Κρήτη

ΙΤΕ: Προ των πυλών το 10ο «παιδί» με όνομα Ινστιτούτο «Γονιδιωματικής Ανθρώπου»

Θα ονομάζεται «Γονιδιωματικής Ανθρώπου» και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επιστημονική έρευνα στη Γενετική

Το 10ο Ινστιτούτο του ετοιμάζεται να αποκτήσει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το ΙΤΕ, εκείνο της «Γονιδιωματικής Ανθρώπου», το οποίο μαζί με το επίσης νέο «Ινστιτούτο Κβαντικής Έρευνας και Κβαντικής Τεχνολογίας», που αναμένεται να ιδρυθεί στον «Δημόκριτο», θα οδηγήσουν την Ελλάδα ακόμα πιο δυναμικά στον πυρήνα των εξελίξεων αιχμής στον χώρο της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας.

Την είδηση ανακοίνωσε την Τετάρτη 31 Αυγούστου, από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια τις σχετικές διατάξεις των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Δήμας, η αποστολή του νέου Ινστιτούτου του ΙΤΕ θα είναι η διεξαγωγή υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικής έρευνας αιχμής στον τομέα της γενετικής του ανθρώπου στα πρότυπα κορυφαίων κέντρων του εξωτερικού, καθώς και η παροχή υπηρεσιών, αξιοποιώντας την ποικιλομορφία τοπικών γονιδιωματικών παραλλαγών για την ιστορία του ελληνικού πληθυσμού, με σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Αναφορικά με τους κύριους στόχους του, αυτοί θα είναι η διεξαγωγή βασικής έρευνας για την κατανόηση θεμελιωδών βιολογικών διαδικασιών που σχετίζονται με τη γενετική ποικιλομορφία, η διεξαγωγή μεταφραστικής έρευνας για την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών των γονιδιωματικών διαταραχών, τόσο των κληρονομούμενων όσο και σωματικών, και για τη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων, των θεραπευτικών επιλογών και των προσεγγίσεων πρόληψης σε εξατομικευμένη βάση. Επίσης, η παροχή κλινικών υπηρεσιών αιχμής που βασίζονται σε γενετικές παραλλαγές, οι οποίες προκαλούν, τροποποιούν ή προδιαθέτουν γενετικές ασθένειες.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε πως πολλές χώρες με πλούτο παρόμοιο με την Ελλάδα έχουν ήδη ενταχθεί σε σημαντικές δράσεις που σκιαγραφούν τη νέα εποχή της γονιδιωματικής ιατρικής. Η χώρα μας, ενώ διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό στη γονιδιωματική έρευνα, στην υπολογιστική βιολογία, καθώς και στην κλινική έρευνα, δεν το έχει αξιοποιήσει στον βαθμό που θα μπορούσε, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των δύο νέων Ινστιτούτων, ο υφυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα, νομίζω ότι είναι εξασφαλισμένη σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό». Έτσι, το νέο Ινστιτούτο «Γονιδιωματικής Ανθρώπου» του ΙΤΕ θα γίνει μόλις πάρει το «πράσινο φως» της Βουλής το 10ο μετά τα Ινστιτούτα Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Πληροφορικής, Υπολογιστικών Μαθηματικών, Μεσογειακών Σπουδών, Επιστημών Χημικής Μηχανικής, Βιοϊατρικών Ερευνών και των πιο πρόσφατων Ινστιτούτων Αστροφυσικής και εκείνου της Γεωενέργειας.

Το δεύτερο νέο πρωτοποριακό Ινστιτούτο που ιδρύεται, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι το «Κβαντικής Έρευνας και Κβαντικής Τεχνολογίας», το οποίο θα ενταχθεί στον «Δημόκριτο» και θα έχει ως αποστολή την παραγωγή υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικής έρευνας αιχμής στον τομέα της Κβαντικής Υπολογιστικής, της Κβαντικής επιστήμης και τεχνολογιών συναφών φαινομένων, στα πρότυπα κορυφαίων κέντρων του εξωτερικού. Ο κ. Δήμας επισήμανε πως τα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα αναμένεται στο άμεσο μέλλον να λύσουν περίπλοκα προβλήματα, που σήμερα δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν με τα υπάρχοντα υπολογιστικά συστήματα, επιφέροντας μεγάλες ανατροπές στη διεθνή οικονομία. Οι κύριοι στόχοι του Ινστιτούτου θα είναι η διεξαγωγή έρευνας στα κβαντικά φαινόμενα και την κβαντική υπολογιστική σε εφαρμογές μιας διευρυμένης γκάμας κλάδων της βιομηχανίας, όπως αυτόν της ενέργειας, τις επικοινωνίες, τη ναυτιλία, τη φαρμακοβιομηχανία, τη βιοτεχνολογία και τα οικονομικά.

Στο έργο του Ινστιτούτου, όπως είπε ο υφυπουργός, θα είναι η δημιουργία διεπιστημονικών προγραμμάτων, μεταπτυχιακών προγραμμάτων και η σχεδίαση προγραμμάτων κβαντικής για στελέχη της δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων. Ο κ. Δήμας εκτίμησε πως η ανάπτυξη του Ινστιτούτου θα το καταστήσει πόλο έλξης και συντονισμού των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, αλλά και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα για την έρευνα της κβαντικής υπολογιστικής και τεχνολογίας, κάτι που θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην εθνική μας οικονομία.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια