Ηράκλειο: Ξανά «ζωή» στην ιστορική φάμπρικα του ήρωα οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη (εικόνες)

Κρήτη
Ηράκλειο: Ξανά «ζωή» στην ιστορική φάμπρικα του ήρωα οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζωή σε ένα... ζωντανό τεκμήριο ιστορίας στο Κεραμούτσι, δίνοντας μια άλλη πνοή στο όμορφο αυτό χωριό της δημοτικής ενότητας Τυλίσου, θέλει να δώσει ο Δήμος Μαλεβιζίου

Ζωή σε ένα... ζωντανό τεκμήριο ιστορίας στο Κεραμούτσι, δίνοντας μια άλλη πνοή στο όμορφο αυτό χωριό της δημοτικής ενότητας Τυλίσου, θέλει να δώσει ο Δήμος Μαλεβιζίου, που ετοιμάζεται να βάλει στις «ράγες» το έργο αποκατάστασης της παλιάς φάμπρικας του ήρωα οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου προωθούμενου έργου, το οποίο έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και στοχεύει να καταστήσει επισκέψιμη, ως ειδικό εκθεσιακό χώρο, την παραδοσιακή φάμπρικα, ισχύει το «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»... Κι αυτό γιατί, μαζί με την αναστήλωση-ανάδειξη της φάμπρικας, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής, θα αναδειχθεί περαιτέρω και η μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη του φημισμένου οπλαρχηγού Κοκκινίδη, ο οποίος διακρίθηκε στην Κρητική Επανάσταση του 1866 και σκοτώθηκε το 1868, με τη φήμη του να ξεπερνά τα σύνορα της Κρήτης.

Το έργο, το οποίο είναι πλέον προ των πυλών, καθώς έχει δημοπρατηθεί με επιτυχία από τον Δήμο Μαλεβιζίου και έχει αναδειχθεί μάλιστα ο ανάδοχος εργολάβος, χρηματοδοτείται με 114.200,00 ευρώ από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Η σχετική χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ είχε εξασφαλιστεί τον Φεβρουάριο, με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα να εκφράζει τότε την έκδηλη ικανοποίησή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σύμβολο για την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική του Μαλεβιζίου. Η φάμπρικα της οικογένειας του θρυλικού ήρωα των κρητικών επαναστάσεων οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη στο Κεραμούτσι είναι ένα ζωντανό τεκμήριο ιστορίας. Πλέον θα αποδοθεί σε κατοίκους και επισκέπτες. Πώς; Με τη νέα χρηματοδότηση 114.200,00 ευρώ που πετύχαμε μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ! Κουβαλά αιώνες ζωής, έχοντας διατηρήσει τον αυθεντικό της εξοπλισμό. Ένα πραγματικό κειμήλιο όχι μόνο για το Κεραμούτσι, αλλά για όλο το Μαλεβίζι, που είχαμε θέσει στόχο να αποκαταστήσουμε.

Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν για να ωριμάσουν οι απαραίτητες μελέτες που οδήγησαν σε αυτήν την πολύ σημαντική χρηματοδότηση».

Το προφίλ του έργου

Το προωθούμενο έργο προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση της φάμπρικας του οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη με πρόσβαση σε ΑμεΑ, προκειμένου να γίνει επισκέψιμη, αλλά και να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο.

Η φάμπρικα Κοκκινίδη βρίσκεται στον οικιστικό πυρήνα του οικισμού Κεραμούτσι της Δημοτικής Ενότητας Τυλίσου και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παλαιάς φάμπρικας της προβιομηχανικής εποχής της Κρήτης για το άλεσμα του ελαιοκάρπου και την παραγωγή του ελαιολάδου. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως μέσα σε αυτήν διατηρείται και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού της για την παραγωγή του ελαιολάδου με την παραδοσιακή μέθοδο.

Η παραδοσιακή φάμπρικα αποτελεί κατάλοιπο της ζωντανής ιστορίας του Μαλεβιζίου, αλλά και της Κρήτης, καθώς μαζί με την όμορη οικία, ανήκε στην περιουσία του σπουδαίου οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο αποκτά βαρύνουσα σημασία στην κατεύθυνση ανάδειξης της τοπικής ιστορίας.

Οι εργασίες που προβλέπονται βάσει της μελέτης είναι οι εξής:

1) Οι εξωτερικές όψεις του κτηρίου θα επιχριστούν με παραδοσιακό σοβά χωρίς οδηγούς. Το εξωτερικό επίχρισμα δε θα επικαλύπτει τα ξύλινα πλαίσια των ανοιγμάτων.

2) Ο χρωματισμός των εξωτερικών όψεων του κτηρίου θα είναι σε ενιαία γαιώδη απόχρωση και σε συνεννόηση με την Υπηρεσία μας.

3) Τα εξωτερικά κουφώματα θα είναι ξύλινα και ο χρωματισμός τους θα είναι σε γαιώδεις αποχρώσεις, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία μας.

4) Οι οριζόντιες δοκοί της στέγης θα χωνευτούν στην απόληξη των περιμετρικών τοίχων και δε θα είναι ορατές.

5) Να αποκατασταθεί ο φεγγίτης του αετώματος της όψης που απεικονίζεται σε παλαιότερες φωτογραφίες.

6) Στις όψεις του κτηρίου δε θα τοποθετηθεί καμία πρόσθετη κατασκευή που να την αλλοιώνει (π.χ. αεραγωγός, κλιματιστικό, ηλιακοί θερμοσίφωνες, επικρεμάμενα στοιχεία, ανακλαστική επίστρωση υαλοστασίων κ.λπ.).

7) Η επιγραφή στην όψη του κτηρίου θα πρέπει να είναι μη αυτοφωτιζόμενη, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 2946/2001 (ΦΕΚ 224/08-10-2001) και της υπ’ αριθμ. 52138/25-11-2003 (ΦΕΚ 1788/Β/02-12-2003) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, και η θέση της θα είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 38110/09-09-2002 (ΦΕΚ 1255 Β/25-09-2002) Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Για την επιγραφή θα πρέπει να κατατεθεί σχετικό σχέδιο, στο οποίο να προσδιορίζονται η μορφή και οι διαστάσεις της.

8) Οι όροι δόμησης της μελέτης θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες Πολεοδομικές Διατάξεις.

9) Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εργασιών διαπιστωθεί η ύπαρξη νέων δεδομένων, αυτά θα ληφθούν υπόψη από τον μηχανικό του έργου, ώστε να τροποποιηθεί η μελέτη σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News