Κρητική αμπελουργία: Η χειρότερη χρονιά, ίσως του τελευταίου αιώνα

Κρήτη
Κρητική αμπελουργία: Η χειρότερη χρονιά, ίσως του τελευταίου αιώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θερίζουν» τα έντομα και οι ασθένειες - «Αποζημιώσεις από τα ταμεία του ΕΛΓΑ και όχι από τα περίφημα ΠΣΕΑ» διεκδικούν παραγωγοί του νησιού

Ήρθε η ώρα της «αλήθειας» για την πολιτική κυβέρνησης και ΕΛΓΑ, αφού η κρητική αμπελουργία βιώνει φέτος, λόγω κλιματικής αλλαγής - όπως συμφωνούν οι αμπελουργοί στο νησί μας - τη χειρότερη χρονιά ίσως και του τελευταίου... αιώνα, με συνέπεια έντομα σαν την ευδεμίδα να κάνουν... πάρτι στα αμπέλια, ακόμα και σε αυτά που ο παραγωγός βρίσκεται συνεχώς μέσα και ψεκάζει με απόλυτη συνέπεια, μεθοδικότητα και επαγγελματισμό, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών και των γεωπόνων με τους οποίους συνεργάζεται.

Αποζημιώσεις των αμπελουργών για τις ζημιές από τις καιρικές συνθήκες «εδώ και τώρα», που θα πει... «από τα ταμεία του ΕΛΓΑ και όχι από τα περίφημα ΠΣΕΑ», διεκδικούν μέσω οι αμπελουργοί της Κρήτης, ενώ καταγγέλλουν ότι την ώρα που οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης στο νησί μας «φωτογραφίζονται μέσα στα... τένις και τα γήπεδα», στην Κόρινθο, σαν γροθιά μαζί με τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης, βρίσκονται μέσα στα αμπέλια και συζητούν με τους αγρότες για να υποστηρίξουν τα ανάλογα αιτήματά τους!

Μόλις σε δέκα με δεκαπέντε μέρες και όσα σταφύλια δεν έχουν χάσει και την τελευταία τους υποφερτή ρώγα από τη σαπίλα που τους προκαλούν τα έντομα και οι ασθένειες, θα χαθούν στο σύνολο της παραγόμενης ποσότητάς τους, όπως ξεκαθαρίζουν οι αμπελουργοί, καλώντας τους αγροτικούς φορείς να “τρέξουν” τις διαδικασίες της οινοποίησης από τη μια και της όποιας σταφιδοποίησης από την άλλη, στηρίζοντας τους αμπελουργούς που έχουν προχωρήσει σε αυτές τις διαδικασίες για να σώσουν έστω ένα μέρος της σοδειάς τους.

«Όλη η αλήθεια για τη φετινή χρονιά»

Βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης περιγράφει την κατάσταση, αποκαλύπτοντας όλα τα στοιχεία για τη φετινή χρονιά, καταγγέλλοντας την ίδια ώρα για αδιαφορία τόσο τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, όσο και την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται το μέγεθος του προβλήματος

Συγκεκριμένα, ξεκινώντας με την κατάσταση της αγοράς του επιτραπέζιου σταφυλιού της Κρήτης, ο συνεταιριστής τονίζει ότι «όταν εμείς μπήκαμε στην αγορά, υπήρχαν ήδη χιλιάδες τόνοι επιτραπέζιου σταφυλιού από την Αίγυπτο στην ευρωπαϊκή αγορά και ιδιαίτερα στις παραδοσιακές αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας. Κι ερχόμαστε σήμερα να προβληματιστούμε και να διερωτηθούμε πραγματικά, γιατί οι τιμές του καταναλωτή είναι πολύ υψηλές, ενώ οι τιμές παραγωγού είναι πολύ χαμηλές»...

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Μύρων Χιλετζάκης, «στην Αγγλία, σε μορφή λίρας, πωλούνται περίπου στα 5 ευρώ το κιλό τα άσπερμα-λευκά σταφύλια. Ενώ η δικιά μας πρώιμη ποικιλία σε αλυσίδα σούπερ-μάρκετ της Αθήνας πωλείται στα 2,70 ευρώ το κιλό. Όταν λοιπόν ο παραγωγός μπαίνει στο ίντερνετ και βλέπει τις τιμές αυτές τις υψηλές, αναρωτιέται γιατί το δικό του σταφύλι να αγοράζεται από 40 έως και 60 λεπτά το κιλό, που είναι τιμή απογοητευτική. Τιμή που δεν του καλύπτει ούτε τα καλλιεργητικά του έξοδα»...

