Χανιά: Γονείς έβαλαν λουκέτο στο Δημοτικό Σχολείο Γερανίου - Δεν πραγματοποιήθηκε αγιασμός

Κρήτη
Χανιά: Γονείς έβαλαν λουκέτο στο Δημοτικό Σχολείο Γερανίου - Δεν πραγματοποιήθηκε αγιασμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και στο Δημοτικό Σχολείου Φουρνέ- Σκινέ στον Αλικιανό αλλά και στον Δραπανιά του δήμου Κισάμου

Λουκέτο έβαλαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Σχολείο Γερανίου στον δήμο Πλατανιά οι γονείς των μαθητών, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση του σχολείου από εξαθέσιο σε πενταθέσιο. Αγιασμός δεν πραγματοποιήθηκε και πρόθεση των γονέων είναι να κρατήσουν κλειστό το σχολείο και τις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την αρμόδια διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς με πλήρη στελέχωση και των έξι τάξεων.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και στο Δημοτικό Σχολείου Φουρνέ- Σκινέ στον Αλικιανό αλλά και στον Δραπανιά του δήμου Κισάμου. Μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας γονείς των μαθητών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Στο Δημοτικό Σχολείο Γερανίου του δήμου Πλατανιά το πρώτο κουδούνι δεν χτύπησε. Οι μαθητές βρέθηκαν μαζί με τους γονείς τους έξω από τα κάγκελα, διαμηνύοντας πως δεν αποδέχονται την απαράδεκτη γι’ αυτούς απόφαση υποβάθμισης του σχολείου και υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να τους αντιμετωπίζει με κριτήρια αριθμητικά.

Ο κ. Γιώργος Μακρής, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γερανίου εξήγησε πως «με τη σύμπτυξη της τρίτης τάξης με την Τετάρτη, ο δάσκαλος δεν θα έχει ούτε ένα λεπτό της ώρας ωφέλιμο χρόνο για κάθε μαθητή χωριστά. Αυτή την κατάσταση δεν την αποδεχόμαστε και επίσης αποφασίσαμε το σχολείο να παραμείνει κλειστό».

Η κ. Φρίντα Αναγνωστάκη μητέρα ενός μαθητή της τετάρτης τάξης χαρακτήρισε αδιανόητη την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας εν έτη 2022, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν γονέα. «Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο. Ζητάμε αυτό που δικαιούται κάθε παιδί. Έναν δάσκαλο για κάθε τάξη. Εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε και να πάμε σε άλλο σχολείο. Τέτοιες αποφάσεις ακυρώνουν στην πράξη την άποψη για ενθάρρυνση της αποκέντρωσης και ενίσχυση των δομών της επαρχίας» είπε χαρακτηριστικά.

Με πάνω από 75 μαθητές, σε μια περιοχή συνεχώς αναπτυσσόμενη και με τον αριθμό των μαθητών να αυξάνεται χρόνο  με το χρόνο, το Δημοτικό Σχολείο Γερανίου είναι ένα από τα δεκάδες σε ολόκληρη την Κρήτη για τα οποία αποφασίστηκε  σύμπτυξη τμημάτων. Οι γονείς είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε μέσο πίεσης, πριν αποφασίσουν να αλλάξουν σχολείο.

Ο κ. Στέλιος Κολομβάκης πατέρας δύο μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Γερανίου δήλωσε αμετακίνητος στο αίτημα για στελέχωση του σχολείου και λειτουργία και των έξι τάξεων. Υπενθύμισε πως ήδη τα παιδιά έχουν χάσει δύο χρονιές εξ αιτίας της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης και τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να χάσουν και μια τρίτη.

Στον αγώνα των γονέων συμπαραστέκεται σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Πλατανιά. Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης σχολίασε πως σύμφωνα με το ισχύον σύστημα «υπερτερούν οι αριθμοί έναντι των μαθητών και της παρεχόμενης παιδείας. Βάζουν τα ίδια κριτήρια σε ένα σχολείο που βρίσκεται σε αστικό κέντρο και σε ένα σχολείο της ενδοχώρας. Έχουμε στοιχεία που τεκμηριώνουν αυξημένη προσέλευση μαθητών τα επόμενα χρόνια».

Αλλά και ο κ. Μανόλης Δασκαλάκης δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Πλατανιά, έκανε λόγο για απαράδεκτη απόφαση και για ένα διαχρονικό πρόβλημα με μακροπρόθεσμο στόχο το κλείσιμο των σχολείων της ενδοχώρας. Για μαθητές δύο ταχυτήτων μίλησε η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου κ. Χρυσάνθη Μαραγκουδάκη Πλοκαμάκη. «Καλούμε τη σχολική κοινότητα σε ενωμένο αποφασιστικό αγώνα έως ότου ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα για λειτουργία των σχολείων ως εξαθέσια».

Πρεμιέρα της σχολικής χρονιάς χωρίς αγιασμό και για το δημοτικό σχολείο Δραπανιά του δήμου Κισάμου το οποίο επίσης υποβαθμίζεται ενώ σε κινητοποίηση προχώρησαν και οι γονείς μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σκινέ Φουρνέ για το οποίο υπάρχει απόφαση υποβάθμισης σε πενταθέσιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News