Γιώργος Αντωνάκης στο neakriti.gr: Στους Ηρακλειώτες αρέσει η ποιοτική μουσική

Κρήτη
Γιώργος Αντωνάκης στο neakriti.gr: Στους Ηρακλειώτες αρέσει η ποιοτική μουσική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το neakriti.gr έχει τη χαρά να φιλοξενήσει μια συνέντευξη του σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργου Αντωνάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μιλάει για το μήνυμα που θέλει να περάσει στο κοινό η παράσταση αυτή, αλλά και το πώς εμπνεύστηκε για τον τίτλο της

Μια συγκλονιστική μουσικοθεατρική παράσταση από το καλλιτεχνικό σχήμα ΩΔΗπόρος με τίτλο «Ανάθεμα στους αίτιους» θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στις 22, 23 και 24 Αυγούστου, στις 9:30 το βράδυ, στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις». Πρόκειται για μια παράσταση-αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας, το καλλιτεχνικό σχήμα ΩΔΗπόρος δίνει και πάλι το «παρών» στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, με μία καινούργια παραγωγή αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία τιτλοφορείται «Ανάθεμα στους αίτιους».

Η πρεμιέρα της νέας παράστασης θα δοθεί τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στο κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις», στις 9:30 μ.μ., και θα συνεχιστεί την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 στον ίδιο χώρο.  Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της ΔΗΚΕΗ. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο Όμιλος της ΚΡΗΤΗ TV.

Η νέα παράσταση του ΩΔΗπόρου, που τη σκηνοθεσία υπογράφει και πάλι ο Γιώργος Αντωνάκης, ζωντανεύει αληθινές συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την Καταστροφή, ενώ προβάλει και φωτίζει τα γεγονότα με φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα. Η μουσική και τα τραγούδια που συνοδεύουν τα θεατρικά δρώμενα, πλημμυρίζουν από παραδοσιακές μελωδίες και σύγχρονα αγαπημένα ακούσματα που ερμηνεύουν οι μουσικοί του καλλιτεχνικού σχήματος ΩΔΗπόρος.

Το μήνυμα

Το neakriti.gr έχει τη χαρά να φιλοξενήσει μια συνέντευξη του σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργου Αντωνάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μιλάει για το μήνυμα που θέλει να περάσει στο κοινό η παράσταση αυτή, αλλά και το πώς εμπνεύστηκε για τον τίτλο της.

Πώς εμπνευστήκατε τον τίτλο της παράστασης «Ανάθεμα στους αίτιους»;«Ο τίτλος της παράστασής μας “Ανάθεμα στους αίτιους” είναι μία φράση από ένα απόσπασμα από τα “Ματωμένα χώματα” της Διδώς Σωτηρίου. Το μυθιστόρημα αυτό καταλήγει στην Καταστροφή, έχοντας φέρει στο φως όλες τις θηριωδίες του πολέμου στη Σμύρνη, υπογραμμίζοντας διαρκώς τον ρόλο που έπαιξαν στις εξελίξεις οι Μεγάλες Δυνάμεις και θέτοντας εύλογα ερωτήματα για τους κινδύνους κάθε μεγαλοϊδεατισμού. Αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό επέλεξα αυτόν τον τίτλο».

Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση και για το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει στο κοινό.

«Με τη φετινή παράστασή μας ‘’Ανάθεμα στους αίτιους” θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη των Ελλήνων που χάθηκαν στην Καταστροφή και παράλληλα να φωτίσουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων μπόρεσαν να γλιτώσουν από τις θηριωδίες των Τούρκων, να έρθουν στην Ελλάδα και από το μηδέν να ξεκινήσουν και να “στήσουν” μία νέα ζωή. Οι πρόσφυγες της Μικρασίας υπήρξαν από τα πιο δημιουργικά άτομα της κοινωνίας μας και ο πολιτισμός που μεταλαμπάδευσαν από τα ιερά χώματα της Μικρασίας κυριάρχησε και καθόρισε τις τέχνες, τα γράμματα και συνολικότερα την ελληνική κοινωνία».

Η παράσταση ζωντανεύει αληθινές συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την Καταστροφή. Με βάση αυτό, τι επιφυλάσσετε στον κόσμο που θα έρθει να δει την παράσταση;