Και αναλύει τα εξής οικονομικά στοιχεία του κόστους παραγωγής, εμπορίας και εξαγωγής του επιτραπέζιου σταφυλιού της Κρήτης: «Έχουμε μία τεράστια αύξηση στους ναύλους. Έχουν αυξηθεί από 35% μέχρι 40%. Τα υλικά συσκευασίας έχουν πάρει πάνω, από 20% μέχρι 25%. Το εργατικό κόστος συγκομιδής- συσκευασίας- επεξεργασίας έχει ανέβει περίπου κατά 50%. Και έχουμε και το κόστος ενέργειας που επιβαρύνει δραματικά τα συσκευαστήρια και ανέρχεται περίπου στο 60%! Όλα αυτά συρρικνώνουν το περιθώριο κέρδους του εξαγωγέα προς την πώληση. Από ’κει και πέρα, υπάρχουν και κάποιοι μεσάζοντες που βάζουν το δικό τους χαράτσι μέχρι να φτάσει το προϊόν στον τελικό προορισμό. Και πάμε στον παραγωγό τού σήμερα. Είναι απαγορευτικές οι τιμές παραγωγού, που κυριολεκτικά τον βάζουν “μέσα”. Διότι έχει αυξηθεί και στον παραγωγό η ενέργεια στο 60%. Στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα η αύξηση είναι της τάξεως του 52%. Υπάρχει συγκεκριμένο φυτοφάρμακο για τη ζιζανιοκτονία, που τα προηγούμενα χρόνια τα αγοράζαμε 27 ευρώ και φέτος το αγοράζουμε 107 ευρώ»!

«Έρχεται και η κλιματική αλλαγή»

Και φτάνουμε, όπως λέει ο Μύρων Χιλετζάκης, στο “κερασάκι στην τούρτα”... Αναφορικά με τα έντομα και τις ασθένειες, ο συνεταιριστής τονίζει κατηγορηματικά: «Η κλιματική αλλαγή φέτος στο νησί μας έδωσε πολύ έντονες βροχοπτώσεις. Επομένως ένα πολύ υγρό και ψυχρό κλίμα. Μας έδωσε ένα πολύ δροσερό καλοκαίρι. Και αυτό το δροσερό καλοκαίρι ευνόησε πάρα πολλά έντομα, που είναι εχθροί του αμπελιού και της ελιάς. Αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος δείκτης είναι αυτός του δάκου, κάτι που το λένε οι γεωτεχνικοί, κάνοντας λόγο για παγίδες με 1.000 και 1.200 δάκους. Επομένως, η ευδεμίδα, που είναι πρώτη ξαδέλφη του δάκου, δημιουργείται και εκκολάπτεται κάτω από τις συνθήκες που ευνοούν και τον δάκο. Επομένως, έχουμε και υπερπληθυσμό ευδεμίδας, που ανέβασε το καλλιεργητικό κόστος του παραγωγού με έξτρα ραντίσματα και έξτρα φροντίδα».

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ καταγγέλλει αδιαφορία του κεντρικού κράτους. «Αδιαφορούν ο υπουργός αλλά και οι επιστημονικοί φορείς του υπουργείου», όπως καταγγέλλει. Μάλιστα, τονίζει ότι, μόλις τον Ιούλιο έριξε έντονες βροχοπτώσεις στο νησί μας, ο ίδιος είχε χτυπήσει το “καμπανάκι” του κινδύνου. «Δημιουργήθηκε βοτρύτης, που σήμερα εκδηλώνεται με το σάπισμα στην καρδιά των σταφυλιών», λέει, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση ομάδας γεωπόνων του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών και την άμεση δρομολόγηση γενναίων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Τι λένε οι αμπελουργοί - «Την ευδεμίδα δεν τη σταματούσε τίποτα φέτος»

Απολύτως και με το παραπάνω επιβεβαιώνουν οι αμπελουργοί όσα καταγγέλλει ο συνεταιριστής. Μάλιστα, ο αμπελουργός και στέλεχος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης κάνει λόγο για στοιχεία που πρέπει να προωθηθούν άμεσα και δυναμικά προς το κεντρικό κράτος.

«Όλοι όσοι εμπλέκονται στο επιτραπέζιο σταφύλι θα πάρουν την αύξησή τους. Ο μόνος που δεν πήρε αύξηση, και είναι αυτός που μοχθεί περισσότερο, είναι ο αγρότης που το παράγει. Εκεί που πουλούσαμε πέρυσι στα 80 και 90 λεπτά το κιλό, πουλάμε φέτος στα 50 λεπτά το κιλό. Οι εξαγωγείς επικαλούνται το αιγυπτιακό σταφύλι. Λένε ότι η Αίγυπτος έχει επηρεάσει με φτηνό σταφύλι την αγορά και δεν μπορούν αυτοί να πουλήσουν ακριβότερα. Αυτό μπορεί να είναι η αλήθεια. Αλλά από ’κει και πέρα, η ουσία είναι ότι εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε», λέει ο Γιώργος Στειακάκης.

