Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου η Κρητικιά Ελένη Φραγκάκη

Κρήτη
Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου η Κρητικιά Ελένη Φραγκάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ορισμός της μαζί με ακόμη τέσσερις γυναίκες που προάγονται σε θέση αντιπροέδρου, τις κυρίες Ζαμπέτα Στράτα, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μαριάνθη Παγουτέλη και Μυρσίνη Παπαχίου, έγινε από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Τρίτη 30 Αυγούστου

Στη θέση αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ανήλθε η Κρητικιά δικαστική λειτουργός Ελένη Φραγκάκη, που είχε υπηρετήσει για χρόνια τη Δικαιοσύνη στην Κρήτη και η οποία έχει κληρωθεί ως τακτικό μέλος στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη, με πρώτη συνεδρίαση στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο ορισμός της μαζί με ακόμη τέσσερις γυναίκες που προάγονται σε θέση αντιπροέδρου, τις κυρίες Ζαμπέτα Στράτα, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μαριάνθη Παγουτέλη και Μυρσίνη Παπαχίου, έγινε από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Τρίτη 30 Αυγούστου και ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για την πλήρωση των πέντε θέσεων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, οι οποίες κενώθηκαν στις 30 Ιουνίου.

Η κ. Φραγκάκη είχε ψηφιστεί και ισοψηφήσει με 15 ψήφους και στην ακρόαση ως υποψήφια στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στις 27 Ιουλίου. Μάλιστα, η εισήγηση Τσιάρα προς το Υπουργικό Συμβούλιο, που έχει την αρμοδιότητα διορισμού, για τις νέες αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, δεν ήταν διαφορετική από την ψηφοφορία του Ιουλίου στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που ως όργανο εκφράζει μόνο γνώμη για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης.

Ποια είναι η Ελένη Φραγκάκη

Η κ. Φραγκάκη προήχθη σε αρεοπαγίτη το 2018. Ως τότε υπηρετούσε ως προϊσταμένη του Εφετείου στο Ηράκλειο. Φέρει καταγωγή από Σητεία και Αρχάνες, ενώ γεννήθηκε στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, όπου υπηρετούσε τότε ο πατέρας της ως αστυνομικός. Φοίτησε στα Δημοτικά Σχολεία Περάματος Μυλοπόταμου και 9ο Σερρών, στο Γυμνάσιο Σερρών και στο Δ’ Γυμνάσιο Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης και εισήχθη στο δικαστικό Σώμα το έτος 1983 με πρώτη τοποθέτηση στα Χανιά ως πάρεδρος.

Υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Ρεθύμνου και Ηρακλείου ως πρωτοδίκης και διετέλεσε πρόεδρος Πρωτοδικών στα Πρωτοδικεία Ηρακλείου και Λασιθίου. Το έτος 2004 προήχθη σε εφέτη. Υπηρέτησε στα Εφετεία Δωδεκανήσου, Πειραιά και Ανατολικής Κρήτης, πρόεδρος του οποίου διετέλεσε μέχρι το έτος 2018, οπότε προήχθη σε αρεοπαγίτη, βαθμό τον οποίο κατείχε μέχρι σήμερα.

Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Βιοηθικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Η Ελένη Φραγκάκη έχει αποκτήσει δύο παιδιά με τον οφθαλμίατρο Σπήλιο Σπηλιόπουλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News