Χανιά: Στην τελική ευθεία η κατασκευή της νέας γέφυρας στον Κερίτη (βίντεο)

Κρήτη
Χανιά: Στην τελική ευθεία η κατασκευή της νέας γέφυρας στον Κερίτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατασκευή της νέας γέφυρας επί του ποταμού Κερίτη μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για την υλοποίησή της, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής - Σύντομα η υπογραφή της σύμβασης του έργου

Περίπου τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, μπαίνει στην τελική ευθεία η κατασκευή νέας γέφυρας, σύγχρονων προδιαγραφών που θα συνδέσει την ευρύτερη περιοχή του Αλικιανού και του Σελίνου, με την επαρχιακή οδό Χανίων -  Ομάλου.

Ήδη από τη διαγωνιστική διαδικασία έχει προκύψει ο ανάδοχος, το έργο περνάει σε προσυμβατική περίοδο και στόχος είναι να πέσουν οι υπογραφές εντός του 2022.   

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής έκανε γνωστό πως η κατασκευή νέας γέφυρας στον ποταμό Κερίτη προχωρά.  Ο ίδιος έκανε λόγο για «ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία του Νομού Χανίων αλλά και της Κρήτης ευρύτερα, που θα βελτιώσει αισθητά την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών».

Σημείωσε δε ότι εξίσου σημαντικά, είναι και τα συνοδά έργα και κυρίως τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που θα θωρακίσουν την περιοχή από ακραία φυσικά φαινόμενα

Πως θα είναι η νέα γέφυρα 

Η νέα γέφυραθα έχει συνολικό μήκος 85 μέτρα , με τρία επί μέρους ανοίγματα, ενώ το συνολικό πλάτος του καταστρώματος ανέρχεται στα 14 μέτρα, περιλαμβανομένων και των πεζοδρομίων.

Προβλέπει δε επιπλέον οδικά έργα , έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης ανάντη και κατάντη της γέφυρας και έργα ηλεκτροφωτισμού. Οι απαλλοτριώσεις έχουν ήδη αρχίσει ενώ για τη χωροθέτηση της νέας γέφυρας στα διακόσια μέτρα από την ιστορική γέφυρα του Κερίτη, προηγήθηκε μια μακρά διαδικασία γεωλογικού, τεχνικού και περιβαλλοντικού ελέγχου.

«Έργο ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία της Κρήτης»

Την ικανοποίηση του για τη δρομολόγηση των διαδικασιών και την επικείμενη έναρξη των εργασιών εξέφρασε μιλώντας στo neakriti.gr  ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης σημειώνοντας ότι ορθά η δημοτική αρχή είχε ζητήσει από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, από την πρώτη στιγμή κατάρρευσης της ιστορικής γέφυρας, τη δημιουργία και μιας σύγχρονης.

«Σε συνεχή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και με τη συμβολή πολλές φορές της βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη στην άρση των γραφειοκρατικών δυσκολιών, πετύχαμε την επίσπευση της διαδικασίας. Είναι ξεκάθαρο πια ότι μπαίνουμε στην κατασκευή πλέον της νέας γέφυρας του ποταμού Κερίτη. Θεωρώ ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες που αορούν την ανάθεση ενός δημόσιου έργου» είπε ο κ. Μαλανδράκης.

Σήμερα οι μετακινήσεις των κατοίκων και επισκεπτών και η μεταφορά των εμπορευμάτων των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής, γίνεται μέσω γέφυρας στρατιωτικού τύπου που έχει τοποθετηθεί προσωρινά. Η νέα γέφυρα, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Πλατανιά, «θα ενώνει δύο επαρχίες, θα είναι σε μια περιοχή με μεγάλες παραγωγές αγροτικών προϊόντων, άρα με μεγάλο φόρτο κυκλοφοριακό κι αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος που διεκδικήσαμε την κατασκευή της».

Ο ανάδοχος του έργου κατασκευής της νέας γέφυρας - όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ της δημοτικής αρχής και των Υπουργείων Μεταφορών και Υποδομών και Πολιτισμού - θα αναλάβει την υποχρέωση κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων και στη θέση της ιστορικής γέφυρας, για την αποκατάσταση της οποίας έχει συνεδριάσει επανειλημμένα η επιτροπή παρακολούθησης και έχουν ανατεθεί οι αρχικές μελέτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News