Όσο για τις φετινές συνθήκες και τις ασθένειες στα αμπέλια, ο Γιώργος Στειακάκης είναι καταπέλτης: «Φέτος υπάρχει πραγματικός λόγος για αποζημίωση των αμπελουργών. Διότι δεν είναι το θέμα της ευδεμίδας φέτος. Άλλο είναι το θέμα. Η κλιματική αλλαγή είναι το φαινόμενο που προκάλεσε τα προβλήματα αυτά. Και θα σας φέρω παράδειγμα τον εαυτό μου. Κάθε 12 μέρες ράντιζα. Καλυμμένο το αμπέλι πλήρως. Και δε φταίνε ούτε τα φάρμακα. Έχει φάρμακα φέτος που “γράφουνε”. Όμως την ευδεμίδα δεν τη σταματούσε τίποτα φέτος. Εμένα αυτή τη στιγμή το αμπέλι μου έχει 5 με 10% ζημιά από την ευδεμίδα. Αυτά τα αμπέλια που ψεκάστηκαν μόνο 5 και 10 φορές έχουν “σβηστεί” από τον χάρτη. Δεν υπάρχουν. Στα επιτραπέζια, ο νομός έχει χάσει γύρω στο 60% σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπάρχουν ανάλογα πλήγματα και στα υπόλοιπα αμπέλια. Αν σε 10 με 15 μέρες δεν πάνε τα σταφύλια στα οινοποιεία, δε θα προλάβουν οι αμπελουργοί να κόψουν ούτε ένα σταφύλι»...

Καταλήγοντας λέει πως «οι αμπελουργοί παλεύουν με τα αμπέλια τους 7 μήνες, αλλά φέτος είχαμε πρωτόγνωρο φαινόμενο. Κάνω αμπέλι 29 χρόνια και είναι η πρώτη χρονιά που δεν έκοψα ούτε μία ρώγα από επιτραπέζιο σταφύλι. Και αν υπάρχουν υπουργοί, να έρθουν να δουν. Και λυπάμαι πολύ που οι κυβερνητικοί μας βουλευτές δεν έχουν κατεβάσει ακόμη έναν υπουργό. Και αν μόνο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης περιμένουμε να ακουστεί η φωνή μας... Γιατί τους βουλευτές τους ενδιαφέρουν μόνο τα γήπεδα, τα βόλεϊ και τα πανηγύρια»!

«Έχουμε καταστραφεί φέτος τελείως»

«Ήδη από ’δω και πέρα τα σταφύλια για την εξαγωγή είναι ακατάλληλα λόγω της ευδεμίδας, που είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής», λέει με απόγνωση στην εφημερίδα μας και ο αμπελουργός και παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής από το Κυπαρίσσι, Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Ο παραγωγός πλέον έχει σηκώσει τα χέρια. Όσο και να ψεκάσαμε, δεν κάναμε τίποτα. Και σε μία εβδομάδα η ζημιά θα είναι και στα οινοποιήσιμα. Είναι ζήτημα δέκα ημερών για να πάμε στην απόλυτη καταστροφή συνολικά των σταφυλιών»...

Πάντως, ο ίδιος εκτιμά ότι, ενώ στην εξαγωγή είναι πολύ μεγάλη η μείωση των ποσοτήτων σε σχέση με πέρυσι, θα υπάρξει προσέλευση παραγωγών στη σταφιδοποίηση και την οινοποίηση, για λόγους ανάγκης.

«Πρέπει να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις, γιατί ήταν φέτος μια θεομηνία που πρέπει να την καλύψει ο ΕΛΓΑ. Τα έντομα είχαν μεγάλη έξαρση. Ο παραγωγός ακολουθούσε τις οδηγίες. Και κάθε χρόνο αυτό κάνει, για να μπορεί να έχει καθαρό σταφύλι. Δεν ευθύνεται λοιπόν ο παραγωγός. Πρέπει η Πολιτεία να τον στηρίξει, γιατί αλλιώς οι αμπελουργοί θα σταματήσουν να παράγουν».

«Σφυρίζουν αδιάφορα»

Ο αμπελουργός από τα Σταυράκια Νώντας Ανωγειανάκης περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Όσοι βρίσκονται στον τομέα της αμπελουργίας και ασχολούνται με τον τομέα αυτό, βλέπω πως... σφυρίζουν αδιάφορα. Και δεν μπορώ να καταλάβω και τον λόγο που και οι βουλευτές μας δεν έχουν δείξει καθόλου να ανταποκρίνονται. Δεν είναι ο βουλευτής μόνο για να πηγαίνει στα πανηγύρια και να φωτογραφίζεται. Πρέπει να κοιτάξουν και λίγο τον άνθρωπο που είναι στον μόχθο και παλεύει. Αν δε στηριχτούν φέτος οι αμπελουργοί, θα παρατήσουν τα μισά τους αμπέλια. Προσωπικά έχω δύο χωράφια στα οποία δε θα μπω καθόλου. Εννοώ ότι κάποια στιγμή τα μισά αμπέλια θα ξεπατωθούν. Και θα είναι στη συνέχεια πάρα πολύ περιορισμένη η καλλιέργεια του επιτραπέζιου σταφυλιού στην Κρήτη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News