ΠΑΣΟΚ: 48 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος

Κρήτη
ΠΑΣΟΚ: 48 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν 3 Σεπτεμβρίου 1974, όταν ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος

Σαράντα οχτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, διά στόματος του ιδρυτή του και ιστορικού ηγέτη του Ανδρέα Παπανδρέου. Ένα κόμμα που μέσα σε 7 χρόνια ανήλθε στην κυβερνητική εξουσία, σφραγίζοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας στα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Οι εορτασμοί της 3ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν χθες στο Ζάππειο και αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα το απόγευμα με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη. Μετά από 48 ολόκληρα χρόνια που υπεγράφη η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου, βουλευτές, στελέχη και πολιτευτές αναμένεται να δώσουν ισχυρό “παρών” στον εορτασμό μιας επετείου-ορόσημου τόσο για την ιστορία ενός κόμματος που βρίσκεται επί δεκαετίες στην Κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος, όσο και για την πολιτική ιστορία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή για τον κάθε άνθρωπο που αυτοπροσδιορίζεται ως φίλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησαν οι εορτασμοί της 3ης Σεπτεμβρίου για τη συμπλήρωση 48 ετών από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, χθες, με ένα φεστιβάλ όπου στο επίκεντρο τέθηκαν οι νέοι και οι κοινωνικοί προβληματισμοί τους, όπως αποτυπώνονται στην καθημερινότητά τους.

Χθες, το Ζάππειο άνοιξε τις εσωτερικές του αίθουσες και τους εξωτερικούς του χώρους για τον εορτασμό των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Παράλληλα, από χθες στο αίθριο του Ζαππείου φιλοξενείται έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων αφιερωμένη στον ιστορικό ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, τους σταθμούς στην άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορία του Κινήματος και της χώρας, καθώς και την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, με έμφαση στο όραμά της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου λειτουργούν περίπτερα για την ισότητα, την έμφυλη βία, την κοινωνική κατοικία, το περιβάλλον, τη ζωοφιλία και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Σήμερα, ωστόσο, αναμένεται η κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να μιλήσει στις 7:30 μ.μ., ενώ νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα στις 6:30 το απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα λάβει χώρα θεματική συζήτηση για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες.

Είναι άξιο αναφοράς πως πολλά αρχηγικά στελέχη του παρελθόντος θα δώσουν βροντερό “παρών”, ενώ οι θεματικές όπως προτάσσονται στοχεύουν στην περαιτέρω κοινωνική ευαισθητοποίηση. Βουλευτές και στελέχη μέσω αρθρογραφίας και δηλώσεων εκφράζουν την αισιοδοξία τους το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει μια αναγεννησιακή δύναμη για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία γενικότερα.

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Η μόνη αξιόπιστη λύση για τη χώρα»

Σε μήνυμά του με αφορμή την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη, ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη δύναμη για να επανέλθει η αξιοπρέπεια στη χώρα μας.

Αρχικά, ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρεται στην ημέρα-ορόσημο της 3ης Σεπτεμβρίου τονίζοντας πως «παραμένει βαθιά χαραγμένη στην Ιστορία του τόπου μας, αλλά και στην καρδιά του λαού μας. Είναι μια ιστορική μέρα αφενός για την 3η Σεπτέμβρη 1843, η οποία άνοιξε τον δρόμο για το Σύνταγμα στην Ελλάδα, και αφετέρου για τη σύγχρονη 3η Σεπτέμβρη, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Φέτος, συμπληρώνονται 48 χρόνια από την ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη παραμένει πάντα ο φάρος των αρχών μας, των αξιών μας και του τεράστιου έργου που επιτέλεσε το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας την καλύτερη περίοδο στην ιστορία της πατρίδας μας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου - και το ΠΑΣΟΚ - προσέγγισε το ριζοσπαστικό κύμα που σάρωσε μεταπολιτευτικά τη χώρα και είχε τις ρίζες του στις γενιές της Εθνικής Αντίστασης, του “114”, των ανένδοτων αγώνων, της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου. Εξέφρασε τις κοινωνικές δυνάμεις, που πίστεψαν, οραματίστηκαν και συμπαρατάχθηκαν κάτω από την ομπρέλα των “μη προνομιούχων” Ελλήνων. Πετύχαμε, νικήσαμε και αλλάξαμε την Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Μετά τον Ανδρέα, συνεχίσαμε να υπηρετούμε την πατρίδα και τον λαό, προσαρμοζόμενοι στις εκάστοτε διεθνείς, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και η αξέχαστη Φώφη Γεννηματά υπηρέτησαν πρωτίστως την πατρίδα και τον λαό.

