Μίκης Θεοδωράκης: Συγκίνηση στο μνημόσυνο του μεγάλου μουσουργού - Την Κυριακή κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

Κρήτη
Μίκης Θεοδωράκης: Συγκίνηση στο μνημόσυνο του μεγάλου μουσουργού - Την Κυριακή κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκίνηση προκάλεσε η ερμηνεία του Δημήτρη Μπάση μπροστά στο μνήμα του σπουδαίου Έλληνα - «Να τον θυμόμαστε και πάντα να τον τραγουδάμε», ήταν τα λόγια της κόρης του Μαργαρίτας Θεοδωράκη
  • Φόρος τιμής στον μουσικοσυνθέτη από την ορχήστρα «Μ. Θεοδωράκης»
  • Ο Δημήτρης Μπάσης ερμήνευσε και συγκίνησε
  • Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Θέλω να τον θυμόμαστε και να τον τραγουδάμε
  • Παρουσία μελών της οικογένειας του, του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και εκπροσώπων τοπικών αρχών, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 2 Σεπτεμβρίου 2022, στο κοιμητήριο του Γαλατά στα Χανιά, το ετήσιο μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη. Με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου δημιουργού τα μέλη της λαϊκής ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» και γνωστοί καλλιτέχνες που βρέθηκαν στην Κρήτη με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του αξεπέραστου μουσικοσυνθέτη.

    Διαβάστε επίσης

    ⇒ Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη στο neakriti.gr - «Υπήρχε πάντα η περηφάνεια ότι είμαστε Κρητικοί»

    Συγκίνηση προκάλεσε η ερμηνεία του Δημήτρη Μπάση μπροστά στο μνήμα του σπουδαίου Έλληνα, με την κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη να αδυνατεί να συγκρατήσει τα δάκρια της. Η ίδια μετά το τέλος του μνημοσύνου είπε πως αυτό που θέλει είναι να μην ξεχαστεί ο πατέρας της. «Να τον θυμόμαστε και πάντα να τον τραγουδάμε», ήταν τα λόγια της.

    Το ετήσιο μνημόσυνο του αξέχαστου Έλληνα δημιουργού πλαισιώθηκε από μελωδίες και τραγούδια όχι μόνο από την λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και τον Δημήτρη Μπάση, αλλά και από την Εφηβική χορωδία του δήμου Χανίων.

    Το παρόν στο κοιμητήριο του Γαλατά έδωσαν μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού κ. Ελένη Δανδουλάκη ο οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση, εκπρόσωποι αρχών και μέλη του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη. Ο βουλευτής Χανίων κ. Βασίλης Διγαλάκης μίλησε για έναν «παγκόσμιο Έλληνα που μας έκανε να αγαπήσουμε τους Έλληνες ποιητές και να τους τραγουδήσουμε , που αντιστάθηκε κατά της δικτατορίας , ακόμη κι όταν εντάχθηκε σε ένα πολιτικό σχηματισμό δε δίστασε να διαφωνήσει και χρησιμοποίησε την ακτινοβολία του για να ενώσει κι αυτό είναι το μήνυμα του».

    Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής στο μήνυμα του για την επέτειο ενός χρόνου από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, είπε πως «σημάδεψε όσο λίγοι την Ελλάδα και τους Έλληνες από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι σήμερα, όχι μόνο με τη μουσική και το ταλέντο του αλλά και με τη στάση ζωής του ,την μαχητικότητα και το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του».

    Για την εμβέλεια του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και για το χρέος της τοπικής κοινωνίας να διαφυλάξει και να διαδώσει το σπουδαίο και πολυεπίπεδο έργο του, μίλησε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης. Γνωστοί ερμηνευτές που βρέθηκαν στα Χανιά για να τιμήσουν τη μνήμη του, ανάμεσα στους οποίους ο Δημήτρης Μπάσης και η Ρίτα Αντωνοπούλου, αναφέρθηκαν στο δικό τους χρέος ως καλλιτέχνες για τη συνέχιση του έργου του εμβληματικού μουσικοσυνθέτη.

