Σχολεία: Αύριο το πρώτο κουδούνι - Ανησυχούν γονείς και εκπαιδευτικοί

Κρήτη
Σχολεία: Αύριο το πρώτο κουδούνι - Ανησυχούν γονείς και εκπαιδευτικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς μάσκες και τεστ η επιστροφή στα θρανία – Τι καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών

Μένουν απροστάτευτα τα σχολεία από την πανδημία κορωνοϊού, ενώ τα διαγνωστικά εργαλεία που θα έχουν οι μαθητές στη διάθεσή τους για την επιβεβαίωση ή μη των κρουσμάτων θα τα πληρώσουν οι γονείς ή εκπαιδευτικοί. Αυτά καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, υπογραμμίζοντας πως το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας έπρεπε να επιδείξουν καλύτερη προετοιμασία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, γίνεται σαφές πως ο μαθητής θα καθίσει πέντε ολόκληρες ημέρες σε καραντίνα, με την ημέρα 0 να θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.

Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19 σε σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών κ.λπ., ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, αύριο Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ.

Αναλυτικότερα, για τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό ισχύουν τα εξής:

  • Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, εισέρχονται στις σχολικές μονάδες, στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) και στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ), όπου υπηρετούν, με την επίδειξη του εν λόγω πιστοποιητικού ή βεβαίωσης.
  • Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) με δική τους δαπάνη.
  • Ο παραπάνω υποχρεωτικός εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται μία φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη, έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα, στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) και στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ).
  • Εάν το αποτέλεσμα του εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Πώς γίνεται, όμως, η διαχείριση μαθητή/μαθήτριας, εκπαιδευτικού και μέλους του προσωπικού με συμπτώματα περιστατικών COVID-19;

Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων. Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου COVID-19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

  • Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή τού/τής μαθητή/τριας.
  • Απομόνωση τού/τής μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.
  • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/τη μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
  • Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και - σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων - ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση τού/τής μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς:

- Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19, συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊoύ COVID-19 (rapid test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR). Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ' οίκον, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.

- Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19, τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

- Εάν από την ιατρική αξιολόγηση προκύπτει ότι ο/η μαθητής/τρια είναι ύποπτο κρούσμα, συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR).

Σύμφωνα με το υπουργείο, στην περίπτωση θετικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου μαθητή/τριας ή μέλους του προσωπικού:

α) Ο γονέας/κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας ή ο/η εκπαιδευτικός, μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ ή μέλος του λοιπού προσωπικού ενημερώνει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19.

γ) Ο/Η μαθητής/τρια και το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες από την ημέρα του θετικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, ο/η μαθητής/τρια ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός). Ως ημέρα 0 θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.

Από την τσέπη τους τα self tests

«Η Πολιτεία μεταφέρει σε γονείς και εκπαιδευτικούς το κόστος»

Την ανάγκη να παρασχεθούν δωρεάν τα διαγνωστικά εργαλεία για την επιβεβαίωση του κρούσματος τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης. Ο κ. Μακράκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως με το συγκεκριμένο ΦΕΚ η Πολιτεία μεταφέρει το οικονομικό κόστος από το κράτος προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

«Από την αρχή είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας, καθώς θεωρήσαμε πως τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας αφήνουν απροστάτευτα τα σχολεία. Θεωρούμε πως ο διαγνωστικός έλεγχος σε τεστ πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε σχολεία. Δηλαδή, δεν πρέπει κανένας να βάλει ούτε ένα ευρώ για να πληρώσει το τεστ στο οποίο θα υποβληθεί ο μαθητής. Θα έπρεπε να παρασχεθούν διαγνωστικά τεστ με σκοπό να ελέγχεται η διασπορά του ιού. Δειγματοληπτικός έλεγχος πρέπει να υπάρχει, ενώ η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλοί συνάδελφοι και μαθητές μπορούν να ασθενήσουν σε περίπτωση που μετά από διακοπές επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. Τις πρώτες ημέρες θα έπρεπε να εφαρμοστεί ένας διαγνωστικός έλεγχος», ανέφερε ο κ. Μακράκης, ενώ συνέχισε: «Η Πολιτεία έπρεπε να μεριμνήσει για δωρεάν τεστ ελέγχου. Τώρα, με αυτόν τον τρόπο, το οικονομικό κόστος μεταφέρεται στις τσέπες των εκπαιδευτικών και των γονέων τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News