Ηράκλειο: Λογαριασμοί «μαμούθ» και μετά τις ενστάσεις - Συνεχίζει να «μοιράζει εγκεφαλικά» η ΔΕΥΑΗ (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Λογαριασμοί «μαμούθ» και μετά τις ενστάσεις - Συνεχίζει να «μοιράζει εγκεφαλικά» η ΔΕΥΑΗ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις μήνες μετά τις υποσχέσεις για διορθώσεις στους υπέρογκους λογαριασμούς τα μπιλιετάκια έφτασαν χθες ακόμη πιο «φουσκωμένα» στους κατοίκους των Βασιλειών

«Αρχές καλοκαιριού γλίτωσες το εγκεφαλικό; Θα σου το προκαλέσω τώρα»... σαν να «διάβαζαν» την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας τους... «ηλεκτροφόρους» λογαριασμούς της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου στις Βασιλειές, οι κάτοικοι που είχαν κάνει ένσταση για λογαριασμούς- «μαμούθ» στις αρχές του Ιουνίου... Κι ενώ είχαν τη διαβεβαίωση του προέδρου της ΔΕΥΑΗ, Γιώργου Βουρεξάκη, τότε, ότι δε θα ληφθούν υπόψη και θα διορθωθούν κατόπιν ένστασης, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ελάμβαναν τα ίδια ακριβώς ποσά συν τον έναντι που υπολογίστηκε βάσει των ίδιων ποσών, τα οποία είχαν προκύψει από έναν συνδυασμό... «κοπανιστού» αέρα και νερού.

Το πρόβλημα με τα δίκτυα του νερού στις Βασιλειές είναι γνωστό και παλιό. Και όπως παραδέχεται και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, τα νέα υδρόμετρα που αντικατέστησαν τα προηγούμενα σε πάρα πολλά σπίτια ήταν ακόμα πιο ευάλωτα στον αέρα. Κι ενώ συνεχίζουν να «γυρίζουν» αφού τα άφησαν εκεί, έρχονται και οι χθεσινοί «έναντι» λογαριασμοί να προκαλέσουν στην περιοχή νέο ξεσηκωμό!

'

Ανοίγοντας τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΗ την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, πολλοί κάτοικοι στις Βασιλειές που περίμεναν να μάθουν νέα για τις ενστάσεις που είχαν κάνει πριν από τέσσερις μήνες, δεν πίστευαν στα μάτια τους, καθώς δεν είχε γίνει κάποια αλλαγή, διόρθωση ή μείωση.

Πρόκειται για ποσά που, σύμφωνα με όλες τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, φτάνουν μέχρι και 7.000 ευρώ, ενώ «βγάζουν μάτι» τα λάθη που φαίνονται ξεκάθαρα από κυβικά τα οποία δεν είναι δυνατόν ένα σπίτι να έχει καταναλώσει. Κι όμως, για δεύτερη φορά, τα ίδια οφθαλμοφανή λάθη τα ξαναστέλνει η υπηρεσία της ΔΕΥΑΗ, φέρνοντας σε απόγνωση και πάλι τα νοικοκυριά της περιοχής.

Η υπόθεση αυτή είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας στις αρχές του καλοκαιριού από την «ΝΚ», γεγονός που αποδεικνύει τα λεγόμενα των κατοίκων για τους υπέρογκους λογαριασμούς που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ένας ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής, λιποθύμησε τότε ανοίγοντας τον φάκελο.

«Τόσα είναι τα κυβικά σας»

Στο μεταξύ, υπάρχουν και εκείνοι οι κάτοικοι που έλαβαν την απάντηση ότι η ένστασή τους δε λαμβάνεται υπόψη γιατί έχουν καταναλώσει στην πραγματικότητα τα κυβικά που γράφουν τα ρολόγια τους. Όμως, και στις περιπτώσεις αυτές, γίνεται απόλυτα αισθητό πως κάτι δεν πάει καλά, καθώς δεν εξηγείται από 25 και 30 ευρώ, να καλούνται να πληρώνουν έως και 500 ευρώ λογαριασμό, με τους υπαλλήλους να απαντούν: «αν θέλετε ξανακάντε ένσταση».

