Σταθερά ανοδική η πορεία της κρουαζιέρας στα Χανιά

Κρήτη
Σταθερά ανοδική η πορεία της κρουαζιέρας στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες επισκέπτες ενισχύουν περεταίρω την τουριστική κίνηση

Σταθερά ανοδικά κινείται ο θεσμός της κρουαζιέρας στα Χανιά ενισχύοντας το ήδη καλό κλίμα της φετινής τουριστικής περιόδου. Τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού ο αριθμός των επισκεπτών από κρουαζιερόπολοια ξεπέρασε τις 47.000 ενώ και ο Αύγουστος αναμένεται να κλείσει με εντυπωσιακό αριθμό αφίξεων, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Λιμενικού Ταμείου.

Να ενισχύσουν το ήδη αυξημένο τουριστικό ρεύμα προς τα Χανιά, έστω και κατά την ολιγόωρη παραμονή τους στην πόλη, έρχονται οι επισκέπτες κρουαζιέρας που πλέον αποτελούν μετρήσιμο παράγοντα στον απολογισμό κάθε τουριστικής περιόδου. Μόνο την Τετάρτη αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Σούδας περισσότεροι από 4.000 επισκέπτες που έφτασαν με δύο κρουαζιερόπλοια. Συνολικά 1.952 επισκέπτες αποβίβασε το κρουαζιερόπολοιο Marella Explorer ερχόμενο από τη Μύκονο και 2.075 άτομα το κρουαζιερόπλοιο AIDAblu που είχε προηγούμενο σταθμό τη Σαντορίνη. Τα δύο πλοία αναχώρησαν αργά το απόγευμα από τη Σούδα ωστόσο η παρουσία των επιβατών τους στα δημοφιλή τουριστικά σημεία της πόλης ήταν αισθητή.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η φετινή χρονιά παραπέμπει στο 2019 ,στην εποχή δηλαδή πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Με βασικό λιμάνι τη Σούδα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κατέπλευσαν στο λιμάνι της Σούδας τριάντα πλοία, ενώ τέσσερα ακόμη προσέγγισαν στα ανοιχτά του Ενετικού Λιμανιού. Ο αριθμός των επισκεπτών κρουαζιέρας στα Χανιά, έφτασε τους δύο αυτούς μήνες τους 47.043 από τους οποίους 23.903 τον Ιούνιο και 23.500 τον Ιούλιο.

Οι λεγόμενοι επισκέπτες της μίας ημέρας αποτελούν σημαντικό κομμάτι του τουρισμού των Χανίων που προστίθεται στην κίνηση της πόλης, δεδομένου ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία, επιλέγουν το κέντρο των Χανίων και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος όπως το Ενετικό λιμάνι και η παλιά πόλη.

Στα Χανιά για τον μήνα Αύγουστο, οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανέρχονται σε δώδεκα, τον Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί δεκαοκτώ , τον Οκτώβριο επίσης δεκαοκτώ, τον Νοέμβριο έντεκα και τον Δεκέμβριο πέντε αφίξεις. Στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίζονται οι έκτακτες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα Χανιά κυρίως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, λόγο καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με το Λιμενικό Ταμείο Χανίων ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα και για το 2023.

Νέα πνοή στον Κρητικό τουρισμό: Οι εκτιμήσεις για το 2023

Στην πολιτική της κυβέρνησης ως προς την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, ιδιαίτερα για την Κρήτη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Η υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κυβερνητική στήριξη του νησιού στον τομέα του τουρισμού, όχι μόνο κατά φετινή περίοδο, αλλά και για την περίοδο του 2023, μέσα από μέτρα, όπως είπε, που θα ανακοινωθούν με απόλυτη σαφήνεια διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην καθιερωμένη ενημέρωση που θα κάνει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Εμείς μιλάμε κυρίως για εμπειρίες οι οποίες είναι μοναδικές, οι οποίες μπορούν να προσδώσουν στο τουριστικό προϊόν ποιότητα και μία ποικιλία σε αυτό που κάποιος μπορεί να αισθανθεί. Και πράγματι η Κρήτη μπορεί να το δώσει αυτό», είπε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη. Και πρόσθεσε: «Και δεν το κάνουμε θεωρητικά. Θυμίζω ότι για πρώτη φορά έχουμε καμπάνιες οι οποίες κρατάνε όλο τον χρόνο. Κα βέβαια μιλάμε και για τον ορεινό τουρισμό. Πέρυσι θυμίζω ότι η Κρήτη πρωταγωνίστησε στο κομμάτι και του ορεινού όγκου της και σε ξένα μέσα. Και από την άλλη δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στον θρησκευτικό τουρισμό, με ειδικότερη συνεργασία που έχουμε με την Αρχιεπισκοπή. Αλλά, πέραν αυτού, έχουμε και το κομμάτι του οινοτουρισμού μαζί με τους αντίστοιχους φορείς. Και βέβαια όλα αυτά τα κάνουμε κάτω από μία στρατηγική».

