default-image

Έλλειψη εργατικών χεριών και ακρίβεια οδηγεί τους αγρότες στο «Νίκος Καζαντζάκης» (βίντεο)

Κρήτη
Έλλειψη εργατικών χεριών και ακρίβεια οδηγεί τους αγρότες στο «Νίκος Καζαντζάκης» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι παραγωγοί και ενόψει της ελαιοκομικής περιόδου, εξηγώντας πως μια χρονιά όπως η φετινή που η βεντέμα είναι μεγάλη, από πολλά ελαιόδεντρα δεν θα συγκεντρωθεί ο καρπός λόγω έλλειψης χεριών

Σε κορυφαίο πρόβλημα για το σύνολο του αγροτικού κόσμου αναδεικνύεται το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης. Σε μια προσπάθεια να πιέσουν την πολιτεία να σταθεί με ουσιαστικό τρόπο και δράσεις στο πρόβλημα οι αγροτικοί Σύλλογοι Τυμπακίου, Σητείας, Σελίνου και Ιεράπετρας προχωρούν σε συλλαλητήριο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στέλνοντας μήνυμα ότι «Χωρίς πρωτογενή τομέα, δεν υπάρχει αύριο στην κοινωνία".

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι παραγωγοί και ενόψει της ελαιοκομικής περιόδου, εξηγώντας πως μια χρονιά όπως η φετινή που η βεντέμα είναι μεγάλη, από πολλά ελαιόδεντρα δεν θα συγκεντρωθεί ο καρπός λόγω έλλειψης χεριών.

Με την τουριστική κίνηση να είναι στο απόγειό της, την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, το «Νίκος Καζαντζάκης» γίνεται το σημείο διαμαρτυρίας των παραγωγών που χωρίς περιστροφές δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν μεν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην λειτουργεία του αεροδρομίου πλην όμως σε κάθε τόνο σημειώνουν ότι "Χωρίς πρωτογενή τομέα, δεν υπάρχει αύριο στην κοινωνία".

Οι αγρότες απαντούν στο χωρίς προηγούμενο όπως αναφέρουν «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και η ανάγκη η πολιτεία να παρέμβει δραστικά και ουσιαστικά, δεν έχει άλλο περιθώριο αναβολής» και προσθέτουν πως «η κινητοποίηση είναι μονόδρομος για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, καθώς έπειτα από τόσους μήνες προσπαθειών, η κυβέρνηση αρνείται να θέσει σε άμεση προτεραιότητα τα προβλήματα που καίνε τον πρωτογενή τομέα. Εργάτες γης και κόστος παραγωγής, είναι τα ζητήματα που οδηγούν σε κατάρρευση τον αγροτικό -κτηνοτροφικό κλάδο».

Το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης, μετά την αμπελοκαλλιέργεια και τον τρύγο, απειλεί άμεσα και την ελαιοκαλλιέργεια, αφού σε μια χρονιά με βεντέμα από την μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη, η ελαιοσυλλογή μοιάζει αδύνατο να γίνει σωστά, καθώς εργατικά χέρια δεν υπάρχουν, παρά το γεγονός ότι τα μεροκάματα όπως λένε ξεπερνούν τα 40 ή και τα 50 ευρώ.

Με την έλλειψη χεριών από τη μια και την ακρίβεια από την άλλη, συνδικαλιστές από τον αγροτικό χώρο, εκτιμούν ότι πολλά ελαιόδεντρα θα μείνουν με τον καρπό πάνω στα δέντρα, προμηνύοντας μια δίχως σύγκριση δύσκολη χρονιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News