Τραγωδία στη Λ. Δημοκρατίας: Ένα όρθιο κουφάρι που σάπιζε το πεύκο - «Ακρωτηριασμένο» από τεχνικά έργα

Κρήτη
Τραγωδία στη Λ. Δημοκρατίας: Ένα όρθιο κουφάρι που σάπιζε το πεύκο - «Ακρωτηριασμένο» από τεχνικά έργα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ προκάλεσε η εικόνα του εκριζωμένου δέντρου, καθώς έλειπαν από την πλευρά του δρόμου οι ρίζες από τεχνικά έργα, πιθανόν της ΔΕΗ, ενώ από την άλλη πλευρά είχαν νεκρώσει από τη σήψη

Χωρίς ρίζες και σάπιο ως την καρδιά ήταν το πεύκο της λεωφόρου Δημοκρατίας που κατέρρευσε μέσα σε δύο δευτερόλεπτα και σκότωσε τον αμέριμνο δικυκλιστή Παναγιώτη Μητρέλο στις 18 Αυγούστου. Ένα όρθιο κουφάρι που σάπιζε από τη μια μεριά και από την άλλη είχε χάσει τη στήριξή του λόγω παντελούς έλλειψης ριζών, το κέντρο βάρος του οποίου μετατοπιζόταν μέχρι που έπεσε σε συνθήκες απολύτου νηνεμίας.

Κατά τη χθεσινή επιχείρηση εκσκαφής και εκρίζωσης του δέντρου, που ζητήθηκε από τον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, προκλήθηκε σοκ σε όσους βρέθηκαν εκεί, αντικρίζοντας ένα δέντρο που δεν είχε ρίζες σαν αν το είχε κάποιος περάσει από ξύστρα όπως τα μολύβια, που όμως έχει σπάσει η μύτη του.

Το δέντρο από την πλευρά του δρόμου, όπως από την αρχή είχε επισημάνει το neakriti.gr, δεν έφερε ρίζες γιατί προφανώς είχαν αποκοπεί από έργα. Στο «κάδρο» μπαίνει σθεναρά η ΔΕΗ, καθώς τα δίκτυά της, που εντοπίστηκαν σε βάθος 90-100 εκατοστών, ήρθαν στο φως. Από αυτή τη μεριά οι ρίζες έλειπαν. Από την άλλη μεριά του δέντρου, ο μεγάλος στηρικτικός κλάδος είχε σαπίσει και σπάσει. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι το περιβόητο «κρακ», που δε φαινόταν στο επίγειο τμήμα του κατά την πτώση γιατί το δέντρο ανατράπηκε, είχε γίνει στο ριζικό από την πλευρά του πεζοδρομίου. Από εκείνη την πλευρά το πεύκο ανέδυε σαπίλα, οι ρίζες αποκολλούνταν στο πιο απαλό άγγιγμα και έλειωναν στο χέρι των πραγματογνωμόνων.

Την εκτεταμένη σαπίλα στο ριζικό σύστημα είχε επισημάνει ο αφυπηρετήσας καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Μπαρμπούτης σε αποκλειστική συνέντευξή του στο neakriti.gr και την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» στις 22 Αυγούστου, μόλις τέσσερις μέρες μετά το πρωτόγνωρο και τραγικό συμβάν. Το πεύκο ήταν ένα όρθιο κουφάρι που κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει με ποια δύναμη έστεκε μέχρι τα τραγικά εκείνα δευτερόλεπτα της πτώσης του, που αποδείχτηκαν και μοιραία για τον 51χρονο δικυκλιστή, ο οποίος αμέριμνος περίμενε να ανάψει πράσινο το φανάρι στην απέναντι λωρίδα κυκλοφορίας για να στρίψει στην οδό Καποδιστρίου. Το πεύκο έπεσε αστραπιαία πάνω του καταπλακώνοντάς τον με το τεράστιο κλαδί που χρόνια αναπτυσσόταν μονόπλευρα προς τον δρόμο.

Πραγματογνώμονες και απλοί πολίτες που βρέθηκαν χθες στο σημείο και παρακολούθησαν την εκρίζωση του πεύκου είχαν μείνει άναυδοι από την εικόνα. Μια εικόνα δέντρου χωρίς ρίζες και σάπιο! Και όταν ο γερανός σήκωσε το απομεινάρι του επιχωματωμένου κορμού από το έδαφος για να τοποθετηθεί στο φορτηγό και να μεταφερθεί στον Γεωπονικό Κήπο στην Όαση, όπου φυλάσσονται και τα υπόλοιπα τμήματα του κορμού, τότε φάνηκαν όλα! Ένα ακρωτηριασμένο δέντρο, με τη σήψη να έχει καταφάει κάθε εκατοστό του ξύλου, εκτεταμένες αλλοιώσεις και φυσικά η μυρωδιά της σαπίλας αισθητή, με τις κατσαρίδες να συμπληρώνουν το σκηνικό.

