Εκτίναξη κρατήσεων μέσω Airbnb - Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν όσοι έκρυψαν έσοδα

Κρήτη
Εκτίναξη κρατήσεων μέσω Airbnb - Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν όσοι έκρυψαν έσοδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ μπαίνουν και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν και φέτος τα ακίνητά τους

«Κύμα» ελέγχων για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά την έκρηξη αφίξεων στη χώρα μας και την εντυπωσιακή για φέτος εκτίναξη των κρατήσεων μέσω Airbnb.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός κινητοποιείται με φόντο τα στοιχεία που θέλουν την Ελλάδα να είναι έως σήμερα ο τρίτος προορισμός που καταγράφει τις περισσότερες κρατήσεις σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως μόνο για τον τρέχοντα μήνα οι εν λόγω κρατήσεις καταγράφουν αύξηση 18,7% σε σχέση με το 2019.

Πώς θα γίνουν οι διασταυρώσεις

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ μπαίνουν και  χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν και φέτος τα ακίνητά τους μέσω καταχωρήσεων σε Facebook, Instagram ή Τwitter.

Υπάρχει όμως και πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com και VRBO, οι οποίες και υποχρεούνται να κοινοποιούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, αλλά και να παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην Εφορία στα στοιχεία των μισθώσεων.

Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εκμισθώσεων μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή η δήλωση μικρότερων ποσών από εκείνα που εισπράχθηκαν, μέσω εξονυχιστικών διασταυρώσεων των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών με τα στοιχεία από τις εν λόγω πλατφόρμες.

«Τσουχτερά» τα πρόστιμα για όσους εντοπιστούν

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Οι παραβάτες κινδυνεύουν με αυστηρά πρόστιμα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Ποιος πληρώνει το πρόστιμο

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο «διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν διαπιστωθεί διάπραξη της ίδιας παράβασης για δεύτερη φορά εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15μερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο, ενώ στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Όσον αφορά στην οριστικοποίηση του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχει σχέση με την υποχρέωση του «διαχειριστή» να επιμερίσει το εισόδημα που αποκτήθηκε από το σύνολο των Βραχυχρόνιων Δηλώσεων Διαμονής που έχουν υποβληθεί σε έκαστο φορολογικό έτος στον ίδιο και στους πιθανούς δικαιούχους εισοδήματος.

Η οριστικοποίηση του Μητρώου μπορεί να γίνει έως και την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Να σημειωθεί ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογράψει η ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb, Booking.com και VRBO προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής ακινήτου να καταχωρίζει τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του.
  • Οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά τα ήδη καταχωρισμένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους.

(φωτογραφία αρχείου shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News