«Μας εμπαίζουν κανονικά»

«Ενώ ο πρόεδρος έλεγε τότε ότι μας ακύρωναν τον λογαριασμό γιατί έγινε λάθος, μας ξαναστέλνουν τον ίδιο λογαριασμό, και επιπλέον το “έναντι” που μας υπολογίζουν μας το υπολογίζουν με βάση τον ίδιο αυξημένο λογαριασμό που είχαν πει ότι δε θα ισχύσει», καταγγέλλει στο neakriti.gr, ένας από τους παθόντες δημότες της περιοχής, ο Μανόλης Τζαγκαράκης, που ήταν και αυτός στον κατηγορία των δημοτών που είχαν καταθέσει ένσταση.

Μάλιστα, αρχές Ιουνίου είχε συμμετάσχει στην αντιπροσωπία που είχαν πάει στη ΔΕΥΑΗ και είχαν συμμετάσχει σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Επιχείρησης Γιώργο Βουρεξάκη, ο οποίος, συν τοις άλλοις, είχε επικαλεστεί και την επιστημονική κατάρτισή του ως μαθηματικός, για να πείσει τους παρευρισκόμενους ότι ξέρει να υπολογίζει τα νούμερα και να τα αναλύει.

«Η ΔΕΥΑΗ στη συγκεκριμένη περίπτωση μάς εμπαίζει ξεκάθαρα. Και αντί να μειώνεται ο λογαριασμός, συνέχεια ανεβαίνει. Γιατί μας ξανάστειλε τον λογαριασμό; Για ποιον λόγο; Τόση ανοργανωσιά υπάρχει; Δεν ξέρουν τι στέλνουν; Ποιος στέλνει και τι στέλνει; Αυτό λέγεται εταιρεία υπό διάλυση. Όταν ο πρόεδρος μάς λέει ότι δεν ισχύουν οι λογαριασμοί και πως θα μας εκδώσουν καινούργιους και έρχονται οι καινούργιοι λογαριασμοί με το ίδιο ποσό και είναι κιόλας προσαυξημένοι, τότε τι να πούμε;».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Μανόλη Τζαγκαράκη, «την ίδια ώρα συνεχίζεται το πρόβλημα με την υδρομέτρηση. Εμείς παρακολουθούμε τα ρολόγια και βλέπουμε ότι οι μετρήσεις που κάνουν δεν είναι οι πραγματικές. Άρα μας εμπαίζει η ΔΕΑΗ. Και αν είναι μια διαλυμένη εταιρεία, να μας το πει το συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ και ο δήμαρχος, που είναι και αυτός που διορίζει τον πρόεδρο, να το ξέρουμε».

Όσο για τα όσα λέει ο Γιώργος Βουρεξάκης επικαλούμενος την ιδιότητα του μαθηματικού, ο Μανόλης Τζαγκαράκης σχολιάζει: «Δεν ξέρω τι είναι. Ας είναι και αστροναύτης. Εγώ ξέρω πως ο κάθε καταναλωτής είναι αναγκασμένος να πληρώνει υπέρογκα ποσά τα οποία δε δικαιολογούνται. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μας κοροϊδεύουν και ολοφάνερα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση».

«Αν κινηθούμε νομικά»

Μάλιστα, δεν αποκλείεται, όπως λέει ο κ. Τζαγκαράκης, οι κάτοικοι να συνεργαστούν και να προχωρήσουν σε μαζικές νομικές ενέργειες. «Θα πρέπει να το διερευνήσουμε αυτό. Γιατί, αν κινηθούμε νομικά», όπως χαρακτηριστικά μας λέει, «δε θα είναι μόνο για τους λογαριασμούς. Θα διεκδικήσουμε και την άμεσα διόρθωση του τεχνικού σφάλματος στην περιοχή. Αλλά θα ζητήσουμε και αποζημιώσεις. Πρέπει να μάθουν επιτέλους ότι δεν μπορούν να ταλαιπωρούν τους πολίτες χωρίς λόγο και μετά να κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα νέα υδρόμετρα στις Βασιλειές τοποθετήθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο εν αγνοία των δημοτών, παρότι τους χρεώθηκαν 40 ευρώ μέσω του λογαριασμού.