Σταθήκαμε και στεκόμαστε απέναντι στον συντηρητισμό της Ν.Δ. που εξέφραζε και εκφράζει τα κατεστημένα συμφέροντα, όσο και απέναντι σε μια ερμαφρόδιτη Αριστερά. Πολεμηθήκαμε σκληρά αλλά αντέξαμε. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις προβλέψεις, παρέμεινε ζωντανό. Ισχυροποιείται συνεχώς, αποκαθιστά καθημερινά τη σχέση του με την κοινωνία, και ετοιμάζεται για να πρωταγωνιστήσει ξανά, με τον νέο του πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη».

Τέλος, ο κ. Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι «στις παρούσες δυσώδεις και δύσκολες συνθήκες, μετά την αρνητική εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τις αποτυχίες και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης της Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τη μόνη λύση και τη μόνη διέξοδο για την πατρίδα και τον λαό.

Είναι στο χέρι μας να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, μέσα από ένα νέο όραμα, μέσα από ένα σχέδιο υπεύθυνης διακυβέρνησης με στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, με διαφάνεια-λογοδοσία και με προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα».

Χρήστος Στρατάκης

«Είμαστε εδώ με νέες ιδέες»

Την ιστορική παρακαταθήκη που άφησε το ΠΑΣΟΚ σε αυτά τα 48 χρόνια ιστορικής του πορείας επισήμανε ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου Χρήστος Στρατάκης. Ο κ. Στρατάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να υπάρξει ώσμωση των νέων ιδεών και των αξιών που πρεσβεύει διαχρονικά η παράταξη ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στρατάκης υποστηρίζει: «Μισός αιώνας, 48 χρόνια για την ακρίβεια, από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, και η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974 εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη.

Η τραγωδία της Κύπρου συνεχίζεται με το βόρειο τμήμα του νησιού να είναι υπό τουρκική κατοχή. Ο δρόμος που οδηγεί στην αδέσμευτη λαϊκή κυριαρχία και τη Δημοκρατία έχει ακόμα πολλά εμπόδια. Η βούληση της κυβέρνησης της Δεξιάς να ποδηγετήσει την πολιτική ζωή της χώρας, με παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες, όπως η παρακολούθηση των επικοινωνιών πολιτικών προσώπων και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνουν αυτήν δυστυχώς την κατάσταση. Ο οικονομικός μαρασμός, ιδιαίτερα μετά το κύμα ακρίβειας που κατακλύζει τους πάντες και τα πάντα, συνεχίζεται και αυξάνεται για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Τέλος, αναφέρει πως «η ανάσα που έδωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στους μη προνομιούχους Έλληνες έχει εξανεμιστεί.

Οι κυβερνήσεις της Δεξιάς με την πελατειακή διαχείριση του κράτους, που δυστυχώς αποδέχτηκε και κάλυψε και η κυβέρνηση της Αριστεράς πρόσφατα, κόντεψαν να οδηγήσουν τη χώρα και τον λαό της στην πλήρη καταστροφή.

Σήμερα και πάλι το ΠΑΣΟΚ θέλει και μπορεί να σταματήσει αυτή την κατηφορική πορεία και να αρχίσει, με τη συσπείρωση του λαού κάτω από τις τάξεις του, μια ανοδική πορεία προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.

Είμαστε εδώ με νέες ιδέες και προτάσεις, αλλά και τις αξίες που η παράταξή μας πάντα υπηρετούσε, να πραγματώσουμε τους στόχους της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη.

Τα πεπραγμένα του μισού αιώνα που πέρασε μας δείχνουν τον δρόμο και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ξεπεράσουμε όσα κράτησαν την Ελλάδα πίσω, αλλά και την πορεία για μια Ελλάδα αντάξια των προσδοκιών μας.

Τα επόμενα χρόνια που ακολουθούν μπορεί να είναι για τη χώρα αυτά που θα την καταστήσουν και θα την καταξιώσουν ως μια σύγχρονη και ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, αντάξια της ιστορίας της, προς όφελος της ίδιας και των πολιτών της...».

ΠΑΣΟΚ – Νομαρχιακή επιτροπή Ηρακλείου

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέλεξε την 3η Σεπτεμβρίου του 1974 ως ιδρυτική ημερομηνία του ΠΑΣΟΚ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Ο παραλληλισμός με την επανάσταση του 1843 και τα γεγονότα που οδήγησαν στη θέσπιση του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας είναι εμφανής. Έκτοτε, το ΠΑΣΟΚ ως κίνημα προερχόμενο και βασισμένο στον ελληνικό λαό, αποτέλεσε στα χρόνια της μεταπολίτευσης την απάντηση των προοδευτικών πολιτών στην ταραγμένη πολιτική ζωή της χώρας.

Στην εποχή μας, η απαίτηση για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό πλαίσιο διακυβέρνησης και για καινοτόμες δημόσιες πολιτικές, που εγγυώνται την βιώσιμη ανάπτυξη αλλά, ένα διαφορετικό πρότυπο ευημερίας με κοινωνική συνοχή, αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη πραγματικής πολιτικής αλλαγής σ’ ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει τα 48 του χρόνια, σε μία χρονιά με πολυεπίπεδες δοκιμασίες για την χώρα και τους θεσμούς της. Είναι ορατή όσο ποτέ η εθνική ανάγκη για μία ισχυρή Δημοκρατική παράταξη, που θα αποκαταστήσει την πίστη των πολιτών στους θεσμούς και την Δικαιοσύνη, μία πίστη που κλονίζεται έτι περαιτέρω από τις αποκαλύψεις για ένα ολόκληρο σύστημα παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και λοιπών προσώπων, για τις οποίες δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα καμία πειστική απάντηση από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Από την ίδρυσή του, το ΠΑΣΟΚ δεν φοβήθηκε ποτέ να αναδείξει και να αντιμετωπίσει με καινοτόμες πολιτικές τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, να επιδιώξει την κοινωνική απελευθέρωση και κινητικότητα. Έτσι και σήμερα επαναφέρει στο προσκήνιο του διαλόγου τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, με αιχμή τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία, αξιοποιώντας τις ψηφιακές δυνατότητες μέσω της νέας του πλατφόρμας Digital Society.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ βλέπει τη νέα γενιά ως την κινητήριο δύναμη που θα εξελίξει και θα εκσυγχρονίσει την χώρα. Μια νέα γενιά, η οποία καλείται να ανταπεξέλθει και να δημιουργήσει μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Οι αυταρχικές δυνάμεις πολλαπλασιάζονται, τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται, η κλιματική αλλαγή συνιστά μείζονα απειλή και οι οικονομικές ανισότητες γιγαντώνονται. Οφείλουμε να στηρίξουμε αυτη την γενιά, μέσω μιας προσεκτικά σχεδιασμένης - στοχευμένης πολιτικής, που θα της παράσχει τα απαραίτητα εφόδια και κίνητρα για την πραγμάτωση των ονείρων και των στόχων της.

Οδηγός του κινήματός μας υπήρξαν πάντοτε οι αξίες της ιδρυτικής μας διακήρυξης, η προσήλωση στις αρχές της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Αυτό ορίζει το ήθος της πολιτικής μας και αποτελεί την βάση της ενότητάς μας. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αξίες μας, χωρίς όμως να αγνοούμε την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε και δρούμε. Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και ο πολιτικός φιλελευθερισμός βρίσκονται στον πυρήνα των αξιών μας.

Οι ρίζες του Κινήματος μας, πηγαίνουν πολύ πίσω στο χρόνο. Συνδέονται με την εδραίωση της σύγχρονης Ελλάδας. Το ΠΑΣΟΚ, με την συνεπή εθνική στάση και την παραγωγική του πολιτική, αποτέλεσε και θα αποτελεί μόνιμο προασπιστή της εθνικής υπερηφάνειας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News