«Πνίγηκε» το δέντρο

Από την πλευρά του δρόμου που ήταν «παχτωμένο» το δέντρο κάτω από την άσφαλτο, δεν υπήρχαν καθόλου ρίζες που να συνδέονται με τον κορμό, ενώ από την πλευρά του κορμού που το σκέπαζαν οι πλάκες του πεζοδρομίου οι ρίζες ήταν σάπιες και αλλοιωμένες... Νεκρές. Ίσως μόνο μία ρίζα, όπως ακούστηκε από κάποιον παριστάμενο δασολόγο να λέγεται, παρέμενε ζωντανή, ενώ είχε μια φορά περιμετρική προς το νότια πλευρά του δέντρου που δεν ήξερες από ποια μεριά συνδεόταν με τον κορμό και πού κατέληγε. Επρόκειτο για ρίζα που είχε αναπτυχθεί και, όπως περιέγραφαν οι δασολόγοι, ελισσόταν προκειμένου να βρει χώρο να αναπνεύσει το δέντρο, το οποίο πνιγόταν παχτωμένο κάτω από την άσφαλτο και τα πλακάκια του πεζοδρομίου. Εξάλλου, το πεύκο αυτό ήταν σκεπασμένο ως τον κορμό με τσιμέντο και είχε ελάχιστα εκατοστά χώμα για να περνάει αέρας. Μαζί με τη σαπίλα και τις αποκομμένες ρίζες, το πεύκο υπέφερε και από «ασφυξία» στο ριζικό σύστημά του, το οποίο δεν απλωνόταν βαθύτερα του ενός μέτρου κάτω από τα τσιμέντα!

Λήψη δειγμάτων

Κατά τη χθεσινή διαδικασία αποξήλωσης και εκρίζωσης του πεύκου, οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν οριστεί από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ., που επέβλεπε την όλη διαδικασία στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας για διερεύνηση των αιτιών πτώσης του δέντρου, έλαβαν και νέα δείγματα από το ριζικό σύστημα, αλλά και τον κορμό και, αφού τα τοποθέτησαν σε ειδικά πλαστικά σακουλάκια, θα τα αποστείλουν για εργαστηριακό έλεγχο και ανάλυση. Ταυτόχρονα οι πραγματογνώμονες μέτρησαν και επιτόπου τον κορμό και διαπίστωσαν τις αλλοιώσεις και τη σήψη.

Συντήρηση δεν είναι μόνο κλάδεμα-ψέκασμα

Η εκσκαφή του πεζοδρομίου και του δρόμου ξεκίνησε νωρίς χθες το πρωί. Για περισσότερες από 5 ώρες τα συνεργεία προσπαθούσαν προσεκτικά να ανοίξουν το σκάμμα και να βγάλουν το υπόλειμμα του τεράστιου κορμού. Ύστερα από πολλές προσπάθειες, το κατάφεραν. Με πολλή προσοχή! Πρώτα από την πλευρά του πεζοδρομίου αντίκρισαν το ριζικό σύστημα. Απολύτως σάπιο και κατεστραμμένο. Με την πρώτη ματιά οι πραγματογνώμονες είδαν ένα παλιό χτύπημα, τραύμα στο ριζικό σύστημα, από όπου είχε ξεκινήσει και εξελισσόταν μια εκτεταμένη σήψη από τη ρίζα προς τον κορμό. Ο κορμός ήταν κυριολεκτικά κουφάρι. Το ξύλο του πλήρως αλλοιωμένο, σε βαθμό που έμοιαζε να αποσυντίθεται. Παρ’ όλα αυτά, στον κορμό του εξωτερικά, καθώς η σήψη προχωρούσε στο κέντρο του, δεν είχε δείξει εμφανή σημάδια. Όμως φαινόταν ότι έπαιρνε επικίνδυνη κλίση, ενώ από την πλευρά που οι ρίζες ήταν σάπιες, δηλαδή του πεζοδρομίου, ήταν πάντοτε κλαδεμένο που δεν αποκλείεται και από εκεί να εμφανίστηκε και άλλη εστία σήψης. Έτσι, δεν είδαν ποτέ - θα αναρωτηθεί κάποιος - το κλαδί ξερό και δεν υποψιάστηκαν;

Η συντήρηση, όπως φαίνεται ότι γινόταν μέχρι σήμερα από τον Δήμο Ηρακλείου και την αρμόδια Αντιδημαρχία και Υπηρεσία Πρασίνου, περιλάμβανε κλάδεμα και ψέκασμα. Από μέσα, όμως, η σήψη «δούλευε» και δεν την έβλεπαν! Άραγε θα μπορούσε να είχε διαγνωστεί έγκαιρα το πρόβλημα και να έχει απομακρυνθεί το πεύκο προτού πέσει και σκοτωθεί άνθρωπος;