Μάλιστα, μέχρι τότε η ΔΕΥΑΗ δε μετρούσε κυβικά. Έστελνε μόνο κάποιους «έναντι» λογαριασμούς 25 και 30 ευρώ στον κάθε δημότη, και έρχεται ένα χρόνο μετά και συσσωρευτικά βάζει σε όλους τα κυβικά που έγραψαν τα ρολόγια (που ήταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό αέρας), προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση.

Συγκεκριμένα, το δίκτυο στις Βασιλειές είναι συνέχεια «φορτωμένο» με αέρα επειδή κόβεται επανειλημμένως το νερό. Συν τοις άλλοις, με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι δημότες εντάχθηκαν στην υψηλότερη κλιμάκια των κυβικών. Και καλούνται όλοι να πληρώνουν την υψηλότερη τιμή του κυβικού.

Η «αυτοψία» του υδρονομέα

Πριν από μήνες, λοιπόν, σε όσους είχαν υποβάλει ένσταση, υδρονομέας πήγαινε και έκανε τον έλεγχο του ρολογιού. Μάλιστα, όπου έβλεπε κήπους, έβγαζε φωτογραφίες. «Όσοι έχουν γκαζόν και πισίνες», ακούστηκε να λέει, «να την ξεχάσουν τη μείωση».

Εδώ δημιουργούνται ερωτήματα ως προς το ποιος οφείλει να ελέγξει τους λογαριασμούς. Υπάρχει επιτροπή; Θα συνεδριάσει; Πότε θα συνεδριάσει;

Και φυσικά, τεράστιο το ζήτημα με τον αέρα. Ο ίδιος ο υδρονομέας έλεγε στους δημότες αν θέλουν να πουν στον υδραυλικό τους να τους βάλει «εξαεριστήρα» λίγο πριν από το υδρόμετρο. Αλλά το πρώτο ζήτημα είναι ότι όσοι έβαλαν δεν έχουν γλιτώσει, ή έχουν γλιτώσει ελάχιστα από τον αέρα. Και το δεύτερο από πού και ως πού μια Δημοτική Επιχείρηση λέει (διά στόματος του υδρονομέα της) στον δημότη να χρεωθεί ο ίδιος για να τοποθετήσει εξαεριστήρα;

Η «εξήγηση» του προέδρου

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, το μέλος της διοίκησης της ΔΕΥΑΗ που εκπροσωπεί την παράταξη του Γιάννη Κουράκη, Γιώργος Στειακάκης, ανάφερε στο neakriti.gr: «Ζήτησα εξηγήσεις από τον κ. Βουρεξάκη. Μου απάντησε πως έγινε από νέο λάθος η αποστολή των λογαριασμών. Ισχύει ότι θα διορθωθούν. Να μην τους πληρώσουν οι δημότες. Η ΔΕΥΑΗ έχει μειωμένο προσωπικό λόγω κορωνοϊού και δεν υπήρξε σωστή συνεννόηση. Τα κομπιούτερ έβγαλαν τους λογαριασμούς και “έφυγαν” χωρίς να γίνει η διασταύρωση».

Ένα από τα δεκάδες παραδείγματα

Λογαριασμός νερού στις Βασιλειές: Η ΔΕΥΑΗ το συγκεκριμένο νοικοκυριό το χρεώνει για την περίοδο από 19 Οκτωβρίου του 2021 μέχρι 16 Μαΐου του 2022 με το ποσό των 1.343 ευρώ για 313 κυβικά νερού. Σημειώνεται πως συμπεριλαμβάνεται και όλος ο βαρύς χειμώνας που πέρυσι περάσαμε με χιόνια κ.λπ. Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου (μετά την ένσταση δηλαδή), ο νέος λογαριασμός, πάλι ως «έναντι», χρεώνει το ίδιο νοικοκυριό με 1.605 ευρώ, αναγράφοντας τον προηγούμενο ανεξόφλητο των 1.343 ευρώ και βάζοντας «έναντι» 262 ευρώ, με ημερομηνία πληρωμής μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και με την προειδοποίηση της διακοπής του νερού στην αντίθετη περίπτωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News