Βασιλιάς Κάρολος: Όταν χόρευε «σιγανό» με την Καμίλα στις Αρχάνες (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Βασιλιάς Κάρολος: Όταν χόρευε «σιγανό» με την Καμίλα στις Αρχάνες (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κάρολος διατηρεί μία ιδιαίτερη σχέση με την Κρήτη την οποία επισκέφθηκε στις 2 από τις 3 επίσημες επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα

Όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές, τα τελευταία χρόνια, έχει επισκεφθεί επίσημα την χώρα μας ο νέος πλέον βασιλιάς Κάρολος με τη βασιλική σύζυγο, Καμίλα.  Σε αντίθεση με την μητέρα του, Ελισάβετ, που βρέθηκε στην Ελλάδα μία και μοναδική φορά το 1950 όταν ακόμη ήταν πριγκίπισσα, ο Κάρολος διατηρεί μία ιδιαίτερη σχέση με την χώρα μας, αλλά και την Κρήτη, την οποία επισκέφθηκε στις 2 από τις 3 επίσημες επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Κάρολος και η αγάπη του για την Κρήτη

Τον Μάιο του 2018 ήταν η τελευταία του επίσκεψη στην Κρήτη και παρότι διήρκησε μόλις λίγες ώρες αποτύπωσε στο έπακρο τον ενθουσιασμό του νέου πλέον βασιλιά της Αγγλίας για το νησί, καθώς έσπασε πολλές φορές το αυστηρό πρωτόκολλο του Μπάκιγχαμ, χορεύοντας ακόμη και σιγανό υπό τους ήχους της κρητικής λύρας, στην πλατεία των Αρχανών.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του στη χώρα μας, ήταν δύσκολο, καθώς περιείχε επίσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, επίσημο δείπνο, αλλά και βόλτα στο Μοναστηράκι, επίσκεψη στην Κνωσσό και κρητικό γλέντι στις Αρχάνες. Από εκείνη την επίσκεψη, μάλιστα, θα μείνει αξέχαστος ο διάλογος του με πλανόδιο πωλητή, τον οποίο και ρώτησε πόσα κουλούρια πουλάει καθημερινά.

Έχοντας για πρώτη φορά στο πλευρό τη Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας (τότε) ολοκλήρωσε στην Κρήτη την επίσκεψη του στην Ελλάδα με τον ίδιο να εμφανίζεται κάτι παραπάνω από ευδιάθετος ,προσιτός και δεκτικός ... Μόλις λίγες ώρες ήταν αρκετές προκειμένου μπροστά στις κάμερες να αποκαλυφθεί ο ενθουσιασμός του, καθώς όχι μόνο χόρεψε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, αλλά με θέρμη δεν είπε όχι στα δεκάδες κεράσματα με άρωμα Κρήτης (τυρί, μέλι, κρασί, λάδι και καλλιτσούνια).

Η Κνωσός δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα της επίσκεψης. Ξεναγήθηκε στο ανάκτορο του Μίνωα για 50 λεπτά κάτω από αυστηρά μεν μέτρα ασφαλείας αλλά με τον αρχαιολογικό χώρο να παραμένει ανοιχτό για το κοινό. Ο ίδιος τότε έκανε λόγο για μία εμπειρία ζωής…

Πρώτη φορά στην Κρήτη το 1998

Μια εμπειρία που είχε ζήσει για πρώτη φορά το 1998 όταν και τότε είχε επιλέξει να κλείσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα , στην Κρήτη με μία ξενάγηση στην Κνωσό.

«Χώρα των προγόνων μου η Ελλάδα»

Ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας έχει δηλώσει πως η Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του και πως νιώθει μια σύνδεση βαθιά, με την χώρα, τα τοπία, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Τον Μάρτιο του 2021 επέστρεψε και πάλι για την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και συγκίνησε ολοκληρώνοντας στα ελληνικά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τον χαιρετισμό του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρίγκιπας της Ουαλίας σημείωσε τους δεσμούς του με τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων -μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος ''Δικαία των Εθνών'' από το Ισραήλ».

Οι ιδιωτικές και ανεπίσημες επισκέψεις του Καρόλου στη χώρα μας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είναι πολλές. Με το Άγιο Όρος έχει αποκτήσει μία σχέση ζωής…Τα τελευταία χρόνια επέστρεφε ξανά και ξανά, διέμενε σε κελί 30 τετραγωνικών μέτρων, με μόνη πολυτέλεια το προσωπικό μπάνιο και ακολουθούσε κατά γράμμα το πρόγραμμα των μοναχών.

Σε αντίθεση με τον Κάρολο, η Ελισάβετ αν και άκρως πολυταξιδεμένη με επισκέψεις σε πάνω από 100 χώρες στον κόσμο, δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα, τουλάχιστον ως βασίλισσα. Το 1950 και δύο χρόνια πριν ανέβει στο θρόνο ήταν η μοναδική φορά που βρέθηκε στην Αθήνα. Η επίσημη απουσία από την Ελλάδα - λέγεται ανεπίσημα ότι – έχει να κάνει με την κακή πορεία και το τέλος του βασιλικού θεσμού στη χώρα μας, αλλά και την καταδίκη του πατέρα του συζύγου της, Φιλίππου, από το Στρατοδικείο, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News