    «Είναι σημαντική η παρακαταθήκη που μας αφήνει ο Μίκης. Μένει αθάνατος μέσα από τα έργα του. Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη και είμαστε εδώ για να πούμε ότι θα μεταλαμπαδεύουμε το έργο του στις επόμενες γενιές. Είναι χρέος μας. Αυτό θα κάνουμε και το έχω πει εξάλλου ότι όσο τραγουδάω, θα λέω τα τραγούδια του», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μπάσης. Αλλά και η Ρίτα Αντωνοπούλου εμφανίσθηκε συγκινημένη σημειώνοντας πως «αυτό που υπάρχει μέσα μας, αυτό σήμαινε ο Μίκης Θεοδωράκης και είναι γνωστό τι σήμαινε και για τον τόπο αυτό».

    Τον Μίκη Θεοδωράκη, ως μια από τις πιο πολύπλευρες και πολυδιάστατες προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, θυμάται σήμερα ολόκληρος ο κόσμος. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης σε γραπτή δήλωση του αναφέρει: «Η Ελλάδα, αλλά και ιδιαίτερα η Κρήτη, αισθάνονται πάντα την παρουσία του. Ο Μίκης, εξακολουθεί και μας μιλά με την πανανθρώπινη γλώσσα του, μας οδηγεί και μας κατευθύνει προς τις κορυφές της αθάνατης Τέχνης του. Η προσφορά και το έργο του, περνά μέσα από τον Χρόνο, και ταυτίζεται με τις έννοιες της Ελλάδας, της Ομορφιάς, της Ανθρωπιάς και των Αγώνων για ένα καλύτερο αύριο».

    Οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν στις 6:30 το απόγευμα, στο ενετικό λιμάνι, με συναυλία-αφιέρωμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων στην πλατεία του Γιαλί Τζαμί. Μία ώρα μετά, θα πραγματοποιηθούν στο Μεγάλο Αρσενάλι τα εγκαίνια της έκθεσης «Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021». Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου το 2005, με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης, 80 χρόνια», στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη. Περιλαμβάνει ντοκουμέντα από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη και τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Η έρευνα και η επιλογή του υλικού ανήκουν στη μουσικολόγο Βάλια Βράκα και τον ιστορικό Τάσο Σακελαρόπουλο, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Δημήτρης Αντωνακάκης.

    Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων ο Κώστας Κεχράκος επιμελείται καλλιτεχνικά τη συναυλία «Ο Μίκης αφηγείται…» και η Ιωάννα Φόρτη ερμηνεύει. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση για τον Μίκη Θεοδωράκη γεμάτη από σελίδες ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, όπως ο ίδιος τις αφηγείται. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώθηκαν βιωματικά εργαστήρια για παιδιά σχολείων.

    Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Αρκαλοχώρι - Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Μανόλη Μητσιά

    Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη συναυλία με τους εμβληματικούς ερμηνευτές Μαρία Φαραντούρη και Μανόλη Μητσιά, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.

    Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν σφραγίσει με τις αυθεντικές ερμηνείες τους τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, θα δώσουν μια μοναδική συναυλία στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Αρκαλοχωρίου, στις 8 το βράδυ.

    Η συναυλία, που γίνεται ένα χρόνο μετά την απώλεια του μεγάλου δημιουργού και τον καταστροφικό σεισμό, θα έχει ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες, ως μία πράξη ηθικής στήριξης στους ανθρώπους που δοκιμάζονται.

    «Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη συνεχίζει να μας εμπνέει, να μας ενώνει και να μας καθορίζει διαχρονικά. Η σπουδαία αυτή συναυλία, την οποία στηρίζουμε και συνδιοργανώνουμε ως δημοτική Αρχή με την Περιφέρεια Κρήτης, θα στείλει μέσα από τα τραγούδια του εμβληματικού συνθέτη - τα οποία αποτελούν φάρο ελπίδας - μηνύματα αλληλεγγύης, ανάτασης και θάρρους στους δημότες μας», δήλωσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης.

