Εξοικονομώ 2021: Αποκατάσταση αδικιών στην Κρήτη με τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού

Κρήτη
Εξοικονομώ 2021: Αποκατάσταση αδικιών στην Κρήτη με τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ένταξη και των 47.433 επιλαχόντων στο πρόγραμμα προκάλεσε ικανοποίηση και ανακούφιση στην Κρήτη μετά τη σωρεία αντιδράσεων

Στην αποκατάσταση των αδικιών, με τον αποκλεισμό πολλών πολιτών που είχαν υποβάλει αιτήσεις ανά τη χώρα, όπως κι εδώ στην Κρήτη, από το τελευταίο «Εξοικονομώ» προχωρά τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του διπλασιασμού του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Με απόφαση του υπουργείου, ο προϋπολογισμός του “Εξοικονομώ 2021” αυξάνεται συγκεκριμένα κατά 591,7 εκατ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά πλέον σε 1,2 δισ. ευρώ.

Μετά την εξέλιξη αυτή, όπως γνωστοποιεί το υπουργείο, εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι και οι 47.433 επιλαχόντες, δηλαδή το σύνολο της σχετικής λίστας. Ουσιαστικά δηλαδή δεν αναμένεται να παραμείνει εκτός νυμφώνος κανείς από αυτούς που είχαν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που προξενεί, αν μη τι άλλο, ικανοποίηση και ανακούφιση εδώ στην Κρήτη, όπου τους προηγούμενους μήνες είχαμε, θυμίζουμε, σωρεία αντιδράσεων, παρεμβάσεων και φωνών διαμαρτυρίας για το χαμηλό ύψος του προγράμματος για την περιφέρεια Κρήτης.

Μάλιστα, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, είχε αναγνωρίσει ότι ο προϋπολογισμός ύψους 27,2 εκατ. ευρώ που αναλογούσε στην Κρήτη δεν επαρκούσε για την ένταξη όλων των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στο νησί και είχε υποσχεθεί αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, για να ενταχθούν όλες οι αιτήσεις.

Η πρόσφατη αύξηση του προϋπολογισμού, και δη περίπου διπλασιασμό του συνολικά σε πανελλαδικό επίπεδο,  συνιστά την ένταξη τελικά και όλων όσοι είχαν θεωρηθεί αρχικά επιλαχόντες.

Η ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΝ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι στο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021” εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι και οι 47.433 επιλαχόντες.

Ο προϋπολογισμός του “Εξοικονομώ 2021” αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 94%). Συνολικά οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι πλέον 87.578 νοικοκυριά.

Όσοι από τους δικαιούχους έχουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου μπορούν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που σχετίζονται με το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Το “Εξοικονομώ 2021” είναι το πρώτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων με ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτή η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων αυξάνεται κατά 81,8 εκατ. ευρώ κι αφορά σε 5.890 νοικοκυριά. Έτσι, οι συνολικά 14.246 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας ενισχύονται με 201,8 εκατ. ευρώ.

Οι νέες λίστες με τα ονόματα των επιλαχόντων θα επικαιροποιηθούν αμέσως μόλις βγει ο νέος οδηγός του προγράμματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ανταποκρινόμαστε στο μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για το Πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021” και σήμερα εντάσσουμε σε αυτό το σύνολο των επιλαχόντων, τους οποίους μετατρέπουμε σε δικαιούχους.

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για στήριξη της κοινωνίας με κάθε τρόπο στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάμε και παράλληλα μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας και προστατεύουμε το περιβάλλον».

Η συζήτηση στη Βουλή για την Κρήτη

Η χαρμόσυνη εξέλιξη, με την αύξηση του προϋπολογισμού του “Εξοικονομώ”, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όλοι οι συμμετέχοντες, είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή, σε συζήτηση επερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής είχε παρουσιάσει στη Βουλή αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατανομή των πόρων του προγράμματος “Εξοικονομώ 2021”, στοιχεία τα οποία - όπως είχε επισημάνει - καταδεικνύουν την κατάφωρη και εξόφθαλμη αδικία για την Κρήτη και το πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021”, συνολικού προϋπολογισμού 630 εκατ. ευρώ, αφού σε κάθε Κρητικό αντιστοιχούν μόλις 42,80 ευρώ, όταν για άλλους κατοίκους και συγκεκριμένα για τους κατοίκους του Νοτίου Αιγαίου αντιστοιχούν 92,00 ευρώ ανά άτομο, της Θεσσαλίας 88,00 ευρώ και της Δυτικής Ελλάδας 60,00 ευρώ.