«Μεγάλη συγκίνηση. Συγκλονιστικές εικόνες. Μουσική πανδαισία. Η παράστασή μας θα ξεκινήσει από τα χρόνια της ειρηνικής ζωής και θα καταλήξει τις δύσκολες συνθήκες προσαρμογής των ανθρώπων αυτών στις προσφυγουπόλεις που στήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Το θεατρικό σκέλος θα ερμηνεύσει η εξαιρετική ερμηνεύτρια-ηθοποιός Ανδριανή Κυλάφη. Το Μουσικό Σχήμα ΩΔΗπόρος αποτελείται από πολύ σπουδαίους μουσικούς, τον Ζαχάρη Δραμουντάνη στο μπάσο, που έχει ενορχηστρώσει και τα κομμάτια, τον Μανόλη Κανακάκη στο πιάνο, το κανονάκι και το τραγούδι, τον Κωστή Σφακιανάκη στο μπουζούκι, τον Αντώνη Νικολιδάκη στο ακορντεόν, τον Άρη Κουτεντάκη στην κιθάρα και τον Νίκο Παγωμένο στα κρουστά. Άφησα τελευταίους του καταπληκτικούς τραγουδιστές-ερμηνευτές Γιώργο Κριτσωτάκη και Μαρία Ιερωνυμάκη. Το βίντεο με τις φωτογραφίες, τα κινηματογραφικά ντοκουμέντα και τους φωτισμούς επιμελείται ο Κίμων Κίτρινος, ενώ την ηχοληψία υπογράφει ο κορυφαίος Δημήτρης Χατζάκης. Τα γραφιστικά επιμελήθηκε ο Χρυσόστομος Σπετσίδης και το promo video ο Γιώργος Τζωρτζάκης.

Οι παραστάσεις μας στις 22, 23 και 24 Αυγούστου στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» γίνονται με τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της ΔΗΚΕΗ, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι ο Όμιλος ΚΡΗΤΗ TV, εφημερίδα Νέα Κρήτη και ραδιοφωνικός σταθμός 98,4 FM».

Το καλλιτεχνικό σχήμα ΩΔΗπόρος ντύνει μουσικά την παράσταση. Πείτε μας για τη συνεργασία αυτή.

«Σας είπα πριν τους καλλιτέχνες που αποτελούν το σχήμα. Αυτό που δε σας είπα είναι ότι είμαστε μία πολύ καλή παρέα, που συμπληρώνει ο ένας τον άλλον με αληθινό σεβασμό. Πρέπει, επίσης, να σας πω ότι το φετινό μουσικό πρόγραμμα είναι το δυσκολότερο απ’ όλα όσα έχουμε κάνει και βέβαια το ωραιότερο, το οποίο θα εντυπωσιάσει το κοινό. Το ίδιο και το οπτικοακουστικό υλικό που θα συμπληρώσει το μουσικό και θεατρικό μέρος της παράστασης».

Ποια είναι τα μελλοντικά καλλιτεχνικά σας σχέδια;

«Το βασικό είναι να παραμείνουμε ομάδα. Δεν είναι εύκολο αυτό λόγω των πρακτικών δυσκολιών της καθημερινότητας (για παράδειγμα τρία μέλη το σχήματος ζουν και εργάζονται στην Αθήνα) και της απαιτητικής δουλειάς που χρειάζεται να καταβάλλει κανείς για να δημιουργήσει και να οργανώσει μία παραγωγή του επιπέδου του ‘‘ΩΔΗπόρου’’. Θέλουμε πολύ να συνεχίσουμε και να προετοιμάσουμε την επόμενή μας δουλειά, που θα είναι μία πολύ φιλόδοξη και δύσκολη δημιουργία, την οποία επεξεργαζόμαστε εδώ και δύο χρόνια».

Είναι όσο έντονο θα περιμέναμε το ενδιαφέρον των Ηρακλειωτών για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας μετά από την περίοδο αδράνειας λόγω κορωνοϊού;

«Οι Ηρακλειώτες είναι θεατρόφιλοι, τους αρέσει η ποιοτική μουσική και γενικά κάθε παράσταση που σέβεται τον θεατή. Μέχρι τώρα τα κηποθέατρά μας γεμίζουν σχεδόν καθημερινά, ενώ έχουν υπάρξει και sold out παραστάσεις. Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις μας έχει ήδη ξεκινήσει στο ταμείο του κηποθέατρου ‘’Νίκος Καζαντζάκης” και είμαι σίγουρος ότι οι Ηρακλειώτες θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτησή μας και για τη χορηγία επικοινωνίας του Ομίλου ΚΡΗΤΗ TV. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον σκηνοθέτη και ιδρυτή του θεάτρου του Νέου Κόσμου Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη για τη βοήθειά τους στο ανέβασμα αυτής της παράστασης».

Οι συντελεστές της παράστασης

  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνάκης
  • Φωτισμοί-Video: Κίμων Κίτρινος
  • Ηχοληψία: Δημήτρης Χατζάκης
  • Αφίσα: Χρυσόστομος Σπετσίδης
  • Video-promo: Γιώργος Τζωρτζάκης
  • Θεατρική ερμηνεία: Ανδριανή Κυλάφη
  • Τραγούδι: Γιώργος Κριτσωτάκης
  • Τραγούδι: Μαρία Ιερωνυμάκη
  • Ενορχήστρωση-μπάσο: Ζαχάρης Δραμουντάνης
  • Μπουζούκι: Κώστας Σφακιανάκης
  • Κιθάρα: Άρης Κουτεντάκης
  • Ακορντεόν: Αντώνης Νικολιδάκης
  • Πιάνο-κανονάκι- τραγούδι: Μανόλης Κανακάκης
  • Τύμπανα: Στάθης Στουραΐτης.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News