«Ακτινογραφία» θα έλυνε το πρόβλημα

Ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο είναι χρήσιμο για τους δασολόγους να μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση των δέντρων βλέποντας σαν εικόνα «ακτινογραφίας» το εσωτερικό τους, είναι σίγουρο - σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή μέρα από έμπειρους επιστήμονες - ότι θα έλυνε το πρόβλημα. Δηλαδή θα έβλεπαν ότι εσωτερικά υπάρχει διάτρηση και, με ένα τρυπανίδιο κάθετα προς τον κορμό, θα μπορούσαν να λάβουν δείγμα και να το στείλουν για εργαστηριακή ανάλυση. Έτσι θα ήταν σίγουροι ότι το δέντρο έπασχε και δεν είχε σωτηρία. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, για να ελεγχθεί η ζωτικότητα του πεύκου, έγιναν ποτέ από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου ή μόνο κούρεμα, κλάδεμα και ψέκασμα;

Βρέθηκαν δίκτυα της ΔΕΗ

Από την εκσκαφή στο οδόστρωμα και το πεζοδρόμιο, όπως ακριβώς είχε γράψει το neakriti.gr, υπήρχαν περιμετρικά του πεύκου δίκτυα. Βρέθηκαν δύο δίκτυα ύδρευσης νερού και φυσικά τα «μπαλώματα» στον δρόμο που ήταν εμφανή έκρυβαν από κάτω τα υπογειοποιημένα δίκτυα της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι στη λεωφόρο Δημοκρατίας τα εναέρια καλώδια έχουν απαλειφθεί από χρόνια τώρα και η ΔΕΗ είχε περάσει δίκτυα που βρίσκονται πολύ κοντά στο δέντρο. Εξάλλου ο μετασχηματιστής-υποσταθμός βρίσκεται ακριβώς στη γωνία του πεζοδρομίου προς την Καποδιστρίου και, αν κάποιος είχε ακολουθήσει τα ίχνη, θα έβλεπε ότι τα σκάμματα είχαν αφετηρία το συγκεκριμένο σημείο. Από την πλευρά, λοιπόν, που ήταν το σκάμμα για τα δίκτυα της ΔΕΗ, το δέντρο ήταν «ξυρισμένο», δεν υπήρχαν ρίζες. Σκέτος κορμός καρφωμένος σα μολύβι στο έδαφος, που σάπιζε!

Από την άλλη πλευρά, «χτυπημένες» ρίζες, παλιό τραύμα και εκτεταμένη σήψη!

Πραγματογνωμοσύνη

Η εκρίζωση και εκσκαφή του πεύκου έγινε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος. Η εκσκαφή έγινε από προσωπικό του Δήμου Ηρακλείου και παρόντα ήταν στελέχη της ΔΕΥΑΗ, ενώ επέβλεπε η ΕΛ.ΑΣ., που διεξάγει την προανάκριση. Η όλη δε η διαδικασία αφορούσε κυρίως το έργο των πραγματογνωμόνων που έχουν οριστεί από την Εισαγγελία, την οικογένεια και τον Δήμο Ηρακλείου. Παρών ήταν και ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Β. Στρατουδάκης, ο οποίος ζήτησε διερεύνηση σε βάθος για τυχόν διαρροές υδάτων ή άλλες αιτίες που προκάλεσαν την πτώση. Η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται, όμως δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τη σύνταξη του πορίσματος των πραγματογνωμόνων και των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων από τμήματα του πεύκου.

Ωστόσο η διαδικασία δε θα τραβήξει σε μάκρος. Ο εισαγγελικός λειτουργός θα καταλήξει σε συμπέρασμα για αίτια και ευθύνες αφού πρώτα συμπληρωθεί ο φάκελος με το πόρισμα και έχουν ληφθεί όλες οι καταθέσεις μαρτύρων και ελεγχόμενων.

Πλήρης επιβεβαίωση της «Ν.Κ.» - Τα δύο πρωτοσέλιδα που οδηγούν... σε πόρισμα!

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» τόλμησε από την πρώτη στιγμή με τα ρεπορτάζ της όχι μόνο να μη θάψει κανένα στοιχείο από την υπόθεση, αλλά να αναδείξει κάθε πτυχή και λεπτομέρεια. Υπήρχε ένας νεκρός στην πόλη από πτώση δέντρου. Αμέσως ξεκίνησε δημοσιογραφική έρευνα για το τι μπορεί να έχει προκαλέσει αυτή την τραγωδία στα καλά καθούμενα, στις 18 Αυγούστου.

