλογής δεδομένων σε δύσβατες περιοχές.

Ο “Spike”

Από την πλευρά του, ο “Spike” είναι ένα ευέλικτο κινητό ρομπότ, που μπορεί να πλοηγείται ακόμη και σε ανώμαλα εδάφη, όπως επίπεδα με απότομες κλίσεις ή και σκαλιά. Έχει έτσι τη δυνατότητα να εξερευνά δύσκολα προσπελάσιμους χώρους, επιτρέποντας την αυτοματοποίηση εργασιών ρουτίνας, όπως επιθεώρησης, παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων, με ασφάλεια και ακρίβεια.

Το “Smart Cupboard”

Δυναμικό είναι και το “παρών” που δίνει το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή (HCI) του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, με ένα καινοτόμο, πολλά υποσχόμενο για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους, σύστημα αποθήκευσης για την κουζίνα ενός σπιτιού.

Το “Smart Cupboard”, όπως είναι το όνομά του, έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί ένα μεγάλο εύρος χρηστών, όπως ενήλικες, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Ο ρόλος του είναι να παρακολουθεί τις ενέργειες και να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του χρήστη, αντιδρώντας κατάλληλα. Για παράδειγμα το “Smart Cupboard” μπορεί να ενημερώνει τον χρήστη για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων που περιέχονται σε αυτό, πότε πρέπει να αναπληρώσει κάποια από αυτά και πώς μπορεί να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία προετοιμασίας γευμάτων. Το σύστημα έχει επίγνωση τρέχουσας κατάστασής του, όπως πότε η πόρτα είναι ανοιχτή ή κλειστή, μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα και προϊόντα, να υπολογίσει το βάρος και τη θέση τους, ακόμη και να ενημερώσει τους χρήστες για την κατάσταση των προϊόντων, όπως ποια από αυτά πρόκειται να λήξουν σύντομα. Το “Smart Cupboard” μπορεί να εντοπίσει πότε προστίθεται ή αφαιρείται ένα προϊόν, προσθέτοντάς το αυτόματα στη λίστα αγορών βάσει της διαθεσιμότητάς του και να βοηθάει ενεργά στη διαδικασία του μαγειρέματος.

Το Πρόγραμμα Biocontrol

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ δίνει το “παρών”, με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Φυτών να παρουσιάζει το Πρόγραμμα Biocontrol. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή απάντηση σε κρίσιμα προβλήματα που αφορούν στη γεωργία μέσα στο σκηνικό που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή. Η ερημοποίηση, η εμφάνιση περισσότερο μολυσματικών στελεχών γνωστών παθογόνων φυτών και ζώων, αλλά και η ανάδυση νέων καταστροφικών παθογόνων έχουν δημιουργήσει την ανάγκη να βρεθούν νέες, φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι που ικανοποιούν τους στόχους που έχουν τεθεί για τον περιορισμό φυτοπροστατευτικών ουσιών και λιπασμάτων.

Η απάντηση που έρχεται μέσα από το Biocontrol επικεντρώνεται στην απομόνωση και στον χαρακτηρισμό ωφέλιμων ενδοφυτικών μικροοργανισμών (ΩΕΜ) από φυτικούς οργανισμούς που ζουν σε ακραία περιβάλλοντα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν την προστασία των καλλιεργειών από το βιοτικό (παθογόνα) και αβιοτικό (αλατότητα, ξηρασία, κ.ά.) στρες, και μπορούν να αποτελέσουν μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ο σκοπός του εν λόγω έργου είναι η μελέτη και η χρήση των ΩΕΜ ως μικροβιακά “Βιοεμβόλια” (Βιολιπάσματα ή/και Βιοπαρασιτοκτόνα και Μικρο-βιο-εργοστάσια παραγωγής νέων αντιμικροβιακών ουσιών).

Οι επιστήμονες του ΙΤΕ έχουν ήδη δημιουργήσει μία “Βιοτράπεζα” ΩΕΜ στελεχών, στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Φυτών (ΕΜΒΦ) του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

EnzyQuest - FORTH Spin out

Αίσθηση προκαλούν όμως και οι εταιρείες του ΙΤΕ που παρουσιάζουν τους “καρπούς” τους, όπως η εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδράζεται στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, η EnzyQuest, η οποία εκθέτει στη ΔΕΘ το κιτ EnzyQuest SARS - CoV-2 RT - qPCR_IVD, που αποτελεί μια μοριακή δοκιμή RT-PCR σε πραγματικό χρόνο, η οποία προορίζεται για την ποιοτική ανίχνευση του RNA του SARS-CoV-2, που εξάγεται από τύπους ανθρώπινων αναπνευστικών δειγμάτων που συλλέγονται από ασθενείς για τους οποίους υπάρχει υποψία νόσου COVID-19 από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Η ευαισθησία ανίχνευσης είναι από τις υψηλότερες στην αγορά με 5 αντίγραφα RNA/αντίδραση.

Η φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης

Με μια καινοτομία εμφανίζεται και η ΒΙΟΡΙΧ DNA TECHNOLOGY ή αλλιώς BIOPIX-Τ, ένας τεχνοβλαστός του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με σκοπό να διαθέσει στην αγορά μια φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης, η οποία βασίζεται σε μία πρωτοποριακή μέθοδο.

Η BIOPIX-T είναι πιστοποιημένη για τη σχεδίαση και κατασκευή μοριακών διαγνωστικών συσκευών και συνόλων (kit) για τη χρήση σε σημεία φροντίδας (point - of - care) και αντιστοίχως αδειοδοτημένη από τον ΕΟΦ.

Η PEBBLE qcLAMP Platform είναι μία φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης, η οποία παράγεται με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης και χρησιμοποιεί ευρέως διαδεδομένα ηλεκτρονικά στοιχεία. Η καινοτομία της έγκειται στη μεγάλη ακρίβεια κατά την ανίχνευση γενετικού υλικού, η οποία γίνεται σε πραγματικό χρόνο, και στο γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλον με έλλειψη υποδομών (μακριά από εργαστήρια). Η συσκευή είναι οικονομικά προσιτή σε όλους, η λειτουργία της είναι εύκολη καθώς ελέγχεται μέσω μίας συσκευής Android, και μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και με μπαταρία. Εκτός από το PEBBLE, η εταιρεία έχει αναπτύξει και τα συμβατά σε αυτό διαγνωστικά σύνολα COV19 qcLAMP kit και FLU Α qcLAMP kit, για την ανίχνευση του κορωνοϊού και της γρίπης τύπου Α, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ - Σημαντικές ομιλίες από το ΙΤΕ

Εκτός από την παρουσία του στα περίπτερα, το ΙΤΕ δίνει δυναμικό “παρών” στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και με δύο σημαντικές ομιλίες. Η πρώτη δόθηκε χθες από τον καθηγητή και πρόεδρο του ΙΤΕ κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Η Έρευνα και η Καινοτομία ως πυλώνες Περιφερειακής και Εθνικής Ανάπτυξης: Η αποστολή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας”.

Απόψε η Κατερίνα Παπαδούλη, από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ,, επικεφαλής Μονάδας Εθνικών Σημείων Επαφής, θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη ομιλία από πλευράς ΙΤΕ στη ΔΕΘ με θέμα “Χρηματοδότηση για Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Ορίζοντα Ευρώπη”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News