Επιστολή Καλογερή σε Κεραμέως για Γαύδο: Ζητά οικονομικό βοήθημα για μαθητές ακριτικών νησιών

Κρήτη
Επιστολή Καλογερή σε Κεραμέως για Γαύδο: Ζητά οικονομικό βοήθημα για μαθητές ακριτικών νησιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων ζητά οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ το μήνα για κάθε μαθητή, κόστος «πολύ λιγότερο από αυτό που θα απαιτούνταν για την ίδρυση Γυμνασίων και Λυκείων στα ακριτικά νησιά»

Έγγραφο προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων απέστειλε σήμερα, Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, στο οποίο προτείνει τη θεσμοθέτηση οικονομικού βοηθήματος για τους μαθητές των ακριτικών νησιών στα οποία δεν λειτουργούν Γυμνάσια και Λύκεια.

Ακολουθεί το περιεχόμενο του εγγράφου:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με αφορμή την οριστική απόρριψη εκ μέρους σας ίδρυσης Γυμνασίου για δύο μόλις μαθητές στο νησί της Γαύδου, απόφαση με την οποία κι εμείς για λόγους ακαδημαϊκούς αλλά και παιδαγωγικούς δεν διαφωνούμε, έχουμε την άποψη ότι επιβάλλεται η θεσμοθέτηση οικονομικού βοηθήματος για τους μαθητές των ακριτικών νησιών στα οποία δεν λειτουργούν Γυμνάσια και Λύκεια προκειμένου να υποστηριχθούν οι οικογένειές τους, για μπορούν τα παιδιά να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Αντιλαμβάνεστε τη δεινή οικονομική - και όχι μόνο - θέση στην οποία έρχονται οι οικογένειες, αφού πρέπει είτε στο σύνολό τους, είτε μεμονωμένα οι μαθητές, να μετακομίσουν σε περιοχή που λειτουργεί Γυμνάσιο για να συνεχίσουν την υποχρεωτική από το νόμο εκπαιδευτική διαδικασία.

Εκτιμώντας ότι το κόστος ενός οικονομικού βοηθήματος της τάξης των 500€ το μήνα για κάθε μαθητή, είναι πολύ λιγότερο από αυτό που θα απαιτούνταν για την ίδρυση Γυμνασίων και Λυκείων στα ακριτικά νησιά, παρακαλούμε να εξετάσετε την κατά το δυνατό συντομότερη θεσμοθέτησή του για να μπορούν οι γονείς να προετοιμαστούν εγκαίρως για την προσεχή σχολική χρονιά.

Θεωρούμε ότι η συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση θα είναι πολύ χαμηλή, με δεδομένο ότι το μέτρο αφορά κάποιες δεκάδες παιδιών ανά έτος».

Υπενθυμίζεται ότι θλίψη προκαλεί η είδηση ότι κλείνει το δημοτικό σχολείο Γαύδου λόγω έλλειψης μαθητών.

Σε μερικές ημέρες από τώρα οι μαθητές θα πρέπει να επιστρέφουν στα θρανία τους για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ωστόσο για το Δημοτικό σχολείο Γαύδου, το κουδούνι δε θα χτυπήσει φέτος.

Ο λόγος, βρίσκεται στο γεγονός, ότι δεν υπάρχουν μαθητές, καθώς για τα μόλις δύο αδέρφια που φοιτούσαν στο σχολείο ήρθε η ώρα να πάνε στο Γυμνάσιο.

Καθολικό αίτημα από τους κατοίκους του νησιού για δημιουργία Γυμνασίου

Η δημιουργία γυμνασίου, αποτελεί καθολικό αίτημα των κατοίκων του ακριτικού νησιού, προκειμένου η οικογένεια να μην χρειαστεί να εγκαταλείψει το νησί, καθώς η μητέρα θα αναγκαστεί να μετοικήσει στην Κρήτη μαζί και με το τρίτο παιδί, της οικογένειας που είναι στο νηπιαγωγείο αφήνοντας πίσω τον πατέρα.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαφοροποίηση»

«Απαιτούνται οκτώ με εννέα εκπαιδευτικοί γιατί υπάρχουν μαθήματα ειδικότητας», δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να παραλειφθούν μαθήματα γιατί καταστρατηγείται το ωρολόγιο πρόγραμμα και το καταστατικό. Όπως δήλωσε ο ίδιος, θα είναι αμφίβολο να βρεθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί και ακόμα και αν βρεθούν, θα υπάρχει πρόβλημα στις μετακινήσεις τους.

«Έχουμε πάρα πολλές παραμεθόριες περιοχές. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαφοροποίηση και δυνατότητα κάλυψης όλων», υποστήριξε ο κ. Κόπτσης.

Συμπληρωματικά δήλωσε ότι «ως πολιτεία κάνουμε τα πάντα. Σε νησιωτικές περιοχές με τόσα λίγα παιδιά είναι αδύνατο. Όπου υπάρχουν τέτοια ζητήματα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους δήμους ψάχνουμε λύσεις για να προσφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News