Στις 22 Αυγούστου η «Ν.Κ.» δημοσιεύει με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, που έφερε τον τίτλο “Σάπιζε χρόνια το πεύκο!”, συνέντευξη του καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ Ιωάννη Μπαρμπούτη, ο οποίος μίλησε για τις συνθήκες (ήταν απόλυτη άπνοια εκείνη την ημέρα), τον χρόνο της πτώσης του δέντρου (αδικαιολόγητα ταχύς) και φυσικά δε δίστασε για λογαριασμό της εφημερίδας να εξετάσει από δύο και μόνο φωτογραφίες την κατάσταση του δέντρου και να δώσει μια πρώτη εκτίμηση. Ο κ. Μπαρμπούτης με μεγάλη βεβαιότητα είχε μιλήσει για εκτεταμένη σήψη στο ριζικό σύστημα, αλλοιώσεις στον κορμό και σήψη σε άλλο σημείο του κορμού, πιθανότατα από κακό κλάδεμα που προκάλεσε τραύμα και δε θεραπεύθηκε ποτέ! Ήταν σίγουρος από την εμπειρία του ότι επιπλέον της σήψης το δέντρο ασφυκτιούσε κάτω από την άσφαλτο και το πεζοδρόμιο. Όμως, είπε με θάρρος ότι σε συνθήκες νηνεμίας δε θυμάται ποτέ να πέφτει έτσι δέντρο!

Το τελευταίο έδωσε το έναυσμα να ερευνηθεί δημοσιογραφικά τι άλλο θα είχε επιδράσει μαζί με τη σήψη και τις αλλοιώσεις στην αστραπιαία πτώση του δέντρου.

Έγκυρες - όπως αποδεικνύεται - πληροφορίες έκαναν λόγο για μια θεωρία ανυπαρξίας ριζικού συστήματος, πιθανόν αποκομμένων στηρικτικών κλάδων των ριζών από κάποια τεχνικά έργα.

Στις 25 Αυγούστου η «Νέα Κρήτη» δημοσίευσε, με επίσης πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, το ενδεχόμενο να έχουν τραυματιστεί οι ρίζες από κάποιες παρεμβάσεις, όπως μαρτυρούσαν τα “μπαλώματα” που σκέπαζαν τα χαντάκια μπροστά από το δέντρο, κάνοντας λόγο π.χ. για τη ΔΕΥΑΗ ή άλλες υπηρεσίες. Η ΔΕΥΑΗ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είχε εμπλοκή σε έργα δεκαετίες τώρα στο σημείο, και πως τα χαντάκια δε φιλοξενούν δίκτυά της.

Με μια προσεκτικότερη αυτοψία στο σημείο και ακολουθώντας τα ίχνη, η λύση ήταν μονόδρομος. Δίκτυα της ΔΕΗ που υπογειοποιήθηκαν και τα “μπαλώματα” οδηγούσαν στον υποσταθμό-μετασχηματιστή. Το ρεπορτάζ αυτό για τη ΔΕΗ δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, μία μέρα πριν από την εκσκαφή που έφερε στο φως τα δίκτυα της ΔΕΗ.

Κατά μήκος υπάρχουν ίδια «μπαλώματα» - Έλεγχος σε όλα τα πεύκα της λεωφόρου Δημοκρατίας

Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, όμως κατά μήκος της λεωφόρου Δημοκρατίας παρατηρεί κάποιος ότι υπάρχουν ίδια χαντάκια: από τη ΔΕΗ για την υπογειοποίηση των καλωδίων της. Τόσο από το ρεύμα κυκλοφορίας όσο και από το άλλο, τα σκάμματα της ΔΕΗ πηγαίνουν κατά μήκος των πεζοδρομίων από την πλευρά της ασφάλτου, ενώ υπάρχουν όμοια φυτεμένα πεύκα, αιωνόβια, όπως αυτό που έπεσε, σε όλο το μήκος της λεωφόρου Δημοκρατίας. Είναι πιθανόν, όπως σχολίαζαν χθες στο περιθώριο της παρέμβασης εκρίζωσης του φονικού πεύκου, ανάλογη ζημιά στο ριζικό σύστημα να φέρουν κι άλλα δέντρα που βρίσκονται στον συγκεκριμένο δρόμο, αλλά και σε άλλους όπου υπάρχουν διάσπαρτα δέντρα “παχτωμένα” στην άσφαλτο, όπως η οδός Ατσιπάδων στον Μασταμπά, από όπου έχουν περάσει και από εκεί δίκτυα άλλων υπηρεσιών. Είναι πιθανό, με ευθύνη των αρμόδιων φορέων, να γίνει προμήθεια του ειδικού μηχανήματος ακτινοσκόπησης των πεύκων και να ελεγχθούν όλα ένα προς ένα και, όπου χρειάζεται, να λαμβάνεται δείγμα για εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να προληφθεί ακόμη μια πτώση δέντρου που ίσως αποδειχτεί μοιραία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News