Καιρός: Σε «κλοιό» καύσωνα από σήμερα η Κρήτη - Μέχρι πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Κρήτη
Καιρός: Σε «κλοιό» καύσωνα από σήμερα η Κρήτη - Μέχρι πού θα φτάσει ο υδράργυρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλιοφάνεια και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες αύριο Πέμπτη, 18 Αυγούστου στην Κρήτη - Ελαφρώς αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης - Βορειοδυτικοί άνεμοι έως 5 μποφόρ στα πελάγη και έως 6 μποφόρ στο Νότιο και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται στη χώρα μας έως και την Κυριακή 21/08. Η κορύφωση του θερμού επεισοδίου εκτιμάται το διήμερο Παρασκευή 19/08 - Σάββατο 20/08, οπότε η θερμοκρασία είναι αρκετά πιθανό να ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται ότι υψηλό θα είναι το θερμικό φορτίο στην πόλη της Αθήνας. Όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, οι θερμοκρασιακές συνθήκες θα εντάσσονται στην κατηγορία 0 την Τετάρτη 17/08 και την Πέμπτη 18/08, ενώ αναβάθμιση στην κατηγορία 1 αναμένεται για την Παρασκευή 19/08 και το Σάββατο 20/08. Η κατηγοριοποίηση αυτή  των υψηλών θερμοκρασιών εφαρμόζεται πιλοτικά από τη μονάδα ΜΕTEO/EAA, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Το σύνολο των προγνώσεων για την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών στην Αθήνα παρουσιάζεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://meteo.gr/heatalert.cfm. Οι προγνώσεις ανανεώνονται καθημερινά και σχετικές προειδοποιήσεις παρέχονται στις προγνώσεις καιρού περιοχών της Αθήνας (π.χ. Αθήνα - Κέντρο).

Ο καιρός σήμερα

Αίθριος προβλέπεται σήμερα Πέμπτη 18 Αυγούστου ο καιρός στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν εντάσεις 4-5 Μποφόρ, τοπικά στο Αιγαίο και 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 35 βαθμούς, ενώ στη νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 37 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά, σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες. Από το μεσημέρι στα ορεινά ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 37-38, στην Ήπειρο από 18 έως 37 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 18 έως 38-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 38-39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 35 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 21 έως 35 βαθμούς, ενώ τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 37-39 βαθμούς Κελσίου.

//--> //-->

Οι άνεμοι στα ηπειρωτικά θα είναι ασθενείς, στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ, ενώ στα νότια και νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίοι οι εντάσεις των ανέμων θα φτάνουν τα 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς.

Συστάσεις της Πολιτείας ενόψει του επερχόμενου καύσωνα

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας του  Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε έγγραφο προς όλους τους Δήμους της επικράτειας προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας του επερχόμενου καύσωνα. Ζητήθηκε να ορισθούν από τον εκάστοτε Δήμο οι κλιματιζόμενοι χώροι, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για διημέρευση και προσβάσιμοι τουλάχιστον κατά τις ώρες από 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ. κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την ενημέρωση των ως άνω πολιτών, καθώς και για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19 . Επίσης συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο στους οριζόμενους χώρους.

Για τους αστέγους που διαβιούν σε εξωτερικούς χώρους και δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της παραπάνω υπηρεσίας, συστήνεται, επιπλέον, η ενημέρωσή τους για τις οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr και τη διανομή φιαλών νερού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη για συνεργασία των Δήμων με άλλες Υπηρεσίες και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως για την ενεργοποίηση εθελοντών, με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου παροχής υπηρεσιών έκτακτης παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News