Λ. Δημοκρατίας: Κλείνουν το σκάμμα μετά τις έρευνες για το φονικό πεύκο (εικόνες)

Κρήτη
Λ. Δημοκρατίας: Κλείνουν το σκάμμα μετά τις έρευνες για το φονικό πεύκο (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μέρα μετά τις έρευνες, εργάτες βρίσκονται στο σημείο της τραγωδίας και κλείνουν το σκάμμα - Κλειστό τμήμα της Λ. Δημοκρατίας μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής

Εργάτες βρίσκονται αυτή την ώρα στην Λεωφόρο Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου βρισκόταν το «φονικό» πεύκο, το οποίο κόστισε τη ζωή του Πάνου Μητρέλου, στις 18 Αυγούστου. Μια μέρα μετά τις έρευνες, εργάτες βρίσκονται στο σημείο της τραγωδίας και κλείνουν το σκάμμα.

Κλειστό τμήμα της Λ. Δημοκρατίας μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής

Υπενθυμίζεται ότι , το Τμήμα Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει τους δημότες ότι το τμήμα της Λεωφόρου Δημοκρατίας, από τη συμβολή της με την οδό Καποδιστρίου, έως τη συμβολή της με οδό Χρυσοστόμου, θα παραμείνει κλειστό μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές εργασίες για την πτώση του δέντρου που προκάλεσε το δυστύχημα στις 18 Αυγούστου και να γίνει η αποκατάσταση του οδοστρώματος. Η εκτροπή της κυκλοφορίας γίνεται μέσω της οδού Καποδιστρίου και της Λεωφόρου Κνωσσού.

Ένα όρθιο κουφάρι που σάπιζε το πεύκο - «Ακρωτηριασμένο» από τεχνικά έργα

Χωρίς ρίζες και σάπιο ως την καρδιά ήταν το πεύκο της λεωφόρου Δημοκρατίας που κατέρρευσε μέσα σε δύο δευτερόλεπτα και σκότωσε τον αμέριμνο δικυκλιστή Παναγιώτη Μητρέλο στις 18 Αυγούστου. Ένα όρθιο κουφάρι που σάπιζε από τη μια μεριά και από την άλλη είχε χάσει τη στήριξή του λόγω παντελούς έλλειψης ριζών, το κέντρο βάρος του οποίου μετατοπιζόταν μέχρι που έπεσε σε συνθήκες απολύτου νηνεμίας.

Κατά τη χθεσινή επιχείρηση εκσκαφής και εκρίζωσης του δέντρου, που ζητήθηκε από τον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, προκλήθηκε σοκ σε όσους βρέθηκαν εκεί, αντικρίζοντας ένα δέντρο που δεν είχε ρίζες σαν αν το είχε κάποιος περάσει από ξύστρα όπως τα μολύβια, που όμως έχει σπάσει η μύτη του.

Το δέντρο από την πλευρά του δρόμου, όπως από την αρχή είχε επισημάνει το neakriti.gr, δεν έφερε ρίζες γιατί προφανώς είχαν αποκοπεί από έργα. Στο «κάδρο» μπαίνει σθεναρά η ΔΕΗ, καθώς τα δίκτυά της, που εντοπίστηκαν σε βάθος 90-100 εκατοστών, ήρθαν στο φως. Από αυτή τη μεριά οι ρίζες έλειπαν. Από την άλλη μεριά του δέντρου, ο μεγάλος στηρικτικός κλάδος είχε σαπίσει και σπάσει. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι το περιβόητο «κρακ», που δε φαινόταν στο επίγειο τμήμα του κατά την πτώση γιατί το δέντρο ανατράπηκε, είχε γίνει στο ριζικό από την πλευρά του πεζοδρομίου. Από εκείνη την πλευρά το πεύκο ανέδυε σαπίλα, οι ρίζες αποκολλούνταν στο πιο απαλό άγγιγμα και έλειωναν στο χέρι των πραγματογνωμόνων.

Πραγματογνώμονες και απλοί πολίτες που βρέθηκαν χθες στο σημείο και παρακολούθησαν την εκρίζωση του πεύκου είχαν μείνει άναυδοι από την εικόνα. Μια εικόνα δέντρου χωρίς ρίζες και σάπιο! Και όταν ο γερανός σήκωσε το απομεινάρι του επιχωματωμένου κορμού από το έδαφος για να τοποθετηθεί στο φορτηγό και να μεταφερθεί στον Γεωπονικό Κήπο στην Όαση, όπου φυλάσσονται και τα υπόλοιπα τμήματα του κορμού, τότε φάνηκαν όλα! Ένα ακρωτηριασμένο δέντρο, με τη σήψη να έχει καταφάει κάθε εκατοστό του ξύλου, εκτεταμένες αλλοιώσεις και φυσικά η μυρωδιά της σαπίλας αισθητή, με τις κατσαρίδες να συμπληρώνουν το σκηνικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News