Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης περίπου 80 μεταναστών σε θαλάσσια περιοχή νότια του Ηρακλείου

Κρήτη
Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης περίπου 80 μεταναστών σε θαλάσσια περιοχή νότια του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο εν λόγω πλοίο επέβαινε κι ένα κοριτσάκι 4 ετών, το οποίο κατέληξε το απόγευμα στο νοσοκομείο Χανίων

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση των Αρχών σε θαλάσσια περιοχή νότια του νομού Ηρακλείου, υπό το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για τη διάσωση περίπου 80 μεταναστών, οι οποίοι επιβαίνουν σε  ακυβέρνητο σκάφος που πλέει ανοιχτά των Καλών Λιμένων. 

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι μετανάστες αναμένονται στο λινάνι των Καλών Λιμένων τις επόμενες ώρες, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν στις Μοίρες για να τους παρασχεθούν τρόφιμα, κουβέρτες και πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός προορισμός των μεταναστών ήταν η Μάλτα, ενώ πρόκειται για το σκάφος, στο κατάστρωμα του οποίου βρισκόταν το άτυχο 4χρονο κοριτσάκι το οποίο έχασε την ζωή του νωρίτερα το απόγεμα.

Υπενθυμίζεται ότι η 4χρονη ήταν συριακής καταγωγής ενώ κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή της, μετά από αίτημα του Κέντρου Επιχειρήσεων της Μάλτας, ενώ συνέδραμε και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του λιμενικού σώματος, αποστέλλοντας ελικόπτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδάκι ήταν χωρίς τις αισθήσεις του, με τους γιατρούς να δίνουν πραγματική «μάχη», αλλά δυστυχώς, δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν.

Ενώ το πλοίο, ήταν νότια της Κρήτης, τελείωσαν τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό με αποτέλεσμα το μικρό παιδί να υποστεί πλήρη αφυδάτωση και να πέσει σε κώμα.

Μαζί με το άτυχο παιδί, στο Νοσοκομείο διεκομίσθη και η μητέρα του στην οποία δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έγιναν οι αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον θάνατο της 4χρονης

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το αντίστοιχο κέντρο της Μάλτας (R.C.C. ΜΑΛΤΑΣ) ότι το Φ/Γ πλοίο «BBC PEARL» σημαίας ANTIGUA BARBUDA διέσωσε εξήντα τρεις (63) αλλοδαπούς από ακυβέρνητο σκάφος σε περιοχή ευθύνης αρμοδιότητας Μάλτας.

Συγκεκριμένα ο πλοίαρχος του ανωτέρω Φ/Γ πλοίου και ενώ συνέχιζε να πλέει σε περιοχή ευθύνης αρμοδιότητας Μάλτας, αιτήθηκε από το Rescue Coordination Centre (RCC) Μάλτας την αποβίβαση δύο εκ των διασωθέντων λόγω απώλειας των αισθήσεων τους.

Στη συνέχεια το RCC Μάλτας αιτήθηκε την συνδρομή του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. το οποίο επικοινώνησε με τον πλοίαρχο του «BBC PEARL».

Ο ανωτέρω πλοίαρχος αιτήθηκε την αποβίβαση μίας 4χρονης αλλοδαπής, ενώ ενημέρωσε ότι το έτερο άτομο ανέκτησε τις αισθήσεις του.

Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δόθηκε εντολή στον πλοίαρχο όπως εκτρέψει την πορεία του σε περιοχή ευθύνης Ελλάδας προκειμένου μειωθεί ο χρόνος παραλαβής της ασθενούς από το ελικόπτερο.

Η τετράχρονη, η οποία δεν είχε τις αισθήσεις της, και η μητέρα συνοδός της, παρελήφθησαν από το ελικόπτερο, 50 ν.μ. νότια της Παλαιόχωρας ν. Κρήτης και μεταφέρθηκαν στο ελικοδρόμιο του Νοσοκομείου Χανίων, όπου από τους θεράποντες ιατρούς διαπιστώθηκε ο θάνατος της ανήλικης.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News