Κρήτη: Αυξάνονται οι άδειες διαμονής εργατών γης - Οι θέσεις ανά νομό

Κρήτη
Κρήτη: Αυξάνονται οι άδειες διαμονής εργατών γης - Οι θέσεις ανά νομό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει η ΚΥΑ που πήρε ήδη ΦΕΚ μετά και τις τελευταίες προειδοποιήσεις της Ιεράπετρας για δυναμικές κινητοποιήσεις - 550 θέσεις για εποχική και 1.300 για εξαρτημένη εργασία είναι οι επιπλέον θέσεις του ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής που αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών για την εργασία πολιτών τρίτων χωρών στην Περιφέρεια Κρήτης

Πεντακόσιες πενήντα θέσεις για εποχική και 1.300 για εξαρτημένη εργασία είναι οι επιπλέον θέσεις του ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής που αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών για την εργασία πολιτών τρίτων χωρών στην Περιφέρεια Κρήτης. Λίγες ώρες δηλαδή μετά τις ανακοινώσεις των αγροτών της Ιεράπετρας, ότι προχωρούν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας από την κυβέρνηση μέτρα για την εξεύρεση εργατών γης, έρχονται με απόφασή τους οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσουν ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, μέσω ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ, προχωρεί στην αύξηση του ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα με τους εργάτες γης, που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Έτσι, αναμένεται και η επίσημη αντίδραση των αγροτικών φορέων της Κρήτης, που εδώ και μήνες βρίσκονται σε συνεχείς επαφές, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση αυτή. Μάλιστα, δεν είναι μόνο τα θερμοκήπια στις περιοχές παραγωγής εκτός εποχής προϊόντων στο νησί μας που έχουν ξεμείνει από εργατικά χέρια και δεν υπάρχει δυνατότητα παραγωγικής διαδικασίας. Μην ξεχνάμε ότι από τους επόμενους μήνες ξεκινάει και η ελαιοσυλλογή και, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει στη «ΝΚ» οι αγροτοσυνδικαλιστές και οι συνεταιριστές του νομού Ηρακλείου, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας και μετά το πέρας της θερινής περιόδου.

Συγκεκριμένα, υπάρχει η εξής ερώτηση: «Εντάξει, η συγκομιδή των αμπελιών με τα όποια προβλήματα φτάνει στο τέλος της. Μπορεί κανείς να απαντήσει πώς θα μπορέσουν χωρίς εργάτες γης οι ελαιοπαραγωγοί να συγκομίσουν τις ελιές τους και μάλιστα σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται ως χρονιά βεντέμας για το νησί μας και συνολικότερα για τη χώρα μας;».

Έτσι, σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την Περιφέρεια Κρήτης συμπληρώνεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εξαρτημένη εργασία για τα έτη 2021 και 2022 με 550 θέσεις και το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εποχική εργασία με 1.300 θέσεις, ως εξής:

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 300 θέσεις για εργάτες γης με εποχική εργασία και μηδέν για εξαρτημένη.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, 150 θέσεις για εργάτες γης με εξαρτημένη εργασία και εργάτες γης με εποχική εργασία 600.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, 100 θέσεις για εργάτες κτηνοτροφίας με εξαρτημένη εργασία, και εργάτες γης με εποχική εργασία 100.
  • Και στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, 150 θέσεις για εργάτες γης με εξαρτημένη εργασία, εργάτες κτηνοτροφίας με εξαρτημένη εργασία 100 και εργάτες φυτωρίων-θερμοκηπίων με εξαρτημένη εργασία 50. Και εργάτες γης με εποχική εργασία 150, εργάτες κτηνοτροφίας με εποχική εργασία 100 και εργάτες φυτωρίων-θερμοκηπίων με εποχική εργασία 50.

Πάντως, ο νομός Λασιθίου λαμβάνει τη «μερίδα του λέοντος» με 750 θέσεις, έναντι του νομού Ηρακλείου με 300, του νομού Ρεθύμνου με 200, ενώ και ο νομός Χανίων δεν πήγε άσχημα, αφού ενισχύεται με επιπλέον 600 θέσεις εργατών γης. Βέβαια, εδώ η εξήγηση είναι οι νότιες περιοχές των εν λόγω νομών, αλλά μην ξεχνάμε πως και ο νομός Ηρακλείου διαθέτει την άνω και κάτω Μεσαρά. Στο μεταξύ, αναμένονται οι επίσημες αντιδράσεις των αγροτικών φορέων, μετά τη δημοσιοποίηση της εν λόγω ΚΥΑ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συμπληρώνεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εποχική εργασία για τα έτη 2021 και 2022 με 1.500 θέσεις και το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εξαρτημένη εργασία συμπληρώνεται με 1.814 θέσεις.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμπληρώνεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εποχική εργασία για τα έτη 2021 και 2022 με 1.630 θέσεις και το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εξαρτημένη εργασία συμπληρώνεται με 2.870 θέσεις.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμπληρώνεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εποχική εργασία για τα έτη 2021 και 2022 με 1.500 θέσεις για εργάτες γης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στα εν λόγω όρια αδειών διαμονής των Περιφερειών προβλέπεται, ανά περιφερειακή ενότητα, δυνατότητα προσαύξησης έως 10%, ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες σε θέσεις εργασίας ή και ειδικότητες που δε συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα ΚΥΑ.

(φωτογραφία αρχείου shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News