    Παράλληλες δράσεις

    Την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν παράλληλες δράσεις στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου Αρκαλοχωρίου, από τις 7 το απόγευμα, σχετικές με τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και συγκεκριμένα:

    • Ζωγραφική έκθεση των δημοτικών σχολείων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, με θέμα «Ακούω Μίκη Θεοδωράκη και ζωγραφίζω τα τραγούδια του».
    • Έκθεση αρχειακού υλικού για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
    • Συμμετοχή Κρητών εικαστικών καλλιτεχνών με έργο τους από το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (ΜΕΤΗ).

    Δωρεάν μετακίνηση για το Αρκαλοχώρι

    Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, στο πλαίσιο της μεγάλης συναυλίας, θα ναυλώσει λεωφορείο για τη μεταφορά των δημοτών στον συναυλιακό χώρο. Ειδικότερα, το λεωφορείο θα περάσει στις 6:30 το απόγευμα από το Καστέλι (πλατεία Ελευθερίας - ΚΑΠΗ), στις 7 το απόγευμα από το Θραψανό (Δημοτικό Σχολείο Θραψανού) και στις 7:30 το απόγευμα από το Αρκαλοχώρι (εκκλησία του Αφέντη Χριστού και Δημαρχείο Μινώα Πεδιάδας).

    Πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια τιμής και μνήμης στον Μίκη Θεοδωράκη, με τη συμμετοχή Φορέων και Συλλόγων του Δήμου, ενώ όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα ανάδειξης και διάδοσης του έργου του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Η πνευματική και μουσική δωρεά του Μίκη Θεοδωράκη στον ελληνικό λαό» και υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Φωτεινή Κοκολάκη.

    «Η Κρήτη σημάδεψε τη μουσική μου»

    Η μελοποίηση ποιημάτων έχει θεωρηθεί ως ο «κεντρικός πυλώνας της δημιουργικότητάς του», όπως έχει πει η ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου. Εκεί οι ποιητές παρελαύνουν: Άγγελος Σικελιανός, Ανδρέας Κάλβος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μανόλης Αναγνωστάκης, αλλά και Πάμπλο Νερούδα, Λόρκα, Μπέρναρντ Μπίαμ. Οι στίχοι τους γίνονται έτσι προσιτοί στο ευρύ κοινό, πλαισιώνοντας λαϊκά τραγούδια που θέτουν θεμελιώδεις αξίες και σταθερές στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία. Ο ίδιος εξάλλου, όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Ωρωπού, έγραφε: «Εν αρχή ήν ο λόγος....η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι να υπηρετήσω πιστά τη νεοελληνική κυρίως ποίηση. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακούγοντας ένα τραγούδι, να μη μπορείς να φανταστείς τη μουσική σε άλλο κείμενο, ούτε όμως και το ποίημα με διαφορετική μουσική». Ο Μίκης Θεοδωράκης ουσιαστικά δημιούργησε το κίνημα της Μελοποιημένης Ποίησης, συμβάλλοντας στην ανάδυση μιας πλειάδας ποιητών και στην αναβάθμιση του τραγουδιού. Συγχρόνως, βοήθησε μια ολόκληρη γενιά να αποκτήσει τον δικό της λόγο.

    Η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας. Συνέθεσε τον πιο αναγνωρίσιμο, ίσως, ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), ενώ τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ. Επένδυσε μουσικά γνωστές ταινίες, όπως το «Ζ» (1969), που τιμήθηκε με το βραβείο BAFTA πρωτότυπης μουσικής, η «Φαίδρα» (1962), με τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και «Σέρπικο» (1973), για τη μουσική της οποίας ήταν υποψήφιος για Grammy το 1975 (το ίδιο βραβείο διεκδίκησε και για τη μουσική του «Αλέξη Ζορμπά» το 1966).

    Παράλληλα, από πολύ νέος ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση, ενώ με ποικίλες παρεμβάσεις, βιβλία και συνεντεύξεις παρέμεινε ενεργός ως το τέλος της ζωής του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News