Ξεφυλλίζοντας την ιστορία: Συγκλονίζει το ντοκιμαντέρ που γύρισε οικογένεια από το Ηράκλειο για την Μικρά Ασία

Κρήτη
Ξεφυλλίζοντας την ιστορία: Συγκλονίζει το ντοκιμαντέρ που γύρισε οικογένεια από το Ηράκλειο για την Μικρά Ασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια οικογένεια που ρίζωσε στην Κρήτη αλλά ποτέ δεν ξέχασε την πατρίδα «γύρισε» ντοκιμαντέρ για την Μικρά Ασία με τίτλο «1922-2022: Ξεφυλλίζοντας την ιστορία»

Ένα ταξίδι στον χρόνο, εκεί στις «χαμένες» πατρίδες, επιχειρεί μια ολόκληρη οικογένεια από το Ηράκλειο βιντεοσκοπώντας με πρωταγωνιστές τα ίδια της τα μέλη ένα αφιέρωμα με αφορμή την θλιβερή επέτειο των 100 ετών από τότε που συντελέστηκε η μικρασιατική καταστροφή.

Δύο αδερφές η Ελευθερία και η Ουρανία Χατζάκη μαζί με τον κινηματογραφιστή Μιχάλη Μπαστάκη που τυγχάνει ο σύζυγος της Ελευθερίας κινητοποίησαν όλη την οικογένεια.

Η Ελευθερία Χατζάκη με την ανιψιά της Γεωργία Κριτσωτάκη

Μια οικογένεια που ρίζωσε στην Κρήτη αλλά ποτέ δεν ξέχασε την πατρίδα. Εξάλλου όπως εξομολογείται η Ελευθερία Χατζάκη μιλώντας στο neakriti.gr, από μικρή θυμάται στο σπίτι της τις συζητήσεις και τα τραγούδια, τις συνταγές και τις μυρωδιές που έφεραν από την Μικρά Ασία οι πρόγονοί της με τον διωγμό.

Για το αφιερωματικό βίντεο που έχει ήδη ανέβει στην πλατφόρμα του youtube και προβάλλεται σήμερα από το neakriti.gr επιστρατεύτηκαν η μητέρα της οικογένειας Βασιλεία Χατζάκη, η ανιψιά της Ελευθερίας Χατζάκη, Γεωργία Κριτσωτάκη αλλά και η καλλίφωνος θεία της οικογένεια Παρή Μανταδάκη - Καφούση ενώ προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της οικογένειας και τα πλάνα στο σπίτι της οικογένειας όπου έγινε το γύρισμα κοσμούνται από τα κειμήλια που ήρθαν το ’22 στη νέα πατρίδα της οικογένειας.

H καλλίφωνος θεία της οικογένειας Παρή Μανταδάκη-Καφούση

H μητέρα, στυλοβάτης της οικογένειας, Βασιλεία Χατζάκη με την εγγονή της Γεωργία Κριτσωτάκη

H Oυρανία Χατζάκη

Η Ελευθερία Χατζάκη αναφερόμενη στη δημιουργία του αφιερώματος αναφέρει: «Πλησιάζει ο καιρός για την μαύρη επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής. Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο, ήρθαμε αντιμέτωποι με παλιές φωτογραφίες των προγόνων μας. Άνθρωποι απλοί, γεμάτοι πίστη, αγάπη, ηθικοί και εργατικοί.

Είμαστε μια οικογένεια με 2 ρίζες, η μία ρίζα είναι από την Κρήτη και η άλλη ρίζα μας είναι μικρασιατική. Είμαστε η 4η γενιά μιας μικρασιατικής οικογένειας, θεωρήσαμε χρέος μας να δώσουμε ένα φόρο τιμής σε όλα εκείνα τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ονομάζομαι Χατζάκη Ελευθερία και η αδερφή μου Χατζάκη Ουράνια. Από μικρή μου άρεσε να ακούω ιστορίες από εκείνους του τόπους άλλες ήταν τρομακτικές και άλλες γεμάτες χρώματα και μυρωδιές. Η αδελφή μου από την άλλη μυήθηκε στην νοικοκυροσύνη τους, ήθελε να καταπιάνεται με ότι και η παλιές νοικοκυράδες, με το πλέξιμο, τα εργόχειρα, την μαγειρική. Πάντα κουβαλάει μέσα της την παράδοση και σε κάθε εποχή κάνει ότι έθιμο που είχαν φέρει όλοι εκείνοι από τον τόπο τους.

Η μητέρα μου Χατζάκη Βασιλεία θα την χαρακτήριζα την στυλοβάτη της μετάδοσης των ηθών και των εθίμων. Από μικρές μας έλεγε ιστορίες που είχε ακούσει και εκείνη από την γιαγιά της. Είναι εκείνη που διαφύλαξε την ιστορία μας και κράτησε την μνήμη μας ζωντανή.

Η καταγωγή μας είναι εκείνη που μας ξύπνησε την επιθυμία να αφήσουμε κάτι πίσω μας ώστε να μαθαίνει η νέα γενιά που είναι η ανιψιά μου Κριτσωτάκη Γεωργία που μαζί με την γιαγιά της έδωσαν ένα αίσθημα ελπίδας, αφού τραγούδησε για πρόσωπα που δεν πρόλαβε να γνωρίσει κι όμως μέσα από τις αφηγήσεις μας κατάφερε να τους μάθει και να τους αγαπήσει.

Το βίντεο αυτό υλοποιήθηκε από την πολύτιμη καθοδήγηση του Μπαστάκη Μιχάλη, ο οποίος από την αρχή ήθελε να βοηθήσει σε όλο αυτό βάζοντας και εκείνος ένα λιθαράκι στην μνήμη.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη σας, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ένα έργο με μοναδικό σκοπό να μην ξεχάσουμε πότε και να τιμάμε τους προγόνους μας».

O κινηματογραφιστής Μιχάλης Μπαστάκης

https://www.youtube.com/watch?v=PrTZsl3cNfA?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News