Οι τρεις πυλώνες

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η στρατηγική αυτή έχει τρεις πυλώνες: «Οι πυλώνες μας είναι η βιωσιμότητα, που ξέρετε, είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ τους ανθρώπους του τουρισμού στην Κρήτη. Είναι μια ισορροπία που έχει να κάνει με τον χρόνο. Να μη μιλάμε μόνο για κάποιες εβδομάδες σεζόν, αλλά να διευρύνεται αυτό συνέχεια. Και το άλλο είναι η ποιότητα», είπε η Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Ως προς τον χρόνο, έχουμε τα στοιχεία που μας κάνουν σίγουρα να αισιοδοξούμε, χωρίς να προκαλείται εφησυχασμός. Το γεγονός ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή προκρατήσεις πτήσεων αλλά και δωματίων, που φτάνουν μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου και κάποιες και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου γιατί το επιτρέπει ο καιρός, είναι σίγουρα κάτι ελπιδοφόρο. Όπως επίσης θεωρώ ότι θα πρέπει να συγκρατήσουμε τα θετικά, όπως ότι ο περυσινός Οκτώβρης είχε καλύτερα στοιχεία από τα στοιχεία που είχε ο Οκτώβρης του 2019».

Πάντως, η υφυπουργός Τουρισμού ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε επιτύχει ακόμα τους στόχους και χρειάζονται κι άλλα βήματα. Και αναφέρθηκε τόσο στην κρουαζιέρα, όσο και σε ταξίδια που έχουν να κάνουν με τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Για την επόμενη χρονιά

Αναφορικά με το 2023, η Σοφία Ζαχαράκη απάντησε: «Το 2021 είχαμε μία αύξηση 27% στη μέση δαπάνη. Κάποιος θα μου πει “μα, ο κόσμος είχε δυο χρόνια να ταξιδέψει και είχε και παραπάνω χρήματα στην άκρη”. Όμως, συνδύασε την Ελλάδα με κάποιας ποιότητας διαμονή και αναψυχή, και σίγουρα αυτό θα πρέπει να παλέψουμε όσο γίνεται παραπάνω. Δεύτερον, τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή ως προς τη μέση δαπάνη είναι ενθαρρυντικά με μία αύξηση περίπου του 10% που καταγράφηκε τον Απρίλιο και λιγότερο τον Μάιο, που είχαμε μια κάμψη, και είχαμε ξανά ανάκαμψη τον Ιούνιο. Και εδώ θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει ευρωπαϊκά και διεθνώς με τις οικονομίες και πόσο θα επηρεαστούν οι προϋπολογισμοί τού κάθε σπιτιού για τα ελληνικά δεδομένα, γιατί μας ενδιαφέρει και ο Έλληνας να μπορεί να ταξιδέψει».

Στο σημείο αυτό, η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε: «Έχουμε το περιθώριο ως κυβέρνηση να βοηθάμε κάθε επιχείρηση, κάθε νοικοκυριό να μπορεί να ανταπεξέλθει αυτή την απαιτητική στιγμή. Θα έχουμε και νέα μέτρα, τα οποία ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση. Αλλά κι εμείς ως υπουργείο Τουρισμού, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, είδατε ότι φέτος δώσαμε μία πολύ ευρεία γκάμα ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού με πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στα προγράμματα στήριξής του. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέσα από τα προγράμματα “Τουρισμός για όλους” και τα επόμενα τρία χρόνια. Φέτος διπλασιάσαμε το ποσό. Από τα 30, με την παρέμβαση του πρωθυπουργού έγιναν 62 εκατομμύρια ευρώ. Και οι δικαιούχοι έχουν φτάσει τους 400.000».

(φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News