Ειδικότερα για την Κρήτη ο προϋπολογισμός είναι μόλις 27,2 εκατ. για 634.930 κατοίκους, για το Νότιο Αιγαίο ο προϋπολογισμός είναι 28,6 εκατ. για 309.015 κατοίκους, για τη Θεσσαλία 63,0 εκατ. για 715.640 κατοίκους και για τη Δυτική Ελλάδα 40,9 εκατ. για 679.796 κατοίκους κ.ο.κ., καθιστώντας την Κρήτη “φτωχό συγγενή” ακόμη και σε αυτό το σοβαρό θέμα, δεδομένης της ανάγκης της για κλιματολογικούς αλλά και γεωμορφολογικούς λόγους.

Ο βουλευτής υπενθύμισε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ότι έγκαιρα είχε επισημαίνει μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου την αδικία εις βάρος της Κρήτης και κατά τη β’ φάση του προηγούμενου προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, όπου ο μειωμένος προϋπολογισμός, ύψους 28,2 εκατ. ευρώ, είχε σαν συνέπεια να κατατεθούν 4.468 αιτήσεις και να εγκριθούν μόλις 1.308 (ποσοστό “επιτυχίας” 29%), όταν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατατέθηκαν 1.903 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 1.211 (ποσοστό 63%), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ-ΤΑΚ.

Ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την κατάφωρη και εξόφθαλμη αδικία για τους Κρητικούς και ζήτησε την άμεση αύξηση του προϋπολογισμού για την Κρήτη από 27,2 εκατ. που ήταν, τουλάχιστον κατά 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αρθεί η αδικία και να ενταχθούν όλες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας, μετά την κατάθεση των στοιχείων από τον βουλευτή, παραδέχτηκε από τη μεριά του ότι ο υφιστάμενος προϋπολογισμός των 27,2 εκατ. ευρώ δεν επαρκεί για την ένταξη όλων των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στην Κρήτη και δεσμεύτηκε στον κ. Κεγκέρογλου ότι θα αναζητήσει πόρους και θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος, για να ενταχθούν όλες οι αιτήσεις. Προηγουμένως αναφέρθηκε γενικά στα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων, αναγγέλλοντας ότι το επόμενο διάστημα θα αναρτηθεί πίνακας με τις 50.000 αιτήσεις που μπορούν να καλυφθούν από τον υπάρχον προϋπολογισμό, σε σύνολο 90.000 αιτήσεων οριστικοποιημένων πανελλαδικά. Για την Κρήτη, ο υπουργός ενημέρωσε ότι συνολικά έχουν κατατεθεί 3.423 αιτήσεις (Ηράκλειο 1.744, Ρέθυμνο 625, Χανιά 936 και Λασίθι 118).

Επιπλέον, ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στη δέσμευση που είχε αποσπάσει για ένταξη των σεισμόπληκτων περιοχών για επιπλέον αύξηση κατά 5% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος σε αυτές τις περιοχές, είτε επιπλέον επιχορήγηση ανά δικαιούχο κατά 5%, και ζήτησε άμεσες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερα σήμερα που οι σεισμόπληκτοι βρίσκονται σε φάση ανακατασκευής της οικίας ή της επιχείρησής τους.

Παράταση προθεσμίας

Εντωμεταξύ, θυμίζουμε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στα μέσα Ιουλίου στη μεταβολή της προθεσμίας υποβολής Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου, η οποία πλέον θα ανέρχεται σε 110 ημέρες. Συνεπώς, η προθεσμία υποβολής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου για τις αιτήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως καταρχήν επιλέξιμες και έληγαν κανονικά στις 19 Ιουλίου, έχει παραταθεί έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2022.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News